FOTO: Costume populare vechi, de 100 de ani și legătura dintre om și pământ, la expozițiile etnografice din Beldiu, Căpud și Pețelca. Autoritățile și locuitorii din zona Teiușului, păstrează viu sufletul satului
Costume populare vechi, de 100 de ani și legătura dintre om și pământ, asta găsești la expozițiile etnografice din Beldiu, Căpud și Pețelca. Oamenii de aici păstrează viu sufletul civilizației sătești.
Satele Beldiu, Căpud și Pețelca, care aparțin de orașul Teiuș, fac legătura între trecut și prezent. Acolo, lumea satului își mai păstrează încă vie respirația prin expozițiile etnografice care doresc să surprindă cât mai mult din spiritul vremurilor de altădată, dar și de a le arăta oamenilor care trec pe aici, care trec pragul acestor lăcașuri, cum era viața țăranului român.
Expozițiile etnografice cuprind costume populare de peste 100 de ani, specifice zonei văii Mureșului Mijlociu, cu ia țesută cu romb, model care semnifică legătura dintre om și pământ.
Într-o cameră este aşezat un pat, în alta, pătuţul pentru copil. Lângǎ acestea stǎ rǎzboiul de ţesut, fără de care nu se puteau confecționa hainele, covoarele sau preșurile, cu toate obiectele care ţin de acest meşteşug, precum și vârtelnița şi lada de zestre.
Întregesc atmosfera obiectele care erau nelipsite din fiecare gospodărie: oalele din lut, covata pentru frământat pâinea, fedeleșul pentru apă, nenumăratele unelte agricole folosite la munca câmpului – furca, sapa, jugul pentru boi, mașina de semănat, bătătorul pentru struguri.
Ii, cătrințe, pieptare, pantaloni din lână pentru bărbați, ladă de zestre, tiglăzău, icoane vechi, toate donate de către locuitorii satelor și așezate, rânduite cu grijă și dragoste de către trei femei cu suflet: Luminița Ciorbea, Cristina Man și Marcela Tricu.
”Am ajutat la înființarea acestor muzee din dorinţa de a le reaminti oamenilor de unde au plecat, sau de a le readuce aminte de vremurile de demult apuse. Însă, cu toate că suntem conştienţi de cele petrecute în trecut, este important să ne bucurăm de prezent şi să sperăm la viitor”, spune Cristina Man, referent cultural.
Cei care doresc o călătorie vizuală în timp, un miros de casă autentică de la sat, să-și aducă aminte de copilărie sau de bunici, merită să caute aceste locuri de mare încărcătură tradițională.
[nggallery id=5955]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a