Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO| Campania ”O viață dreaptă”, pentru depistarea cifoscoliozei la copii, a ajuns la final: 413 elevi de la școli din Alba Iulia, investigați

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Cele două cluburi Rotary din Alba Iulia, Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia, inițiatorii proiectului denumit „O viață dreaptă!” – Campanie de depistare precoce și diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă școlară. – proiect ajuns în ultima fază, vă fac cunoscute rezultatele obținute în urma investigării a 413 elevi din ciclul gimnazial din șase școli din Alba Iulia.

actiune Rotary03Proiectul s-a desfășurat în trei etape, debutând în anul 2013 și ajungând la final în această lună. Inițiatorii, Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia, au avut parteneri în derularea acestui proiect: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Asociația Maria Beatrice, S.C. Starmedica Alba Iulia, iar colaboratori/beneficiari au fost Inspectoratul Școlar Alba/ Unități școlare din Alba Iulia, Oarda, Bărăbanț, Micești.

  1. Valoarea totală a proiectului a fost suportată integral de cele două cluburi Rotary din Alba Iulia. Au beneficiat de evaluare un număr de 413 elevi ai școlilor: Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Centrul școlar pentru educație incluzivă, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Liceul cu program sportiv, Colegiul tehnic „Apulum” , Școala „Mihai Eminescu” Au fost implicate în activitatea de evaluare un număr de 6 cabinete de medicină școlară.
  2. Un număr de 14 persoane au fost implicate în derularea acestui proiect. Toate persoanele implicate au derulat munca în mod voluntar totalizându-se un număr de 339 de ore de voluntariat (în cazul în care am considera pentru o ora de activitate un cost minim de 30 de lei, valoarea totală a acestor activități prestate ar fi de 10170 de lei)
  3. În cadrul proiectului au fost investigate un număr de 6 afecțiuni (scolioză, cifoză, cifoscolioză, hiperlordoză, platfus și raportul greutate/înălțime – indicele de masă corporală)
  4. Dintre cei 413 elevi investigați 236 au primit scrisoare medicală, ceea ce reprezintă un procent de 57,15 %.
  5. Dintre copiii evaluați:
    1. 208 copii (43 %) au fost depistați cu 1 problemă
    2. 120 copii (25 %) au fost depistați cu mai mult de 1 problemă
    3. 57 copii (12 %) au fost depistați cu mai mult de 2 probleme
    4. 54 copii (11 %) au fost depistați cu mai mult de 3 probleme
    5. 47 copii (9 %) au fost depistați cu mai mult de 4 probleme.

Având în vedere rezultatele obținute, putem concluziona următoarele:

  1. Pentru realizarea unor studii care au ca scop identificarea de probleme de sănătate care apar în rândul populației, nu este nevoie obligatoriu de sume mari de bani. Dacă se dorește, pot fi identificați specialiști precum și organizații neguvernamentale care să fie implicate voluntar în realizarea acestor studii. Singura problemă care rămâne este să fie cineva – instituție publică responsabilă – interesat să facă aceste studii.
  2. Rezultatele acestui studiu sunt îngrijorătoare deoarece mai bine de jumătate dintre copii investigați în cadrul acestui proiect prezintă cel puțin una dintre afecțiunile investigate.

Important pentru noi este să tragem un semnal de alarmă către instituțiile cu responsabilități în domeniu astfel încât acestea să purceadă la luarea unor măsuri concrete în sensul profilaxiei acestei patologii.

În acest sens responsabilitatea revine tuturor actorilor sociali: instituții publice, organizații neguvernamentale care au ca obiect de activitate protejarea sănătății populației și dezvoltarea armonioasă a copiilor și nu în ultimul rând comunitatea locală și familia.

Suntem convinși că, după ce Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia au făcut acest prim pas în depistarea precoce și diagnosticarea cifoscoliozei la copiii de vârstă școlară, în viitorul apropiat ni se vor alătura mai mulți actori sociali și Alba Iulia va deveni un centru-pilot urmare a atenționării lansate de acest semnal de alarmă.

George SCAMBLOSCHI

Președinte 2014-2015,

Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Femeie din Alba Iulia, agresată de concubin: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Femeie din Alba Iulia, agresată de concubin: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu O femeie din Alba Iulia a fost agresată de concubin, iar bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu. Citește și: SCANDAL într-o familie din Horea: Un bărbat s-a ales cu dosar penal și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea