FOTO: Cum va arăta, ÎN DETALIU, Parcul Unirii din Alba Iulia după finalizarea lucrărilor de reamenajare. Primarul Mircea Hava a publicat imagini și așteaptă să afle opinia cetățenilor

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a publicat pe rețeaua de socializare imagini detaliate cu Parcul Unirii, așa cum va arăta după finalizarea lucrărilor de reamenajare, și așteaptă să afle opinia cetățenilor.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

”Când un proiect aduce ceva proaspăt și nou e greu să-l compari cu altceva. Asta e viziunea noastră despre cum va arăta în mai puțin de trei luni locul în care acum 100 de ani s-a născut România. Pentru că aici, la Alba Iulia, nu ne-am ghidat niciodată după principiul merge „ș ‘ așa”. Așteptarea e mai ușoară când știi ce e la capătul ei. Înainte de a îmbina complet planul cu realitatea, aș vrea să știu și opinia ta”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Reamintim că proiectul este unul amplu și vizează refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată. De asemenea, se va amenaja o piațetă de ceremonii în suprafață de 4.400 de metri pătrați.

În parcul propriu-zis vor fi refăcute aleile, va fi înlocuit mobilierul urban cu unul actual și modern, vor fi reamenajate spațiile verzi în sensul reînierbării și plantării de noi copaci, se va înfiinţa un sistem de irigații automat și se vor înlocui stâlpii de iluminat public. De asemenea, se propune închiderea inelului auto perimetral în jurul parcului prin unirea străzii Unirii cu strada Mihai Viteazul. Totodată, se are în vedere redeschiderea pasajului pietonal între Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei.

Monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată de Guvern suma de 18,8 milioane de lei. Zece milioane de lei sunt pentru drepturile de autor și construcția monumentului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

ducu 9 septembrie 2018 at 2:50

UN LUCRU STIU SIGUR , VOR MAI DISPAREA O TURA DE COPACI .PINA IL FACE NUMAI PIATRA NU SE LASA

Mihai din Alba 9 septembrie 2018 at 7:50

Buna ziua,

Cu atitutidea comunista ne-am saturat domnule primar!
Vi dumneatale acum și ne arati cum va fi locul pe unde ne vom plimba nepoții și copii dupa festivitățile care vor fi fost terminate.

Dar cu atitutidea de SmartCity când? Adică consultare publica, implicare, transparentă?
Doar “baronul” cunoaste proiectul final, nu?

Ne-a intrebat cineva dacă vrem “inel auto” in Parc?

Iti dorim sa iti iei atitudinea de “baron” și sa pleci cu tot cu ea la Bruexells !

Ics 9 septembrie 2018 at 9:31

Multumesc celor care modereaza acest site ca de vreo 3 saptamani, nu mai aproba nici un comentariu de-al meu. Sunteti slugi fidele ale mustaciosului. Felicitări!

marius 9 septembrie 2018 at 12:44

ICS
Nu numai ai mustaciosului, ci si a plavanului de la Cotroceni.

ciclop 9 septembrie 2018 at 17:28

atentie „primarul Piata Sfantu Asteapta” sa nu urmeze calea urmara de realizarea pietei.
„primarul Piata Sfantu Asteapta” nu merita un loc pe listele pentru alegerile europarlamentare, avet alte mijloce sa scapati de le, NU-L MAI VOTATI!!! nu ii dati un cascaval mai mare , ca europarlamentar !!!!trimiteti-l unde si-a dus mutul iapa si surdul capra !!!

HH 9 septembrie 2018 at 21:53

RUSINE ZIARUL UNIREA, ASTA NU E PRESA CI PROPAGANDA !!! DACA ATI FI FACUT PRESA ATI FI SPUS CA ACESTE IMAGINI, CU FELUL IN CARE VA ARATA PARCUL AR FI TREBUIT SA FIE PUBLICE SI NU SA NI LE PUNA hAVA PE FACEBOOK, IAR PE DE ALTA PARTE ATI FI SUBLINIAT CA BANII PENTRU ACEASTA INVESTITIE NU VIN DE LA PRIMARIA ALBA IULIA CI DE LA GUVERN, hAVA AVAND DOAR ROUL DE A INDREPTA LUCRAREA ( SI BANII) 4 MIL. DE EURO, SPRE ELIS PAVAJE !

Hux 12 septembrie 2018 at 12:49

Daca nu face de ce nu face … daca face de face …
Intradevar ar trebuii sa ne focusam pe spitale sau pe alte lucruri mult mai importante decat un parc. Noi nu stim multe … sunt cazuri incare acesti bani sunt doar pentru asa ceva si in acel moment de ce sa nu ii folosesti?
Ideea e ca vorbim fara sa stim .
Asa cum e el este omul care a atras cele mai multe fonduri europene din romania. Este omul care a facut din Alba un oras turistic ,este omul care totusi face ceva așa ca ciocu mai mic si hai sa vedem si partea buna .
Nu sunt un fan sau un neam sau membru de partid si vad si lucruri care nu imi plac dar REPET nu stiu detalii ca sa pot sa afirm diverse lucruri.

Comentariile sunt oprite