Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia a început să împartă Sfintele ”Paști”. Sunt oferite, la fel ca anul trecut, în pahare din plastic cu capac

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ca în fiecare an, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia “Paştile” se împart încă din Sâmbăta Mare. Astfel, credincioșii albaiulieni, care au vrut să evite aglomeraţia sau care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, au venit din timp să-și ia tradiționalele ”Paști”. Acestea au început să fie distribuite la ora 10.30, după Sfânta Liturghie, la intrarea în curtea Catedralei.

Potrivit obiceiului, în schimbul „paştilor”, oamenii au adus un ou roşu şi au pus bani în cutia milei.

Pentru cei care încă nu au ajuns să-şi ia  sfintele “Paşti”, acestea vor fi împărţite până deseară la ora 20.00, dar şi la noapte, după Slujba de Înviere, şi în prima zi de Paşti, începând cu ora 10.00.

La fel ca și anul trecut, pâinea și vinul sfințite, denumite în popor ”Paști”, se distribuie în pahare din plastic cu capac.

Pâinea şi vinul sfinţite luate de credincioşi acasă de la biserică simbolizează trupul şi sângele Domnului. Acestea se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după  Paşti. Potrivit tradiţiei, după ce se rosteşte rugăciunea “Tatăl Nostru”, cel mai în vârstă din  familie ia o bucăţică din sfintele “Paşti” şi rosteşte “Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune “Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Procedeul se repetă de trei ori.

Pâinea ce a fost pregătită pentru a fi dată credincioşilor ca „Paşti” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfinţită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roşu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Programul de distribuire a Paștilor, la Catedrala Reîntregirii:

– în Sâmbăta Mare (15 aprilie), între orele 10:30-20:00

– în Duminica Sfintelor Paşti (16 aprilie)

– între orele 03:00-03:45 după Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului;

– între orele 10:00-12:00, dimineața înainte de slujba Vecerniei Sfintelor Paști.

[nggallery id=3802]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea