Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| De la mic la mare! Cum se pregătesc grădinițele și liceele din județul Alba pentru noul an școlar, văzute prin ,,ochii” a două prestigioase unități de învățământ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În contextul pandemiei, începerea noului an școlar 2020-2021 ridică multe semne de întrebare atât pentru mediul școlar, cât și pentru mediul universitar.

Colegiul Național „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia  dă dovadă încă o dată de profesionalism, având o deosebită capacitate de organizare si pregătire în contextul pandemiei de COVID-19. Pentru începerea școlii, colegiul a pregătit un set de măsuri, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru combaterea infecției cu noul COVID-19 .

Chiar dacă timpul limitat și resursele  au constituit un obstacol pentru multe din liceele din România, Colegiul Național „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia a reușit să se adapteze din mers noilor condiții, implementând în timp record cerințele noilor norme în vigoare, pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Valeriu Cerbu, directorul renumitului colegiu național, a declarat pentru ziarulunirea.ro următoarele aspecte :

Vom gestiona situația potrivit legislației în vigoare, din respect pentru elevi si părinții care ii trimit la școală. La momentul actual școala este pregătită pentru începerea cursurilor. La intrarea în unitate vor exista covorașe dezinfectante și o stație de detecție termică, pentru detecția preventivă a copiiilor care ar putea avea temperatura mai mare de 37,3 grade. Pe holuri, lângă fiecare clasă va exista un dispenser, cu măști si dezinfectant pentru mâini. În felul acesta, școala asigură măsti pentru copiii, în cazul în care aceștia uită masca acasă sau nu există posibilități financiare.

În prima săptămână de școală, cursurile se vor desfășura pe model hibrid, cu prezența fizică a jumătate din elevii fiecărei clase, iar restul activitatea didactică online.

În ceea ce privește elevii care vor urmării cursurile online, vor trimite fișe de lucru pentru elevii care vor fi online, iar conținutul lecției va fi transmis de asemenea online.

La finalul primei săptămâni de școală, școala va primi 420 de băncuțe individuale, achiziționate pentru prezența fizică integrală elevilor de clasa IX -a si a XII -a.

Este vital ca elevii clasei a 12 a să fie prezenți la școală dat fiind faptul că semestrul trecut, o bună parte din acesta s-a desfășurat online, și este necesară pregătirea adecvată a elevilor pentru examenul de Bacalaureat care se apropie.

În ceea ce privește situația elevilor de clasa IX -a, este foarte important ca aceștia să se cunoască, pentru a se integra în colectiv.

Dacă începerea școlii va fi pe scenariul verde, vom pune în aplicare și distanțarea socială, pentru a prevenii infecția cu noul COVID-19, potrivit normelor de siguranță.

Elevii care vor parcurge activitatea online, vor avea asemenea lecții de recuperare si aprofundare,  a lecților esențiale, pentru cei din primul an școlar. 

Măsurile pentru protecție în contextul pandemiei, probabil că nu se vor fi restrânse, deoarece încă nu există un remediu clar împotriva acestui virus, însă eu sper că oamenii, conștientizând acest pericol pe acest virus îl reprezintă, să îl oprească purtarea mâștilor si respectarea normelor de siguranță și igienă în vigoare.

În cadrul sesiunii de Bacalaureat anterioare, am fost surprins de ceea ce s-a întâmplat în timpul examenelor, întrucât elevii care au participat la Bacalaureat, au respectat normele de siguranță prin distanțarea socială si purtarea măștii. Acest fapt dovedește că lucrurile au intrat în conștiința elevilor.

La ,,polul opus.” de vârstă, ,,piticilor.” Li se pregătește de asemenea revenirea pe porțile instituțiilor de învățământ.

Grădinița cu program prelungit Step by Step nr.12 Alba Iulia are pregătit un plan de măsuri pe care se vor baza în contextul pandemiei de coronavirus cu scopul de a limita răspândirea cazurilor în rândurile copiilor.

În spațiile interioare se vor amenaja trasee clare de intrare și ieșire, iar preșcolarii vor fi asistați de către un supraveghetor pentru respectarea ordinii până la intrarea în săli. Directoarea și cadrele didactice vor stabili un program împreună cu părinții copiilor înscriși la această grădiniță pentru a veni la activități pe rând, pentru buna gestionare și păstrarea distanței.

Odată ajunși în săli, aceștia vor fi așezați în bănci de câte un elev, distanța dintre bănci fiind de 1 metru pe fiecare direcție. În cazul meselor mai mari unde vor sta mai mulți copii se vor instala panouri despărțitoare de plexiglass între fiecare preșcolar.

Copiii vor fi împărțiți în grupe fixe pentru a se putea preveni răspândirea virusului de la un potențial copil infectat. Totodată aceștia nu vor fi privați de libertatea de mobilitate, întrucât vor fi asistați în permanență în orice nevoie cum ar fi mersul la toaletă sau oricare altă cerință.

Conducerea și personalul acestei grădinițe speră să înceapă cursurile în scenariul verde, față în față, deoarece programa nu se bazează pe activitățile în fața calculatorului, ci pe cele în aer liber.

Un alt motiv pentru care se optează pentru începerea cursurilor față în față, întrucât există o nevoie crescândă a celor mici de a-și revedea colegii și prietenii.

În cazul în care se începe online, copiii au acces la învățământ online de pe platformele deținute și cumpărate de părinți, pentru că Primaria Alba Iulia va pune la dispoziție 250 de laptopuri la nivel local numai pentru cadrele didactice.

La momentul de actual, grădinița are parte de îmbunătățiri, investindu-se într-un sistem de încălzire nou, mobilier nou, pereții sunt proaspăt zugrăviți, iar curtea a fost prevăzută cu un nou gazon pentru activitățile desfășurate în aer liber.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea