Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Cadou pentru Colegiul Militar din Alba Iulia: O replică a hărții României Mari, donată de către o familie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cadou pentru Colegiul Militar din Alba Iulia: O replică a hărții României Mari, donată de către o familie

Harta României Mari, o replică după originalul din 1935, a fost donată Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” de către familia Bălgrădean, Ioan și Octavia.

Harta României Fizică-Administrativă și Turistică a fost întocmită și executată în anul 1935 după date statistice oficiale, de către M.D. Moldoveanu, profesor-cartograf. Harta are 51 de planșe și a fost realizată la o scară de 1:300.000.

Autorul hărții și-a motivat realizarea acesteia, astfel: „Cele două mari evenimente: a) războiul mondial și b) diferitele modificări administrative schimbând harta țării au creiat, din punct de vedere al orientării generale, o stare de lucruri confuză. Aceasta s’a datorit într’o mare măsură faptului că dela producerea acestor două mari evenimente, nici până astă-zi nu apăruse o hartă a României care să fie în perfectă concordanță cu efectele menționatelor evenimente. Pentru aceste motive, subsemnatul, după o muncă de specialitate destul de încordată în timp de 4 ani – am întocmit și litografiat „Harta României” la scara 1:300 000 compusă din 51 de planșe perfect racordabile”.

La dorința donatorului, domnul Ioan Bălgrădean, această hartă va fi păstrată la loc de cinste în Sala Tradițiilor și valorificată, prin studierea ei de către elevi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea