Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Comuna Săsciori, sub aureola procesiunii de Florii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Salcie 1În preajma Floriilor, în localităţile rurale ale Albei au avut loc o serie de obiceiuri, unice prin frumuseţea şi semnificaţia lor. Un exemplu elocvent în acest sens este „Umblatul cu salca ori cu Floriile” ce s-a desfăşurat – în sâmbăta Floriilor (a lui Lazăr) – în comuna Săsciori. La el au contribuit circa 60 de tineri, cu vârste cuprinse între 10-17 ani, actuali şi foşti elevi ai Şcolii Gimnaziale Săsciori, sub directa îndrumare a lui Florin Hinţia – consilier educativ în cadrul unităţii de învăţământ sus-amintite.

Manifestarea a debutat la ora 16.00 prin plecarea din faţa bisericii, unde elevii au fost întâmpinaţi de preotul locului şi s-a încheiat după 3 ore în centrul comunei Săsciori. Pe tot parcursul procesiunii participanţii ai intonat „Versul lui Lazăr” (24 de strofe) şi „Versul Floriilor” (11 strofe) care descriu pe scurt minunea învierii lui Lazăr, respectiv intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Ei au ţinut în mâini crenguţe de salcie, iar pe capete şi-au pus coroniţe, în amintirea ramurilor cu care Mântuitorul a fost primit în Cetatea Ierusalimului acum peste două mii de ani.

Cei ce au înfăptuit procesiunea au fost primiţi cu drag şi emoţie de către consăteni, care le-au dăruit băuturi şi dulciuri, ca răsplată binemeritată pentru efortul de a păstra intactă tradiţia moştenită de la înaintaşi. Întreaga procesiune s-a dorit a fi o îmbinare între sacru şi tradiţional, între elementul religios şi cel laic. (I.A.P.)

[nggallery id=333]

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea