Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Consiliul Local şi primarul comunei Șona sprijină ”Şcoala altfel”. Excursii pentru elevi în Cluj-Napoca și Brașov, susținute financiar cu bani din bugetul local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Săptămâna dedicată unei ”Şcoli altfel” se va desfăşura în perioada 22-26 mai 2017 în cadrul şcolilor din comuna Şona. 

Şcoala altfel este un concept relativ nou, încă de la început el arătându-şi efectele benefice. În săptămâna dedicată unei altfel de şcoli decât celei supuse strict parcursului curricular elevii şi profesorii abordează educaţia din perspective mult mai relaxante. Au loc activităţi diverse, accentul fiind pus pe latura culturală a educaţiei, precum şi pe cea sportivă.

Întreceri de tot felul, folosirea Centrului de Documentare şi Informare pentru resursele sale preponderent culturale — vizionarea filmelor şi desenelor animate fiind la loc de cinste —, concursuri sportive între clase la sporturile de echipă, dar şi la cele individuale, toate aceste activităţi sunt desfăşurate cu entuziasm în Săptămâna altfel, spre bucuria elevilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un alt aspect important al acestei perioade este reprezentat de organizarea excursiilor cu caracter cultual. Copiii au acum prilejul să cunoască zone ale ţării de care doar auziseră, să beneficieze de ofertele pregătite pentru ei de cei care ştiu să-şi adapteze activităţile în funcţie de cerinţele unor astfel de săptămâni educative, curatorii muzeelor şi firmele specializate în activităţi recreative pregătind pentru întâlnirile cu elevii programe interesante, folositoare pentru micuţii dornici de a afla noutăţi şi de a-şi consuma energia în moduri cât mai neaşteptate.

Ţinând cont de importanţa deosebită a unor asemenea excursii şi de eforturile financiare pe care acestea le necesită părinţilor primarul comunei Şona, Florin Mărginean, a propus subvenţionarea a două excursii desfăşurate în ”Săptămâna altfel”, popunere însuşită şi aprobată de Consiliul Local. Directorul școlii, prof. Rovin Matei, împreună cu consilierul educativ au realizat un sondaj în rândul elevilor, care și-au exprimat dorința de a vizita anumite locuri din ţară şi au propus un proiect de excursie în locurile unde aceștia şi-au exprimat dorinţa de a merge. Înţelegând perfect rolul pe care îl au în coordonarea unei educaţii eficiente, primarul şi Consiliul Local au ales să se implice inclusiv în activităţile derulate de programul Şcoala altfel, susţinând financiar excursiile elevilor.

Astfel, primăria a alocat bani pentru desfăşurarea a două excursii: elevii de la şcolile din Şona şi Biia au mers luni, 22 mai 2017, într-o excursie cu trei puncte principale de vizitare — mănăstirea Dumbrava, salina Turda şi oraşul Cluj-Napoca —, şcoala din Sânmiclăuş pregătind pentru elevii săi, miercuri 24 mai 2017, o excursie la castelul Bran, în judeţul Braşov.

Se poate, deci, ca autorităţile locale să sprijine direct activităţile cu un ridicat potenţial istoric dedicate elevilor. Mitul lui Dracula, poveştile cavalerilor teutoni, cunoaşterea nemijlocită a unui castel medieval vor fi unele dintre atracţiile elevilor din Sânmiclăuş, în vreme ce spiritualitatea ortodoxă, periplul subpământean inedit oferit de salina turdeană şi oferta arhitectonică bogată a Clujului vor fi câştigurile elevilor din Şona şi Biia. Valoarea culturală a acestor excursii şi, de ce nu, partea lor de relaxare şi primenire intelectuală sunt benefice demersului educaţional, desfăşurat astfel într-un cadru relaţional profesor-elev mult mai degajat.

Apreciind iniţiativele primarului şi Consiliului Local din Şona, corpurile profesorale ale celor trei şcoli mulţumesc, prin intermediul acestui articol, celor care s-au gândit să uşureze accesul elevilor la excursiile amintite, sperând ca în viitor asemenea iniţiative să se repete, într-un firesc interes îndreptat de administraţia locală către educaţia instituţională a copiilor noştri. (C.M.)

[nggallery id=4014]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Rețea de canalizare menajeră în localitatea Cenade: Peste 10 milioane de lei prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rețea de canalizare menajeră în localitatea Cenade: Peste 10 milioane de lei prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat 17 noi contracte, finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în valoare de 157.138.734,84 de lei, pentru modernizarea infrastructurii rutiere, construirea de poduri şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, anunţă joi ministerul într-un comunicat.

Unul dintre ele este în Alba. Este vorba despre un proiect care prevede ănființarea rețelei de canalizare menajeră în localitatea Cenade (jud. Alba) – 10.837.989,54 lei.

Contractele semnate vizează:

Elit - Gustul Desăvârșit

modernizare drumuri de interes local în localitatea Armeni din comuna Loamneș (jud. Sibiu) – 10.500.000 lei;
modernizare drumuri de interes local în comuna Bezdead (jud. Dâmbovița) – 8.391.211,85 lei;
modernizare infrastructură rutieră în localitatea Limanu (jud. Constanța) – 6.308.477,73 lei;
pod rutier în comuna Oituz (juđ. Bacău) – 9.369.583,29 lei;
extindere rețea de apă potabilă în satul Doboșeni din comuna Brăduț (jud. Covasna) – 709.089,20 lei;
înființare rețea de canalizare menajeră în localitatea Cenade (jud. Alba) – 10.837.989,54 lei;
retehnologizare și modernizare stație de epurare în satul Sântion din comuna Borș (jud. Bihor) – 4.429.731,54 lei;
pod în comuna Valea Mare Pravăț (jud. Argeș) – 1.157.315,82 lei;
modernizare drumuri de interes local în comuna Jegălia (jud. Călărași) – 10.380.868,64 lei;
rețea de canalizare și branșamente în satul Cipău din comuna Iernut (jud. Mureș) – 13.809.028,71 lei;
schimbare sursă și tratarea apei în vederea îmbunătățirii calității apei din sistemul centralizat al comunei Robeasca (jud. Buzău) – 1.674.398,51 lei;
amenajare alei în localitatea Mârșa (jud. Sibiu) – 3.641.350 lei;
extindere rețea de apă și canalizare zona Emil Racoviță din municipiul Alba Iulia – 13.979.968,19 lei;
modernizare drumuri de interes local în comuna Unirea (jud. Călărași) – 16.000.000 lei;
canalizare în orașul Balș (jud. Olt) – 6.525.742,30 lei;
modernizare străzi de interes local în localitatea Sâniob (jud. Bihor) – 9.694.984,23 lei;
sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere cu stație de epurare în satul Predești (jud. Dolj) – 29.728.995,29 lei.

Aceste proiecte se alătură celorlalte 59 de contracte, în valoare totală de 657.859.501,67 de lei, care au fost semnate, până în prezent, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

11 km de drum din zona localității Alecuș vor fi modernizați. Aproape 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 km de drum din zona localității Alecuș vor fi modernizați. Aproape 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat 10 noi contracte, finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în valoare de 125.791.099,66 de lei, pentru modernizarea infrastructurii rutiere și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.

Unul dintre acestea, în valoare de 24.979.359,85 de lei vizează modernizarea şi consolidarea drumului județean DJ 107V: DJ 107 – Alecuş – DJ 107D.

Noul drum va scurta legătura dintre cele două zone ale judeţului cu mai multe de 50 de kilometri. În şedinţa de joi, 18 iunie, a Consiliului Judeţean, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică, faza Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Modernizare şi consolidare drum judeţean DJ 107V: DJ 107 – Alecuş – DJ 107D”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tronsonul de drum vizat este pietruit, pe care se poate circula în prezent doar cu viteză redusă, începe de la km 3+150 (limita sectorului modernizat) şi are o lungime de 11,537 km.

Pe carosabil sunt gropi, făgaşe longitudinale, denivelari, piatră alergătoare, tasări locale, fapt care împiedică desfăşurarea normală a circulaţiei şi conduce la generarea de praf pe timp uscat, respectiv de noroi pe timp umed (adus pe partea carosabila de pe acostamente, drumurile laterale, accese, respectiv provenit din patul drumului ca urmare a contaminarii cu argila a pietruirii sub efectul precipitatiilor si a circulatiei rutiere), se arată în documentaţie.

Acostamentele sunt din pământ, înierbate şi denivelate faţă de partea carosabilă. De-a lungul traseului sunt amenajate şanţuri care însă nu asigură scurgerea eficientă a apelor pluviale, fiind colmatate, degradate, acoperite cu foarte multă vegetaţie.

La km 14+495 exista un pod dalat cu lăţime de 6,60 m, fără parapete de siguranţă sau alte semnalizări, în albie fiind vegetaţie bogată. Sectorul de drum nu are indicatoare sau borne kilometrice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

A spart ușa locuinței soției, de care este despărțit: Ordin de protecție și dosar penal pentru un bărbat din Aiud

BONTEA Alexandru

Publicat

în

A spart ușa locuinței soției, de care este despărțit: Ordin de protecție și dosar penal pentru un bărbat din Aiud

La data de 12 noiembrie 2022, o femeie de 25 de ani, din Aiud, a sesizat poliției că soțul său, de care este despărțită în fapt, a spart ușa imobilului în care locuiește.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, în noaptea de 11/12 noiembrie, bărbatul s-a deplasat la imobilul unde locuiește, cu chirie, soția sa și a distrus ușa de acces.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, a rezultat că se impune emiterea, față de acesta, a unui ordin de protecție provizoriu, prin care i s-a interzis să se apropie de femeie.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea