FOTO| Campania ”O viață dreaptă”, pentru depistarea cifoscoliozei la copii, a ajuns la final: 413 elevi de la școli din Alba Iulia, investigați
Cele două cluburi Rotary din Alba Iulia, Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia, inițiatorii proiectului denumit „O viață dreaptă!” – Campanie de depistare precoce și diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă școlară. – proiect ajuns în ultima fază, vă fac cunoscute rezultatele obținute în urma investigării a 413 elevi din ciclul gimnazial din șase școli din Alba Iulia.
Proiectul s-a desfășurat în trei etape, debutând în anul 2013 și ajungând la final în această lună. Inițiatorii, Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia, au avut parteneri în derularea acestui proiect: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Asociația Maria Beatrice, S.C. Starmedica Alba Iulia, iar colaboratori/beneficiari au fost Inspectoratul Școlar Alba/ Unități școlare din Alba Iulia, Oarda, Bărăbanț, Micești.
- Valoarea totală a proiectului a fost suportată integral de cele două cluburi Rotary din Alba Iulia. Au beneficiat de evaluare un număr de 413 elevi ai școlilor: Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Centrul școlar pentru educație incluzivă, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Liceul cu program sportiv, Colegiul tehnic „Apulum” , Școala „Mihai Eminescu” Au fost implicate în activitatea de evaluare un număr de 6 cabinete de medicină școlară.
- Un număr de 14 persoane au fost implicate în derularea acestui proiect. Toate persoanele implicate au derulat munca în mod voluntar totalizându-se un număr de 339 de ore de voluntariat (în cazul în care am considera pentru o ora de activitate un cost minim de 30 de lei, valoarea totală a acestor activități prestate ar fi de 10170 de lei)
- În cadrul proiectului au fost investigate un număr de 6 afecțiuni (scolioză, cifoză, cifoscolioză, hiperlordoză, platfus și raportul greutate/înălțime – indicele de masă corporală)
- Dintre cei 413 elevi investigați 236 au primit scrisoare medicală, ceea ce reprezintă un procent de 57,15 %.
- Dintre copiii evaluați:
- 208 copii (43 %) au fost depistați cu 1 problemă
- 120 copii (25 %) au fost depistați cu mai mult de 1 problemă
- 57 copii (12 %) au fost depistați cu mai mult de 2 probleme
- 54 copii (11 %) au fost depistați cu mai mult de 3 probleme
- 47 copii (9 %) au fost depistați cu mai mult de 4 probleme.
Având în vedere rezultatele obținute, putem concluziona următoarele:
- Pentru realizarea unor studii care au ca scop identificarea de probleme de sănătate care apar în rândul populației, nu este nevoie obligatoriu de sume mari de bani. Dacă se dorește, pot fi identificați specialiști precum și organizații neguvernamentale care să fie implicate voluntar în realizarea acestor studii. Singura problemă care rămâne este să fie cineva – instituție publică responsabilă – interesat să facă aceste studii.
- Rezultatele acestui studiu sunt îngrijorătoare deoarece mai bine de jumătate dintre copii investigați în cadrul acestui proiect prezintă cel puțin una dintre afecțiunile investigate.
Important pentru noi este să tragem un semnal de alarmă către instituțiile cu responsabilități în domeniu astfel încât acestea să purceadă la luarea unor măsuri concrete în sensul profilaxiei acestei patologii.
În acest sens responsabilitatea revine tuturor actorilor sociali: instituții publice, organizații neguvernamentale care au ca obiect de activitate protejarea sănătății populației și dezvoltarea armonioasă a copiilor și nu în ultimul rând comunitatea locală și familia.
Suntem convinși că, după ce Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia au făcut acest prim pas în depistarea precoce și diagnosticarea cifoscoliozei la copiii de vârstă școlară, în viitorul apropiat ni se vor alătura mai mulți actori sociali și Alba Iulia va deveni un centru-pilot urmare a atenționării lansate de acest semnal de alarmă.
George SCAMBLOSCHI
Președinte 2014-2015,
Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU de vegetație uscată în comuna Mihalț: Pompierii salvatori intervin cu o autospecială și sprijinul SVSU
INCENDIU de vegetație uscată în comuna Mihalț: Pompierii salvatori intervin cu o autospecială și sprijinul SVSU Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri, 10 ianuarie 2025, în localitatea Cistei din comuna Mihalț a județului Alba, potrivit primelor informații transmise de ISU Alba. Citește și: Trei bărbați, arestați preventiv de polițiștii din Alba pentru furt […]