FOTO| Cupru Min Abrud, profit de aproape 10 ORI mai mare față de 2020. Directorul general, Tiberiu Rațiu: „A fost un an greu, cu provocări”
Cupru Min Abrud, profit de aproape 10 ORI mai mare față de 2020. Directorul general, Tiberiu Rațiu: „A fost un an greu, cu provocări”
În 2021, Cupru Min S.A. Abrud, companie subordonată Ministerului Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri, a înregistrat un profit net de aproximativ 10 ori mai mare decât în 2020, an în care raportase un profit net de aproape 7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 255,5 milioane de lei.
Pentru a afla care au fost secretele acestei reușite și la ce ne putem aștepta pentru anul 2022, am discutat cu directorul general al societății Cupru Min, Tiberiu Rațiu.
– Stimate domnule director general Tiberiu Rațiu, începutul unui nou an calendaristic este prilej de bilanț pe anul încheiat pentru orice instituție ori firmă de stat sau privată. Cum a fost anul 2021 pentru compania Cupru Min S.A. Abrud?
– 2021 a fost un an greu, cu provocări, cu încercări, dar care la final s-a dovedit a fi anul în care compania a înregistrat cel mai mare profit de la înființare. Factorii principali determinanți pentru succesul amintit au fost: prețul cuprului pe plan mondial, care s-a situat la peste 9.000 de dolari americani/tonă; condițiile meteorologice care nu au fost potrivnice activităților din cadrul societății; influența scăzută a efectelor pandemiei, în sensul că numărul îmbolnăvirilor înregistrate nu a impus sistarea activității; producerea unei cantități mari de concentrate de cupru vandabile la un preț competitiv și, nu în ultimul rând, managementul eficient, gestionarea resurselor financiare în mod responsabil, prioritizarea și eșalonarea cheltuielilor. Este un subiect care comportă analize mai ample, întrucât profitul de aproximativ 10 ori mai mare din 2021 comparativ cu anul precedent are, pe lângă factorii favorizanți amintiți, și în alte cauze.
În anul 2021, s-au pensionat peste 90 de salariați din totalul de 600. Este o cifră importantă, au plecat foarte mulți oameni formați, calificați, dedicați muncii și unității. Înlocuirea lor va fi o provocare pentru următorii ani. Factorul uman a fost, este și va rămâne poate cel mai important element în realizările deosebite înregistrate.
– Având în vedere că societatea Cupru Min Abrud este mare consumatoare de energie, cum va influența activitatea companiei majorarea prețurilor la energie?
– Nu cunoaștem exact, iar din informațiile noastre nu putem estima evoluția prețului la energia electrică. Pot să vă spun însă că în 2018 costul energiei electrice în produsul finit a fost de 19%, în 2019 – de aproximativ 22%, în 2020 – de 21,5%, iar în anul 2021, pe 11 luni, costul energiei a fost de circa 30% în costul produsului finit.
Anul 2022 va fi un an în care consumul de energie va fi aproximativ similar cu cel din 2021. Dacă prețul la energie va crește, așa cum a crescut în luna decembrie 2021 – de 7,3 ori – din calculele noastre, producția se va realiza, vom putea respecta termenii contractuali, deci vom putea produce concentratele, dar nu putem estima un profit. Piața bursieră, prețul la cupru dacă va avea un trend ascendent ne va putea spune dacă pentru anii ce urmează ne vom mai putea număra printre producătorii de cupru europeni.
– Ce sume și ce investiții își propune să realizeze Cupru Min Abrud în 2022 pentru modernizarea sau extinderea capacității de producție, în vederea creșterii cantității de minereu extrase.
– Investițiile prevăzute pentru anul 2022 își propun, în primul rând, menținerea capacității de producție și nu creșterea cantităților fizice. Zăcământul se dezvoltă în adâncime. Pentru aducerea la lumină a bogățiilor, cheltuielile cresc și nu liniar, ci uneori exponențial. Când spunem investiții, ne referim la descopertare, adică îndepărtarea rocilor sterile care acoperă un zăcământ, ne referim la creșterea capacităților de depunere a sterilelor în halde și iazuri de decantare. Înlocuirea utilajelor care sunt amortizate integral, înlocuirea utilajelor și instalațiilor care au fost produse special pentru Cupru Min constituie investiții serioase, constituie găsirea unor soluții noi de producere a concentratelor cu costuri mai reduse.
Concret, pentru anul 2022, vom achiziționa două autobasculante de mare capacitate, de peste 90 tone, un excavator de 8,5 mc/cupa, o foreză cu diametrul găurii de 250 mm, Ne mai propunem automatizarea și modernizarea benzilor magistrale de transport minim B3, B4, lucrări ample de înălțare a barajului din Valea Șesei, repararea unei întregi linii de flotație și introducerea unui analizor de flux în cadrul uzinei, care să poată deschidă calea deciziilor de modificare a rețelelor de preparare în timp real pe baza informațiilor culese de pe flux.
Creșterea randamentelor de extracție, adică obținerea de cantități sporite de substanță utilă din aceeași masă minieră prelucrată, scăderea costurilor de extracție prin utilizarea de utilaje și echipamente mai performante cu consumuri de energie și combustibili mai mici sperăm să ne permită să fim în continuare rentabili.
– Care a fost evoluția salariilor angajaților companiei în anul 2021 și ce majorări se întrevăd pentru anul 2022?
– În 2021, salariile au crescut cu aproximativ 16%. De menționat că salariile nu sunt legate de profit. Legislația în vigoare în anul 2021, să nu uităm că unitatea are capital integral de stat, nu a permis o majorare a salariilor. Creșterea înregistrată de 16% s-a datorat facilităților de care a beneficiat ramura noastră de activitate.
În anul 2022, conform noilor prevederi, va fi o creștere salarială proporțională cu inflația și o altă majorare va fi posibilă dacă vom înregistra o creștere a productivității muncii. Este greu de estimat cât va putea crește productivitatea în condițiile în care fluctuația de personal se va menține și în 2022, se vor pensiona unii angajați și vom fi obligați să încadrăm alți oameni care nu știm cât de productivi vor fi.
– În 2022, Cupru Min are încheiate suficiente contracte încheiate pentru asigurarea desfacerii producției de cupru și care sunt principalii beneficiari români și/sau străini? – Contractul de vânzare-cumpărare pentru concentrat de cupru va fi semnat în două săptămâni pentru întreg anul 2022 cu Trafigura Pte. Ltd, un trader internațional care ne-a cumparat produsul de concentrat de cupru și în anul 2021. Nu au fost probleme contractuale, toate facturile emise au fost încasate la timp, marfa a fost și va fi vândută de pe platformele unității cu plata „la livrare”.
– Vă mulțumesc și vă urez succes în afaceri în anul 2022!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]