Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Castrul roman de la Alba Iulia, propus pentru înscriere în Lista UNESCO în dosarul Limesului Dacic

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Castrul roman de la Alba Iulia, propus pentru înscriere în Lista UNESCO în dosarul Limesului Dacic

Dosarul de nominalizare a Limesului Dacic (granița romană a provinciei Dacia) a fost depus pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

Acest lucru însemană că o serie de obiective de patrimoniu din Alba ar putea fi prezente, într-un interval nu prea îndepărtat, pe Lista UNESCO.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai important dintre acestea în reprezintă ruinele castrului roman de la Alba Iulia. Dosarul a fost înmânat în 30 ianuarie 2023 directorului Centrului Patrimoniului Mondial, Lazare Eloundou Assomo, de către ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu. Demersul are ca scop înscrierea siturilor propuse pe listele UNESCO, cel mai devreme în 2024, iar apoi administrarea și valorificarea acestor situri în conformitate cu recomandările internaționale și cu legislația românească.

Până în prezent sunt înscrise segmentele de graniță din Anglia, Olanda, Germania, Austria și Slovacia. Din cei peste 7000 km ai frontierelor romane din jurul Mediteranei, Dacia va contribui cu circa 1500 de km de frontiere compuse din situri arheologice cum ar fi fortificații mai mari sau mai mici, turnuri de semnalizare, așezări civile, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri. „Dacă cele 285 de situri propuse acum vor fi incluse pe listele UNESCO, nu vor mai fi doar bunurile noastre culturale, ci ale întregii umanități, pentru a le lăsa moștenire generațiilor următoare, aceasta fiind deviza Patrimoniului Universal. Este necesar ca acesta să fie un impuls pentru creșterea respectului pentru monumente, trebuie să învățăm să le valorificăm fără să le afectăm, să cunoaștem mai bine istoria, să fim mai detașați în perceperea ei; doar așa ne vom respecta pe noi înșine”, susține președintele Comisiei Naționale Limes, Felix Marcu, care este managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

*Castre de marș descoperite în Munții Șureanu

Printre obiectivele cele mai importante care ar uma să fie incluse pe lista UNSCO este şi fostul castru roman de la Apulum (Alba Iulia), capitala Daciei Romane. ”Cercetarea arheologică urbană de aici este o adevărată provocare, iar descoperirile făcute de-a lungul timpului atestă importanţa sitului, a «oraşului de sub oraş»: clădiri publice şi private, drumuri romane, băi publice (thermae) şi un material arheologic extrem de variat şi valoros provenind din castrul legiunii a XIII-a Gemina, sediul guvernatorilor, din mediul civil şi din necropolele romane de la Apulum”, susţin reprezentanţi ai Muzeului Unirii, care au contribuit la realizarea dosarului.

Echipa care a lucrat la proiect a găsit în Munții Șureanu un sistem de castre de marș, datând din timpul războaielor dacice. Practic, legiunile romane au avansat înspre cetățile dacice din Munții Orăștiei pe un al doilea traseu, alternativ, direct pe crestele munților. „Aceste castre de marș sunt cele mai spectaculoase din tot ansamblul Limesului. Un corp principal de armată a avansat în Dacia pe sud-vest și pe Valea Mureșului, dar foarte mulți au mers pe creste și avem descrisă poziția lor grație acestor castre din 10 în 10 km, prin Munții Parâng, pe un drum paralel cu Transalpina. E un peisaj spectaculos. Și e un traseu mai rapid. Cel mai înalt punct e castrul de lângă Vârful lui Pătru în Munții Șureanu, care e pe lângă pârtia de schi la aproape 2000 de m. Numai în Galiția, în Portugalia mai găsim asemenea construcții”, susține Felix Marcu. Din județul Alba, mai sunt cuprinse în dosarul depus la UNESCO zonele aurifere Roșia Montană și Zlatna, precum și fostul castru roman de la Războieni, orașul Ocna Mureș.

Dosarul va face obiectul unei evaluări tehnice a Consiliului Internațional al Siturilor și Monumentelor, principala structură de evaluare al UNESCO pentru obiectivele culturale propuse spre înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, o decizie privind înscrierea urmând a fi luată în cadrul sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial din 2024.

Dorin ȚIMONEA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri  stradale de difuzare a presei!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri  stradale de difuzare a presei!

De astăzi, Alba Iulia înregistrează o nouă premieră, este singurul municipiu reședință de județ din România care nu va mai avea niciun chioșc stradal de difuzare a presei! ”Performanța” administrației locale este cu adevărat notabilă! Aceasta a stat indolentă, fără să organizeze alte licitații de închiriere sau concesiune, deși poate ar mai fi fost societăți interesate de domeniul respectiv. Cel puțin, în alte reședințe de județ sunt firme care încă mai desfășoară astfel de activități. În schimb, la fel de indolentă, dar de data asta deloc dezinteresată este administrația locală atunci când este vorba de panotajul stradal, unde de ani de zile se stă ”bine mersi” pe domeniul public,  fără să se plătească nici măcar o lețcaie la bugetul local!

De astăzi, Ziarul Unirea se vinde și la chioșcurile de bilete STP

Elit - Gustul Desăvârșit

Cititorii din Alba Iulia, care nu au abonament, își pot cumpăra de astăzi, porția zilnică de știri, articole, informații utile, adică Ziarul Unirea, și de la chioșcurile Societății de Transport Public Alba. Acestea sunt situate și funcționează astfel: *Gara CFR – deschis 6.00 – 21.00; *Romtelecom (Orașul de jos) – 8.00 – 16.00, *Unirea Sinagogă – 6.00 – 21.00, *Spital – 6.00 – 21.00 și Ampoi 2 (Liceul nr. 1) 8.00 – 16.00. Aceste puncte de vânzare se alătură celor din magazinele Dacia. Vom anunța din timp cititorii cu apariția altor puncte de vânzare.

Facem eforturi pentru a vă fi aproape, pentru că Alba Iulia mai înregistrează o premieră, una nedorită: este singura reședință de județ care a rămas fără chioșcuri de difuzare a presei, odată cu închiderea chioșcurilor!

De asemenea, aveți la dispoziție soluția abonării! Un abonament pe o lună costă 21 de lei cu toate taxele incluse, mai puțin decât un pachet de țigări și infinit mai sănătos!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

BONTEA Alexandru

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu SVSU Zlatna pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Zlatna, strada Muncii.

Din informațiile primite de la apelant, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul incidentului a au intervenit o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din parea Detașamentului de pompieri Alba Iulia și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din partea SVSU Zlatna.

UPDATE, ora 22.25: Incendiul a fost localizat, iar la momentul actual forțele de intervenție lucrează pentru stingerea în totalitate a acestuia.

A ars acoperișul casei în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 60mp.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Balul bobocilor 2023, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu, Miss și Mister Boboc 2023

BONTEA Alexandru

Publicat

în

VIDEO| Balul bobocilor 2023, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu, Miss și Mister Boboc 2023

Balul Bobocilor 2023 organizat de studenții de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a desfășurat joi, 30 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. au demonstrat celor prezenți că sunt cei mai frumoși și inteligenți “boboci” și au primit titlurile de Miss și Mister Boboc.

Pentru titlurile de Miss și Mister s-au luptat în acest an 5 perechi de boboci, iar învingători au fost Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tema din acest an a fost „România… Undeva-n Balcani”, iar în cele patru probe de concurs, bobocii au trebuit să îşi dovedească talentul, intuiţia, îndemanarea și creativitatea.

Fiecare dintre cele 5 perechi va reprezenta o regiune a țării, Maramureș, Transilvania, Banat, Muntenia și Moldova, și vor trece prin patru probe.

Prima probă este cea de prezentare, urmată de o probă pe tematică. A treia probă este cea de talente, unde fiecare pereche va avea ocazia să își arate talentele și să impresioneze publicul prezent la eveniment. În cadrul celei de-a patra probe, participanții vor fi supuși unei probe surpriză.

Seara a fost una plină de emoție, frumusețe, talent și muzică bună iar la final, juriul a ales cei mai frumoși boboci ai acestui an:

De asemenea, în urma concursului organizat pe internet, Șuteu Luz Maria Milagros și Ovidiu Petru Muntea au fost desemnaţi Miss şi Mister Boboc 2023 Ziarul Unirea, fiind cei mai votaţi boboci de către internauţi.

After Party-ul evenimentului va avea loc în Club Stage de la ora 22:00, unde studenții sunt așteptați să petreacă o seara de neuitat, alături de invitatul special, Puya, care va concerta în această seară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare