Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Cum arată Trans-Salina, un nou drum din Alba cu o priveliște care-ţi taie răsuflarea și când se vor putea bucura turiștii de traseul fabulos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Cum arată Trans-Salina, un nou drum din Alba cu o priveliște care-ţi taie răsuflarea și când se vor putea bucura turiștii de traseul fabulos

Trans-Salina, un nou drum cu o priveliște care-ţi taie răsuflarea și care șerpuiește printre colinele dintre orașele Blaj şi Aiud, este gata. Lucrările sunt aproape finalizate, iar turiștii se vor putea bucura în curând de acest traseu fabulos.

Trans-Salina, o șosea din județul Alba cu o priveliște ce îți taie răsuflarea, a fost asfaltată integral şi unește satele Ocnișoara şi Odeverem de Ciuguzel, în zona dintre oraşele Blaj şi Aiud.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel-Ocnişoara-Overdem costă aproximativ opt milioane de lei şi reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie. La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Când va fi recepția drumului Trans-Salina

Primarul comunei Lopadea Nouă din Alba, Marian Cătălin Indreiu, anunță intrarea în faza de recepție, care va avea loc în perioada iulie-august. A fost denumit Trans-salina pentru că trece pe lângă masivul de sare din Ocnișoara.

Pentru a se ajunge la Ocnișoara, se pleacă din DN1, din municipiul Aiud, pe drumul județean 107E, prin comuna Lopadea Nouă, până la Ciuguzel. De aici se urmează drumul comunal proaspăt asfaltat.

Ocnișoara, un sat cu pajiști întinse din podișul Târnavelor, a văzut asfaltul pentru prima dată. Drumul ce șerpuiește printre colinele așezării unește satele Ocnișoara şi Odeverem de Ciuguzel.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici. Drumul a avut o complexitate deosebită, fiind amplasat pe un teren deluros cu panta foarte mare.

„Acum 100 de ani Ocnişoara era comună şi totaliza aproximativ 500 de locuitori. Din cauza accesului, satul s-a depopulat ajungând astăzi la 14 locuitori. Realizăm această investiţie pentru a încheia reţeaua de drumuri comunale a comunei Lopadea Nouă şi a facilita locuitorilor comunei accesul către câmpul de sare pe care vom demara ulterior investiţii de amenajare a unei mici locaţii de agrement”, a declarat primarul Marian Cătălin.

Ocnişoara este amplasat în vestul judeţului Alba, în zona Podişului Târnavelor. Faptul că pe teritoriul acestuia se află ape sărate rezultă şi din denumire. Prospecţiunile geologice au evidenţiat prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Consiliul Județean Alba a reluat licitația pentru obiectivul de investiții „Amenajare Băile sărate Ocnișoara”, proiect estimate la 11,4 milioane de lei, fără TVA. Licitația anterioară, lansată la sfârșitul lunii aprilie, a fost anulată pentru că nu s-au prezentat ofertanți.

Se va construi ștrand rustic cu toate dotările

Mai mult, în zonă se va construi un ștrand rustic în specificul arhitectural al zonei care să se integreze cu elementele naturale înconjurătoare. Vor fi toate dotările pentru o mini-stațiune de agrement și divertisment, plecând de la bazine cu băi sărate și cu apă dulce și până la zonă de alimentare, wellness și alte facilităţi.

”La Ocnişoara se va face un fel ştrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există nişte lacuri cu apă sărată şi Consiliul Judeţean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce priveşte utilităţile şi amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru reţeaua de apă” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan.

Sursa: evz.ro

Foto: Facebook Marian Catalin Indreiu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea