Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

FOTO | Cometa secolului, spectacol pe cerul din Alba Iulia, deasupra dealului Mamut: Ultima dată a fost observată în Epoca de Piatră și va reveni aproape de Pământ abia peste 80.000 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Cometa secolului, spectacol pe cerul din Alba Iulia, deasupra dealului Mamut: Ultima dată a fost observată în Epoca de Piatră și va reveni aproape de Pământ abia peste 80.000 de ani

Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa secolului Tsuchinshan-ATLAS a fost vizibilă și pe cerul din Alba Iulia, în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă.

Aceasta a fost surprinsă și imortalizată de un pasionat de fotografie din județul Alba, iar imaginile au fost postate pe rețeaua de socializare Facebook: ”Cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS și-a făcut apariția și deasupra orașului Alba Iulia. Chiar deasupra dealului Mamut, dacă te uiți dinspre Ciugud. Vizibilă în această perioadă și cu ochiul liber, trebuie doar să aștepți să apună soarele și să fie cerul senin”, a scris Ioan Lăpăduș pe profilul său.

Citește și: FOTO | Aurora boreală, spectacol de culori pe cerul din Alba: Noapte magică cu luminile nordului, la Alba Iulia și Teiuș

Micul corp de rocă şi gheaţă a fost detectat abia în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui său. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existenţa.

Această cometă a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal.

A fost reperată din nou în America de Nord

Vizibilă cu ochiul liber în emisfera sudică în luna septembrie, această cometă, a cărei denumire ştiinţifică oficială este C/2023 A3, a fost reperată din nou vineri seară în America de Nord, a declarat Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Coasta de Azur din sudul Franţei.

Între timp, „nu am putut să o observăm când se afla între Pământ şi Soare”, în apropierea căruia risca să dispară, fiind afectată în special de furtuna solară care a ajuns joi în proximitatea Terrei, provocând aurore boreale.

Atunci când cometele se apropie de steaua noastră, gheaţa din nucleul lor se topeşte şi lasă în urmă o dâră lungă de praf, ce reflectă lumina solară. Se spune atunci că o cometă pierde gaze, prin formarea unui element caracteristic, coama cometei, riscând, uneori, chiar să se dezintegreze.

Cometa poate fi văzută cu ochiul liber şi din România

La 12 octombrie, cometa C/2023 A3 s-a aflat cel mai aproape de Pământ la o distanţă de 0,472764 unităţi astronomice sau 70.724.459 de kilometri, potrivit theskylive.com.

Pentru amatorii de astronomie, dar nu numai pentru ei, cometa poate fi văzută cu ochiul liber şi din România. Este posibil să fie văzută cu ochiul liber şi ziua, în funcţie de condiţiile meteorologice. Pentru cei care au un binoclu sau un telescop, imaginea cometei va fi şi mai spectaculoasă.

De asemenea, cometei C/2023 A3 i-a crescut o frumoasă coadă lungă după ce a trecut la cea mai mică distanţă faţă de Soare (periheliu), de 58 milioane km, la 27 septembrie 2024. Cometele sunt corpuri cereşti care prin cozile lor lungi şi strălucitoare constituie o imagine spectaculoasă şi care au atras de mii de ani atenţia oamenilor de ştiinţă şi nu numai, oferind o imagine asupra modului în care s-a format şi a evoluat sistemul nostru solar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE grupa AB pozitiv și B negativ: „Stocul la acestă grupă este insuficient și facem față cu greu solicitărilor”

Bera Larisa

Publicat

în

CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE grupa AB pozitiv și B negativ: „Stocul la acestă grupă este insuficient și facem față cu greu solicitărilor” Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat marți, 15 octombrie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele AB pozitiv și B negativ. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea