FOTO: Camera din Penitenciarul Aiud în care deținuții petrec timp prețios cu nevestele lor
Imagini cu interiorul camerelor destinate vizitelor conjugale din câteva zeci de penitenciare românești, realizate de fotograful Cosmin Bumbuț, au ajuns și în paginile publicației engleze Daily Mail.
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Aiud
Publicarea imaginilor vine în contextul în care statul român a fost condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru conditiile din penitenciare, care așa cum declara Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, este in unele cazuri „sub limita demnității umane”.
Imaginile cu camerele intime demonstrează că, cel puțin în această privință, situația din penitenciarele românești s-a îmbunătățit după intrarea României în Uniunea Europeană.
“După 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, s-au schimbat mai multe lucruri în penitenciare, iar unul dintre ele a fost dreptul la vizita intimă.
Mai exact, fiecare deţinut care are o soţie sau o iubită poate să beneficieze, o dată la trei luni, de o vizită de două ore într-o încăpere din penitenciar dedicată acestui lucru.
Dacă se căsătoreşte în închisoare, deţinutul are dreptul ca, după ceremonie, să petreacă 48 de ore în camera intimă şi să primească o vizită pe lună în primul an. Am început acest proiect în 2008, cînd lucram la Bumbata, şi am fotografiat pînă acum camerele intime din 35 de penitenciare”, explică Cosmin Bumbuț.
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Târgșor
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Satu-Mare
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Oradea
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Gherla
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Bistrița
Centrul juvenil de detentie Tineri, Bacau camera pentru vizite conjugale
Mai multe fotografii pe www.bumbutz.ro
Cosmin Bubmuț despre proiectul Bumbata – albumul foto despre penitenciarul Aiud (VIDEO)
„Am inceput sa lucrez la cel mai indelungat proiect al meu, Bumbata (puscarie, in argoul detinutilor), cu 8 ani in urma. Prima oara cand am fost la Penitenciarul Aiud, in 2005, inainte de integrarea in UE, acesta nu fusese modernizat si avea inca un sistem celular (camere de detentie foarte mici), la fel ca la Sighet. Mi s-a parut un subiect inedit din punct de vedere vizual, iar mai tarziu am fost uluit de felul in care detinutii reusesc sa recreeze, in interiorul penitenciarului, o micro-societate care functioneaza dupa propriile reguli. Detinutii isi redefinesc valorile morale si construiesc ierarhii greu de inteles pentru cineva de „afara“.
Pentru ca nu stiam de unde sa incep, am incercat sa ma apropii de detinuti. Le-am dat fotografii cu ei pe care sa le trimita mamelor, iubitelor, sotiilor sau copiilor, iar asta m-a ajutat sa le castig increderea si sa ma integrez mai usor printre ei. Am primit, in semn de prietenie, 2 bricege si un cutit, mi-au aratat cum se face un tatuaj in inchisoare, mi-au explicat cum reusesc sa introduca telefoane in celule, ba chiar mi-au scris pe un bilet un scurt dictionar de puscarie.
Apropierea de ei m-a ajutat sa ii pot fotografia cu sinceritate, fara exagerari, fara sa ii transform in monstri sau in victime, ci asa cum sunt ei, bascaliosi, ostentativi, nostalgici sau evlaviosi. I-am fotografiat in celule, la biblioteca, in sala de sport, la cercul de goblen sau in timpul orelor de munca, scriind poezii sau aratandu-si tatuajele, la camera intima, alaturi de sotiile lor, la Comisia de eliberare conditionata sau in ultimele momente de dinaintea eliberarii. In cei patru ani petrecuti la Aiud am facut in jur de 15.000 de imagini pe care am incercat, mai multi ani la rand, sa le aleg, sa le editez, sa le pun cap la cap.
Abia anul trecut, uitandu-ma inca o data in folderul cu imagini din Aiud, mi-a atras atentia o fotografie care continea un text scris de un detinut. La ultima mea vizita la penitenciar, gasisem in biroul celor de la Reintegrare sociala un dosar pe care scria „Creatii literare detinuti”. Am fotografiat poeziile si scrisorile lor si mai multe pagini din revista inchisorii, scrisa de mana chiar de ei. Am realizat atunci ca textele lor imi ofereau acel fir narativ pe care il cautam, care m-a ajutat sa incheg aceasta carte.”
Cosmin Bumbut, www.bumbutz.ro
B.P.
Bumbata from Cosmin Bumbuț on Vimeo.
Bumbata from Cosmin Bumbuț on Vimeo.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | La Alba Iulia, după lucrările pe loturile de mobilitate, se repară astăzi într-un loc, iar mâine se surpă în altul, ca în povestea Meșterului Manole
VIDEO | La Alba Iulia, după lucrările pe loturile de mobilitate, se repară astăzi într-un loc, iar mâine se surpă în altul, ca în povestea Meșterului Manole După ce ieri, 5 noiembrie 2024, ziarulunirea.ro a primit imagini de la câtiva cititori cu o zonă din cartierul Ampoi, unde SC APA CTTA SA a fost nevoită […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 4 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Ştirea zileiacum 5 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 4 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 4 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 3 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba