FOTO: Colegiul Național ”David Prodan” Cugir și-a omagiat patronul spiritual. Sesiune de comunicări științifice, prezentare de referate privind viața și opera marelui isoric
Cabinetul Documentare Informare(C.D.I.) de la Colegiului Național ,,David Prodan” din Cugir a găzduit astăzi, 13 martie, o manifestare culturală consacrată împlinirii a 116 ani de la nașterea profesorului și istoricului David Prodan, părintele spiritual al instituției locale de învățământ.
La evenimentul organizat de conducerea colegiului ( director – prof. Ionela Cozmescu), de profesorul de istorie Nicolae Băcilă și de profesoara Mariana Cunțan – reprezentant CDI, au luat parte elevi ai clasei a XI-a C din cadrul unității de învățământ.
Programul activităților a cuprins, o sesiune de comunicări științifice consacrată vieții și activității profesorului David Prodan, prezentarea de referate științifice, expoziție de carte cu opera scriitorului, recitări de poezie istorică, precum și o expoziție de pictură. Elevii: Bianca Radu, Amalia Oprița, Bogdan Kromek, au prezentat referate despre viața academicianului David Prodan, iar elevii: Monica Cetină, Alina Bogdan, Denisa Sas și Ana Enescu au vorbit despre opera istorică a reputatului profesor.
Tot astăzi, la Școala Ginazială ,,David Prodan” din Săliștea a avut loc o activitate în cadrul căreia a fost celebrată ziua de naștere a istoricului și la care au luat parte și reprezentanți ai Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir. Din prezentarea făcută de către profesorul Nicolae Băcilă, elevii au aflat că David Prodan s-a născut la 13 martie 1902, în satul Cioara (azi Săliştea), judeţul Alba și s-a stins din viaţă la 11 iunie 1992, la Cluj-Napoca. A avut o prodigioasă activitate didactică: arhivar(1938); bibliotecar principal, bibliotecar-şef la Biblioteca Centrală Universitară (1943-1948); profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii clujene (1948-1962); şef de secţie la Institutul de Istorie Naţională Cluj-Sibiu (1943-1948); Şef de secţie la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj (1948-1972); Membru corespondent (1948) şi titular al Academiei Române (1955); Preşedinte de onoare al ,, Centrului de Studii Transilvane” (1991-1992); Membru al Asociaţiei istoricilor Americani pe locul rămas liber la moartea lui Ferdinand Braudel.
(C.P.)
[nggallery id=5302]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia printre cele mai importante 70 de instituții din regiunea Dunării
FOTO | Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia printre cele mai importante 70 de instituții din regiunea Dunării Astăzi, 15 noiembrie 2024, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a devenit parte a Danube Rectors` Conference ( DRC ), o rețea universitară ce reunește 70 dintre cele mai importante instituții din regiunea Dunării. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate6 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii