FOTO: Credincioșii din Alba Iulia au primit ”Paștile” în pahare inscripționate cu mesajul „Hristos a Înviat!”. PROGRAMUL de distribuire la Catedrala Reîntregirii
Peste 6000 de pahare din plastic, inscripționate cu mesajele ”Hristos a Înviat!” și ”Adevărat a Înviat”, au fost pregătite în acest an de Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pentru a oferi credincioșilor pâinea și vinul sfințite, denumite în popor ”Paști”. Acestea au început să fie împărțite sâmbătă dimineața, după Sfânta Liturghie, la intrarea în curtea Catedralei.
Credincioșii albaiulieni, care au vrut să evite aglomeraţia sau care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, au venit din timp să-și ia tradiționalele ”Paști” de la Catedrala Arhiepiscopală. Potrivit obiceiului, în schimbul „paştilor”, aceștia au adus un ou roşu şi au pus bani în cutia milei.
Pentru cei care încă nu au ajuns să-şi ia sfintele “Paşti”, acestea vor fi împărţite până deseară la ora 20.00, dar şi la noapte, după Slujba de Înviere, şi în prima zi de Paşti, începând cu ora 10.00.
Programul de distribuire a Sfintelor Paști la Catedrala Ortodoxă Arhiepiscopală Alba Iulia:
Sâmbătă, 30 aprilie: între orele 10.30 – 20.00
În noaptea de Înviere: între orele 3.00 – 3.30
Duminică, 1 Mai: între orele 10.00 – 12.00, înainte de slujba de A doua Înviere.
Pâinea şi vinul sfinţite luate de credincioşi acasă de la biserică simbolizează trupul şi sângele Domnului. Acestea se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Paşti. Potrivit tradiţiei, după ce se rosteşte rugăciunea “Tatăl Nostru”, cel mai în vârstă din familie ia o bucăţică din sfintele “Paşti” şi rosteşte “Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune “Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Procedeul se repetă de trei ori.
Pâinea ce a fost pregătită pentru a fi dată credincioşilor ca „Paşti” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfinţită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roşu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.
Consumând „Sfintele Paşti”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta şi bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi şi Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.
[nggallery id=2043]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate”
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate” Locuitorii orașului Cugir din județul Alba au inițiat o petiție în mediul online din dorința de a avea un bazin de înot în comunitate. Acest proiect ar aduce beneficii semnificative atât pentru sănătatea, educația, cât și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii