Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Ce era considerat a fi România în secolul XVI și cum apare Alba Iulia în primul atlas geografic modern al lumii aflat la Biblioteca Batthyaneum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Ce era considerat a fi România în secolul XVI și cum apare Alba Iulia în primul atlas geografic modern al lumii aflat la Biblioteca Batthyaneum

Una dintre cele mai fascinante opere renascentiste este cea a lui Abraham Ortelius (1527-1598). A fost un cartograf flamand de excepție, cel care a realizat primul atlas geografic modern. Lucrarea sa, Theatrum Orbis Terrarum (Imaginea globului pământesc), este opera care a marcat pentru totdeauna cartografia și geografia europeană și nu numai, publicată în 1570 și apărută la Antwerpen.

Ortelius a publicat alte 25 de ediții până la moartea sa din 1598, în mai multe limbi. Editarea a continuat și după moartea sa, până în 1612. Fiecare ediție a fost îmbogățită cu nume de autori noi, căci volumul lui Ortelius este de fapt o compilație de cartografi, el fiind primul care i-a strâns pe toți la un loc, într-un mod coerent și sistematic, având un format standard.

Dacă prima ediție conținea 70 de hărți și 87 de autori (cuprinzând și descoperirile lui Vasco Núñez de Balboa (1475-1519) din 1513, și cele ale lui Ferdinando Magellan (1480-1521), ediția din 1612 avea 183 de autori și 167 de hărți. Gravurile au fost frumos colorate de însuși Frans Hogenberg (1535-1590), hărțile conținând nenumărate povești și surprize: de la cartografia de aur inaugurată de Ortelius, pe hărțile acestea apar marcate epave sau corăbii naufragiate, monștri marini, sirene, dar și prima descriere precisă a migrației urșilor polari de-a lungul sloiurilor de gheață.

Biblioteca Batthyaneum deține o ediție color excepțională din anul 1595, când Ortelius încă trăia. Lista din Catalogus Auctorum cuprinde 170 de autori. În imaginile de mai jos, am selectat unele dintre cele mai spectaculoase povești, pomenite mai sus, inclusiv portretul lui Ortelius și imagini din cele trei cărți ale volumului (Theatrum, Parergon, Nomenclator Ptolemaicus).

Mai mult, dacă vă întrebați: dar oare România apare pe hartă? Răspunsul este afirmativ. România apare în atlasul lui Ortelius chiar cu acest nume „Romania”. Însă vă lăsăm dumneavoastră bucuria de a descoperi ce anume era considerat a fi România în secolul XVI, în primul atlas geografic modern al lumii. Astfel, regăsim și harta Transilvaniei, iar pe ea se poate citit orașul Alba Iulia, scris chiar așa, fără erori de vreun fel (așa cum apar nedumeririle pentru astronomii secolului al XVIII-lea în privința numelui corect al orașului: Alba Julia sau Iulia etc): Alba Iulia, dar și Gyulafehérvár și Weissenburg. În plus, apare și o clădire reprezentativă: catedrala catolică Sfântul Mihail.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Seară „incendiară” pentru un bărbat din Cut: A dat foc mașinii fratelui său, a condus băut și fără permis de conducere

Bogdan Ilea

Publicat

în

Seară „incendiară” pentru un bărbat din Cut: A dat foc mașinii fratelui său, a condus băut și fără permis de conducere Un bărbat de 55 de ani din Cut a fost reținut de polițiști după ce a condus beat și fără permis de conducere și a dat foc mașinii propriului frate. Potrivit IPJ Alba la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea