Istoricul Marius Rotar este cercetător la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și autorul primei lucrări din istoriografia românească dedicată morţii – „Moartea în Transilvania în secolul XIX”. În aceșlași timp Marius promovează alternativa incinerărării la înhumare, fiind președintele Asociației Cremaționiste Amurg din România.
Una dintre problemele ridicate recent de universitarul albaiulian este una de interes general. Ce se întâmplă cu mormintele, osemintele celor îngropați în urmă cu 80-120 de ani din Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia, sau cu cele pentru care familia defunctului nu mai plătește taxa de cimitir? Și cât de corectă este formularea „loc de veci”?
Sunt întrebări la care, până când vom primi explicațiile oficiale, puteți răspunde dumneavoastră, cititorii…
Marius Rotar a observat în urma unei plimbări prin cimitir că au fost scoase oseminte din mormintele vechi, pentru a se face loc mormintelor noi.
Marius Rotar: “Ce a mai ramas din mormintele de acum 80-120 de ani din Cimitirul Central Maieri din Alba Iulia; oasamintele au fost scoase si s-a facut loc pentru morminte noi. O sa se spuna ca erau morminte abandonate insa unele poate gazduiau ceva personalitati locale. Nimanui nu i-a pasat de acest lucru. Asadar este corecta formularea „loc de veci”?
2 Comentarii
Imi aduc aminte ca tocmai istoricul Marius Rotar ( o adevarata personalitate) a reusit sa salveze mormantul lui Samuila Marza, fotograful Unirii de la 1918.
Dl Rotar a gasit pe mormantul lui Samuila Marza o notificare catre urmasii lui Marza prin care li se cerea sa vina sa plateasca o taxa, daca nu, decedatul (fie-i amintirea vesnica) va fi dezgropat si locul atribuit altei persoane
Un stil ciudat al administratiei cimitirului. Pui somatie pe mormant si daca mortul nu se conformeaza, il dezgropi…..
Cool…..
In rest, felicitari d-lui Rotar pentru munca stiintifica valoroasa intr-un oras in care misuna plagiatorii
Ca peste tot, este vorba de bani. Un loc „de veci” cu constructia aferenta+taxa de inchiriere, se ridica la cateva mii de lei. Un loc „al nimanui”, la care nu mai vine nimeni sa aprinda o lumanare sau sa puna o floare, inseamna bani pierduti… Cimitirul este de fapt, o proiectie a orasului: betoane, alei stramte, masinile firmei parcate in mijlocul aleii centrale, copaci taiati pentru a face loc altor morminte… Mortii nu pot protesta-oricum, nu cred ca-i mai intereseaza, cei vii au poate alte treburi-asa ca da-o naibii de istorie, bani sa iasa…
Comentariile sunt oprite