Ştirea zilei
FOTO| Dante Café and Dine – de patru ani, o altfel de experiență culinară la Alba Iulia
Dante Café & Dine, cochetul restaurant de la intrarea în Cetatea Alba Carolina, a împlinit 4 ani de la deschidere, 4 ani de când oferă albaiulienilor și turiștilor deopotrivă o altfel de experiență culinară.
Exclusiv à la carte, acesta este produsul a doi antreprenori locali care au reușit să atingă echilibrul și nu doar succesul dedicându-se acestei afaceri pentru care nu au precupețit niciun efort și nicio investiție. Mereu atenți la detalii, Cristina și Adrian au înțeles, încă de la început, că o mâncare bună, oricât de delicioasă, pică mai bine dacă are un „context” pe măsură.
De la cănile de cafea, produse manual și personalizate cu numele localului, la mobilier, lumini, muzică și până la felul în care sunt așezate bucatele în farfurie, totul are un rost și un dichis. De patru ani îl au alături și pe chef Marian Dumitrașcu, stăpân peste bucătăria restaurantului Dante Café & Dine, loc pe care îl împarte cu alți 2 bucătari iscusiți, 2 pizzari și trei ajutoare de nădejde.
„A avut de la început mână liberă în bucătărie și, judecând după succesul preparatelor sale, nu putem decât să ne bucurăm că, alături de noi, în bucătăria Dante Café & Dine, a putut să-și atingă potențialul și că, împreună, suntem astăzi o echipă care funcționează în deplin echilibru”, spune Cristina.
Clară treabă, la Dante Café & Dine, chiar dacă vii de foame, te întorci de plăcere. Fie că savurezi o specialitate pe bază de cafea, fie că vrei să-ți împleticești furculița în paste cu fructe de mare, aici ai siguranța că ai parte de produse premium, pregătite pe îndelete, cu accent pe calitatea materiei prime, dar și a produsului finit. De-a lungul anilor și-au creat legături cu diverși furnizori locali, mici producători din Micești, Șard, Drâmbar etc., așa că, de la menta din limonadă și legumele din salată, la cartofi, carne, ouă, totul este proaspăt și, pe cât se poate, produs local ori în împrejurimi.
„Ne ceartă clienții, uneori, că durează mai mult decât au estimat până primesc, de exemplu, un preparat din carne de vită. Și noi ne dorim ca produsele să ajungă cât mai repede în fața clienților, dar niciodată în detrimentul gustului pentru care vin și revin la noi.
Odată scoasă de la frigider, carnea trebuie să ajungă la temperatura camerei pentru a fi prelucrată termic, apoi, pentru un gust desăvârșit trebuie să se odihnească alte 10 minute. Prin urmare, fiecare clipă care se scurge din momentul comenzii până la farfurie curge în favoarea savorii desăvârșite!”, ne spune chef Marian Dumitrașcu.
Cu o experiență de 10 ani în Spania, într-un restaurant cu specific mediteraneean, nici nu e de mirare că și-a fidelizat clientela cu tot felul de specialități care figurează pe meniu încă din prima zi, de la deschidere, și care vor rămâne acolo mereu, spre deliciul nostru.
Paella cu fructe de mare, tagliatelle cu creveți și dovlecel, tentacule de caracatiță, mix de pește cu fructe de mare, toate sunt la mare căutare printre obișnuiții casei. În topul preferințelor clienților restaurantului din Alba Iulia se află și mușchiul de vită cu foie gras, rasolul de miel, iar la capitolul deserturi conduc detașat „rivalele” brownie și cheesecake.
Amatorii de pizza au o pagina de meniu dedicată, cu o varietate de rețete, care mai de care, de la cele consacrate la cele proprii. De altfel, întreg meniul este terenul de joacă al bucătarilor care reinterpretează și inovează oferta restaurantului.
Aici, la Dante Café & Dine vă puteți lăsa pe mâna oricăruia dintre membrii personalului. Toți sunt instruiți și pregătiți să vă facă propunerile cele mai potrivite atât în materie de mâncare, cât și în materie de vinuri, de exemplu, care cu ce merge mai bine.
Dacă doriți și o cafea pe lângă felul principal, ar fi mai bine să o beți la sfârșit, ca digestiv, și nu înainte, riscând să estompați din savoarea preparatului.
Ce cred cei de la Dante Café & Dine despre noi, clienții lor? Că am devenit tot mai cunoscători, că știm exact ce așteptăm să primim în farfurie și că avem simț artistic.
Spre deosebire de alte nații, mâncăm și cu ochii, și cu gura. Și în acest sens ni se pregătește ceva! Urmează ca bucătăria să beneficieze de o extindere și noi dotări care vor facilita prepararea de noi bunătăți, unele cu adevărat exclusiviste. Dar e secret, nu pot zice!
M-am gândit bine dacă să amestec pandemia de COVID-19 în rețetarul articolului de față și am ales să o fac tocmai pentru a-i felicita pe Cristina și Adrian pentru performanța de a nu fi închis definitiv afacerea care dă astăzi de lucru unei echipe de 18 inși.
De menționat că funcționează cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare, că erau „fierți” pe curățenie și înainte de 2020, că livrează absolut gratuit și fără comandă minimă oriunde în municipiu, deci și în Oarda, Micești, Bărăbanț.
La început livrau cu taxi, acum au mașina lor și nu le este peste mână, la o comandă serioasă, să se „arunce” și prin comunele învecinate. Dante Café & Dine – de patru ani, o altfel de experiență culinară la Alba Iulia!
[nggallery id=8154]

Ştirea zilei
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.
Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.
În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.
Vom reveni cu amănunte.
Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU
Ştirea zilei
24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, marți, 24 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53859 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.
Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 358 teste, 172 PCR, 186 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467719 mai exact, 357564 de teste PCR și 110155 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:
BLAJ – 1
VALEA LUNGA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
POŞAGA | 892 | 1.12 | 1 |
POIANA VADULUI | 1041 | 0.96 | 1 |
CIUGUD | 3295 | 0.91 | 3 |
RĂDEŞTI | 1273 | 0.79 | 1 |
CETATEA DE BALTĂ | 3063 | 0.65 | 2 |
VALEA LUNGĂ | 3119 | 0.64 | 2 |
ŞONA | 4365 | 0.46 | 2 |
LOPADEA NOUĂ | 2497 | 0.4 | 1 |
METEŞ | 2749 | 0.36 | 1 |
LUPŞA | 2838 | 0.35 | 1 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76681 | 0.35 | 27 |
ŞUGAG | 2856 | 0.35 | 1 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20603 | 0.29 | 6 |
ORAŞ CUGIR | 25348 | 0.28 | 7 |
GALDA DE JOS | 4410 | 0.23 | 1 |
MUNICIPIUL AIUD | 25110 | 0.2 | 5 |
SĂSCIORI | 6474 | 0.15 | 1 |
ORAŞ TEIUŞ | 7141 | 0.14 | 1 |
ORAŞ ZLATNA | 7780 | 0.13 | 1 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32854 | 0.12 | 4 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13781 | 0.07 | 1 |
ALBAC | 1940 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1195 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1534 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1412 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1886 | 0 | 0 |
BISTRA | 4497 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 876 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1378 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1044 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1630 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 230 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1122 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2141 | 0 | 0 |
CRICĂU | 1964 | 0 | 0 |
CUT | 1268 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3119 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1012 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1473 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1156 | 0 | 0 |
HOREA | 1901 | 0 | 0 |
IGHIU | 7111 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 549 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1146 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3212 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1946 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 742 | 0 | 0 |
NOŞLAC | 1814 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 496 | 0 | 0 |
OHABA | 584 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3742 | 0 | 0 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0 | 0 |
PIANU | 3566 | 0 | 0 |
PONOR | 575 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
RIMETEA | 987 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1579 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2688 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1368 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2332 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2583 | 0 | 0 |
SÂNTIMBRU | 3022 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1485 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1655 | 0 | 0 |
ŞPRING | 2533 | 0 | 0 |
STREMŢ | 2420 | 0 | 0 |
UNIREA | 4815 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1266 | 0 | 0 |
VIDRA | 1503 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5534 | 0 | 0 |
Ştirea zilei
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
În sedința din seara zilei de luni, 23 mai, Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a decis să introducă o serie de măsuri „pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public”.
Această măsură face parte din noul pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, lansat de Coaliția de guvernare.
1. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
2. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
3. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
4. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.
Sursa: stiripesurse.ro
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză
-
Actualitateacum 21 de ore
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate
-
Curier Județeanacum 9 ore
FOTO| Potopea Lukas de la C.S. V.Î.R.F Alba Iulia, medalie de aur la Campionatul Național al României la judo de la Sibiu
-
Sportacum 9 ore
“Life is Dance” Alba Iulia, rezultate de apreciat la Oradea | Nevoie de sprijin financiar, pentru deplasarea în Germania
-
Politică Administrațieacum 9 ore
Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
-
Actualitateacum 11 ore
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
-
Actualitateacum 22 de ore
Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor
-
Sportacum 9 ore
Înaintea barajului Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare, de mâine, mijlocașul Paul Păcurar: “Vrem să reușim surpriza!”
-
Actualitateacum 6 ore
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
-
Curier Județeanacum 7 ore
Penitenciarul Aiud achiziționează produse necesare pentru prepararea hranei deținuților. Licitația de peste 900.000 de lei, lansată în SEAP