Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Caravana Frumoasa s-a oprit la Șugag. Activitățile tradiționale, esențiale pentru conservarea bogățiilor naturale

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O campanie de informare, denumită ”Caravana Frumoasa”, se desfășoară în cele 24 de localități (din 4 județe: Alba, Sibiu, Vâlcea și Hunedoara) cuprinse în siturile ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa, din rețeaua Natura 2000.

sit Frumoasa (4)Campania se derulează pe o perioadă de 6 săptămâni (câte 4 localități pe săptămână). Practic, este vorba despre o informare a comunităților din aceste zone cu privire la implicațiile includerii lor în Natura 2000. Administrarea siturilor aparține Consiliului Județean Alba care derulează în prezent proiectul ”Managementul integrat al Siturilor ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa”.

La Șugag, oamenilor prezenți la întâlnire li s-a explicat de ce este importantă conservarea biodiversității, a speciilor și a habitatelor de interes comunitar și care sunt principalele reguli care trebuie respectate în sit. Practic nu este vorba despre interdicții suplimentare majore în raport cu reglementările legale generale din România, însă respectarea lor este importantă. Filosofia programului Natura 2000 este de a nu exclude omul și activitățile sale (unele foarte vechi), ci de a-l încuraja să își conserve bogățiile naturale pe termen lung și să își continue activitățile tradiționale. De altfel, tocmai practicarea activităților umane vechi de sute de ani au ajutat la conservarea unor specii de animale și păsări.

Evenimentele de informare şi conștientizare au avut loc la căminul cultural, iar participanții au primit broșuri cu informații legate de regulile pe care trebuie să le respecte, dar și de aspectele legate de beneficiile economice şi sociale pe care le generează implementarea reţelei Natura 2000. Printre acestea se numără asigurarea serviciilor de mediu, furnizarea de produse alimentare şi lemnoase certificate, crearea de noi locuri de muncă (de exemplu în ecoturism, agricultura organică etc.), diversificarea economiei locale, creşterea stabilităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai, ca şi reducerea problemelor locale de mediu cum ar fi poluarea apei. Reprezentanții unității de implementare a proiectului, dar și reprezentanții administrației au răspuns unor întrebări ale participanților și au notat comentariile și nemulțumirile acestora. O problemă care apare frecvent în zona siturilor Natura 2000 este aceea a întârzierii foarte mari a acordării despăgubirilor pentru pagubele provocate de animalele sălbatice protejate (în special urs și lup) și pentru eventualele constrângeri de utilizare a terenurilor și pădurilor, acolo unde există habitate de interes comunitar. Aceasta este o problemă care există în toate ariile protejate din România, soluția fiind una legislativă prin care oamenilor ar trebui să li se ofere compensații.

Pentru ca informațiile să ajungă la cât mai multă lume, materialele de informare și conștientizare au fost distribuite și pe străzile comunei, la magazinele locale și la școli.

”Lipsa de informare şi conștientizare a publicului cu privire la valoarea patrimoniului natural al unei zone duce în mod inevitabil la degradarea acestuia, de aceea, toate măsurile din cadrul campaniei au scopul de a crește numărul persoanelor informate cu privire la importanţa conservării biodiversității. Caravana aceasta de informare va străbate până la final toate localitățile din sit. Intenția noastră este ca oamenii să înțeleagă mai bine despre ce este vorba și să le putem oferi cât mai multe informații, interacționând direct cu ei” a spus Paul Hațegan, membru al unității de implementare a proiectului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război Citește și: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024 Pensiile speciale în România sunt un subiect care continuă să stârnească dezbateri aprinse. Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea