FOTO: Chef-bucătarul albaiulian Cosmin Toma, în Enciclopedia Gastronomică a lumii
*El s-a aflat printre cei 30 de bucătari care au reprezentat România la Congresul Mondial de Gastronomie, desfăşurat zilele trecute la Bucureşti
Albaiulianul Cosmin Ioan Toma, fost concurent la Top Chef, a reprezentat ţara noastră, alături de alţi 29 de bucătari chefi, la cel mai mare Congres de Tradiţii Culinare din lume. Congresul s-a desfăşurat în perioada 13-17 martie, la Bucureşti, unde 39 de echipe din tot atâtea ţări au avut de pregătit cele mai reprezentative feluri de mâncare naţionale. Alături de echipa sa, condusă de executive chef Tibi Kiss, au scos la „faţa de masă” o reţetă cu un meniu de nuntă din Maramureş, care va fi introdusă într-o enciclopedie gastronomică a lumii, la capitolul dedicat României.
Bucureştiul s-a tranformat pentru patru zile în capitala gastronomiei mondiale. Peste 180 de chefi bucătari din ţări precum Albania, Arabia Saudită, Azerbaijan, Bosnia şi Hertzegovina, Bulgaria, Canada, Cipru, Coreea de Sud, Croaţia, Elveţia, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Japonia, India, Islanda, Israel, Italia, Liban, Malaezia, Macedonia, Malta, Mexic, Myanmar, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Singapore, Thailanda, Taiwan, Tunisia, SUA., Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, şi nu în ultimul rând România, s-au adunat aici şi au gătit cele mai reprezentative feluri de mâncare din zona lor, pentru ca mai apoi acestea să fie incluse într-o enciclopedie gastronomică a lumii.
Ţara noastră a fost reprezentată de o echipă de 30 de bucătari, împărţiţi la rândul lor în echipe pe zone, precum Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea şi Echipa Militară a României. Fiecare echipă a avut de pregătit un meniu tradiţional de nuntă din zona pe care a reprezentat-o.
Echipa lui Cosmin, condusă de executive Tibi Kiss, şi-a demonstrat măiestria şi priceperea printr-un meniu de nuntă din zona Maramureşului: un platou fecioresc compus din roşii de pădure, chifteluţe din linte şi cremă de ou cu icre de ştiucă, un „Nupţial de Satu Mare”, un fel de mâncare servit doar de mire şi mireasă, iar ca desert o prăjitură cu brânză dulce. În nupţialul din Satu Mare se regăseşte rulada de vită, pui şi cârnaţi, aceasta fiind prezentată într-o pâine pe vatră.
„Sunt mândru de participarea mea la acest congres. Echipa noastră a fost formată din 4 chefi profesionişti, Dorel Sipos, Berecki Emőke, eu şi masterchef-ul Tibi Kiss. Eu zic că România a intrat în istoria gastronomiei mondiale. Am fost peste 180 de bucătari profesionişti din toată lumea”, a spus Cosmin.
[nggallery id=1312]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Monden-Clubbing
Cel mai cunoscut vlogger din România vine la Alba Mall: Selly – întâlnire total neconvențională cu fanii, la Alba Iulia
Cel mai cunoscut vlogger din România vine la Alba Mall: Selly – întâlnire total neconvențională cu fanii, la Alba Iulia SELLY, vloggerul momentului în România, vine vineri, 24 ianuarie 2025, începând cu ora 18.30, la Alba Mall. Participanții se pot alege cu invitații duble, în vara asta, la BEACH PLEASE. ”Când părea să nu se-ntâmple […]