Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Caragiale, omagiat de liceenii colegiilor din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

,,…desprins din unda divină, oprit o clipă între noi, se întoarce în splendorile misterelor de unde ne vin geniile…” B.Șt. Delavrancea

I.L.Caragiale, cel mai important dramaturg din literatura română de la a cărui naștere se împlinesc 165 de ani,  a fost omagiat azi, 1 februarie , de către elevii colegiilor  cugirene.  Orele dedicate  genialului nuvelist, inventatorul nemuritorilor Nea Iancu, Rică Venturiano, domnul Goe şi  multe alte  personaje inconfundabile,  au început cu o interesantă paralelă între viața și opera celor doi mari clasici prieteni, Caragiale și Eminescu,  comparație făcută de actrița Maria Dodoc de la Casa de cultură Cugir.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

A încântat apoi audiența cu prestația monologului lui Alexandru Peruzeanu din piesa,,O soacră” , Laurențiu Stafie de la Cercul de teatru. Elevii au  pregătit referate, o expoziție de carte  Caragiale, apoi au  participat  la CDI-ul Colegiului ,,David Prodan”, la un concurs de recunoaștere a autorilor, operelor și  personajelor ale căror replici au fost  prezentate de Maria Dodoc si Tatiana Ungurianu. S-au remarcat elevii Oana Fulga,  Alina Neagu, Codruța Ivan, Andrada Berian din clasa a XI-a C și Adrian Zinca, David Hăprian, Darius Soreață și Cristina Stroia din clasa a XII-a C.

După lecturarea powerpointului cu datele biografice ale marelui dramaturg de către Mihai David din clasa a XI-a A, elevii Colegiului Tehnic ID Lăzărescu au fost provocați la concursul de recunoaștere a operelor si personajelor din  ,, O scrisoare pierdută”, ,,D-ale carnavalului,”, ,,O noapte furtunoasă”, unde a fost introdusă pentru a induce în eroare și observa spiritul de atenție  al elevilor, ,,Chirita” lui  V.Alecsandri. Profesoarele  Liliana Jianu si Tatiana Ungurianu au  prezentat replicile personajelor de recunoscut ( Rică Venturiano, Farfuridi, Veta, Chirița), apoi elevii au avut de descoperit în textele puse la dispoziție  neologisme, arhaisme și  regionalisme .

După ce au rezolvat rebusul ,,Caragiale”, elevii s-au delectat vizionând  ,, Două lozuri”, ,,Vizita” si ,,Bubico”. S-au remarcat elevii Ionela Sandu, Gabriel Ghibu, Francesca Cașu, Ioan Vaida, Eduard Herlea din clasa a IX-a A, Alin Glogovețan, Alexandru Cariga din clasa a X-a A de la ID Lăzărescu și Denisa Trif, Adina Tomuța, Luiza Repede, Darius Sbuchea din clasa a IX-a B, Andreea Crișan, Alexandru Jibotean din clasa a XI-a A, CNDP. Câștigătorii concursului au fost elevii  Denisa Avram, Casian Stan, Andra Ciobanu, Geani Jibotean, Andreea Crișan, Alexandru Jibotean și Mihai David, cărora le vor fi înmânate diplome.

Profesorii  Ionuț Iancu, Nicolae Băcilă, Dorina Rotar și  Maria Hănțulescu au asigurat participarea elevilor la activitățile desfășurate în cinstea lui Caragiale, cel care prin comediile, dramele și nuvelele sale a rămas inegalabil în memoria literaturii românești.

Prof.doc. Tatiana Ungurianu
[nggallery id=3356]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier” Marți, 23 aprilie, în foaierul modernei construcții care adăpostește Centrul Cultural din Vișeu de Sus, a avut loc gala de decernare a premiilor ediției a XXII-a a Festivalului-concurs de satiră și umor „Zâmbete în Prier”, festival la care reprezentantul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea