Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Blajul a cinstit memoria ”poetului nepereche” Mihai Eminescu. Depuneri de coroane, Te Deum și momente poetice, în cadrul manifestării cultural-artistice ,,Porni Luceafărul…”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

porni luceafarul la blaj04În fiecare an, Blajul, cunoscut sub denumirea eminesciană „Mica Romă”, cinstește memoria ”poetului nepereche” Mihai Eminescu prin organizarea manifestării cultural-artistice „Porni Luceafărul…”, desfășurată sub auspiciile ASTREI.

Datorită inițiativei doamnei prof. Silvia Pop, preşedinta Asociaţiunii ASTRA, Despărţământul ,,Timotei Cipariu” Blaj, în data de 13 ianuarie a.c, a avut loc această manifestare omagială, având ca parteneri Primăria Municipiului Blaj și Colegiul Național ,,I. M. Clain”.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Manifestarea a debutat la ora 12.00 cu o depunere de coroane şi jerbe de flori la Bustul poetului Mihai Eminescu din Piața 1848. A urmat un moment poetic susţinut de elevi ai Şcolilor Gimnaziale: „Petru Pavel Aron”, „Simion Bărnuţiu” și „Ioan Micu Moldovan” din Blaj.

La ora 13.00, în fața Statuii lui Mihai Eminescu a avut loc un Te Deum oficiat de pr. ortodox Nicolae de la Roșia de Secaș. Momentele lirice susţinute de membri ai Societății de lectură ,,Radu Brateș” şi de elevi ai Cercului ASTRporni luceafarul la blaj02A de la Colegiul Naţional „I. M. Clain” Blaj au fost coordonate de doamnele prof. Claudia Oancea-Raica şi prof. Carmen Simu . Eleva Jessi Ciorcovean a recitat cu emoție poezia Dor de Eminescu, aparținând poetului Adrian Păunescu, Daria Simu a interpretat un fragment din Luceafărul, iar eleva Iszabella Pataky, poezia La steaua. Elevele din clasa a XI-a: Veronica Isailă, Ioana Barna, Cristiana Jeler și Bianca Avram au reușit să capteze atenția și să sensibilizeze publicul prin interpretarea melodică a creațiilor eminesciene Peste vârfuri și Lacul.

La final, doamna prof. Silvia Pop a realizat o caldă evocare a geniului eminescian, amintind legătura tainică și profundă a poetului național cu spiritualitatea Blajului.

”Adresăm calde mulțumiri și felicitări organizatorilor acestei manifestări, colaboratorilor și partenerilor, dar și tuturor celor prezenți: d-na viceprimar, prof. Livia Mureșan, director Ioan Tomoiagă, director adj. Ioan Lațiu, prof. Ana Hinescu, vicepreședinte Astra, prof. Ion Pop, tuturor preoților, cadrelor didactice și elevilor care s-au implicat în realizarea acestei activități de suflet. prin care dorul de Eminescu a devenit o nevoie spirituală a fiecăruia dintre noi, a transmis purtător de cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea-Raica. (A.M.)

[nggallery id=3261]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Incendiu în Sebeș la mai multe deșeuri depozite într-o clădire dezafectată. Au intervenit pompierii

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Incendiu în Sebeș la mai multe deșeuri depozite într-o clădire dezafectată. Au intervenit pompierii În jurul orei 16:30, 25 aprilie, pompierii din Sebeș au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la mai multe deșeuri depozite într-o clădire dezafectată. Pomperii din Sebeș intervin cu trei autospeciale, 2 ASAS și 1 EPA pentru stingerea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea