Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Competiția Istoriei Grăitoare, la Totoi. Activități educaționale cu tinerii pentru cunoașterea istoriei și culturii proprii prin interacționarea cu obiectivele marcante din localitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Anul 2019 a fost poclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: „An omagial al satului românesc: al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari”, dorindu-se evocarea personalităților rurale mai puțin cunoscute, dar care au avut un rol determinant în dezvoltarea cultural –religioasă și morală a „poporenilor”.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate sub egida tematicii propuse, la nivel de protopopiate se desfășoară diverse activități cu copiii și tinerii din parohii, având ca obiectiv scoaterea din anonimat și promovarea personalităților rurale.

În acest context, Centrul cultural catehetic „Arhim. Serafim Popescu” din parohia Totoi, Protopopiatul Alba Iulia, a desfășurat  în  cadrul progrmului „Școala de vară – 2019”  Competiția Istoriei Grăitoare, care a reprezentat un element cheie în ceea ce înseamnă dezvoltarea personală a copiilor, în special cunoașterea istoriei și culturii proprii prin interacționarea cu obiectivele marcante din localitate.

Competiția s-a desfășurat sub forma unei curse cu surprize plantate pe tot cuprinsul localității și a presupus reactualizarea și învățarea de noi informații cu privire la personalitățile marcante din localitate și rezolvarea de provocări educative la fiecare obiectiv stabilit. Atât tinerii voluntari aleși din parohie cât și copiii participanți, au avut șansa să vadă satul natal cu alți ochi, ancorând prezentul în trecutul încărcat de istorie și cultură al localității, având speranța reconstruirii unui viitor strălucit, bazat pe valori morale autentice.

S-au readus în atenție și actualitate nume marcante de preoți, învățători și alți oameni de seamă ai satului:

  1. Preotul Ioan Bogdan, slujitor al parohiei Totoi și președinte al Băncii sătești ”Strugurele”, și fiul său învățător Emil Bogdan, cel care a revoluționat educația satului, ambii urmași ai unui conducător de oaste din armata lui Horea Cloșca și Crișan.
  2. Părintele Arhimandrit Serafim Popescu, duhovnicul mănăstirii Sâmbăta de Sus, vreme de 50 de ani și mentor al Părintelui Teofil Părăian.
  3. Maria Mărginean, poetă tradusă în armeană şi aromână.
  4. Făgădar Ionel, cantor la biserica satului 40 de ani și dirijor al corului mixt din Totoi, în vremuri când număra peste 60 de membri și era distins sau premiat la renumitul festival „Cântarea României”.

Activitatea desfășurată reprezintă marcă proprie a Asociației Emanoil și a fost demarată cu sprijinul Protopopiatului Ortodox Alba Iulia și în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Totoi.

Asociația Emanoil este o asociație creștină de tineret care desfășoară activități în scopul desăvârșirii personale a tinerilor și copiilor, sub streașina Bisericii și într-un context ”diferit” folosindu-se de instrumentele educației non-formale în vederea învățării experiențiale. Prin proiectele sale, Asociația Emanoil dorește formarea unei noi generații de lideri creștini și responsabili.

Slevaș Teofil Mihail

Președinte Asociația Emanoil

[nggallery id=7369]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea