Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Blajul a cinstit memoria ”poetului nepereche” Mihai Eminescu. Depuneri de coroane, Te Deum și momente poetice, în cadrul manifestării cultural-artistice ,,Porni Luceafărul…”

Publicat

în

porni luceafarul la blaj04În fiecare an, Blajul, cunoscut sub denumirea eminesciană „Mica Romă”, cinstește memoria ”poetului nepereche” Mihai Eminescu prin organizarea manifestării cultural-artistice „Porni Luceafărul…”, desfășurată sub auspiciile ASTREI.

Datorită inițiativei doamnei prof. Silvia Pop, preşedinta Asociaţiunii ASTRA, Despărţământul ,,Timotei Cipariu” Blaj, în data de 13 ianuarie a.c, a avut loc această manifestare omagială, având ca parteneri Primăria Municipiului Blaj și Colegiul Național ,,I. M. Clain”.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Manifestarea a debutat la ora 12.00 cu o depunere de coroane şi jerbe de flori la Bustul poetului Mihai Eminescu din Piața 1848. A urmat un moment poetic susţinut de elevi ai Şcolilor Gimnaziale: „Petru Pavel Aron”, „Simion Bărnuţiu” și „Ioan Micu Moldovan” din Blaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora 13.00, în fața Statuii lui Mihai Eminescu a avut loc un Te Deum oficiat de pr. ortodox Nicolae de la Roșia de Secaș. Momentele lirice susţinute de membri ai Societății de lectură ,,Radu Brateș” şi de elevi ai Cercului ASTRporni luceafarul la blaj02A de la Colegiul Naţional „I. M. Clain” Blaj au fost coordonate de doamnele prof. Claudia Oancea-Raica şi prof. Carmen Simu . Eleva Jessi Ciorcovean a recitat cu emoție poezia Dor de Eminescu, aparținând poetului Adrian Păunescu, Daria Simu a interpretat un fragment din Luceafărul, iar eleva Iszabella Pataky, poezia La steaua. Elevele din clasa a XI-a: Veronica Isailă, Ioana Barna, Cristiana Jeler și Bianca Avram au reușit să capteze atenția și să sensibilizeze publicul prin interpretarea melodică a creațiilor eminesciene Peste vârfuri și Lacul.

La final, doamna prof. Silvia Pop a realizat o caldă evocare a geniului eminescian, amintind legătura tainică și profundă a poetului național cu spiritualitatea Blajului.

”Adresăm calde mulțumiri și felicitări organizatorilor acestei manifestări, colaboratorilor și partenerilor, dar și tuturor celor prezenți: d-na viceprimar, prof. Livia Mureșan, director Ioan Tomoiagă, director adj. Ioan Lațiu, prof. Ana Hinescu, vicepreședinte Astra, prof. Ion Pop, tuturor preoților, cadrelor didactice și elevilor care s-au implicat în realizarea acestei activități de suflet. prin care dorul de Eminescu a devenit o nevoie spirituală a fiecăruia dintre noi, a transmis purtător de cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea-Raica. (A.M.)

[nggallery id=3261]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 01.08.- 05.08.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  17

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 189

                  Din care – femei : 75

Număr deficienţe constatate:    35

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    17

Număr deficienţe constatate:  28

Număr de măsuri dispuse  :     28

Angajatori sancționați:            16

          Nr. sancţiuni aplicate: –    28 din care

                                               – 27 avertismente;

                                                   –  1 amenda in cuantum de 4.000 lei.

            Nr.evenimente în curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

în

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

La data de 7 august 2022, în jurul orei 13.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 40 de ani, din localitatea Galtiu, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu fiica sa, ar fi fost agresate de către soțul său.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de femeie a rezultat că, față de bărbatul de 46 de ani, se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

Publicat

în

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

La data de 7 august 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe DC 69, în comuna Ighiu, au depistat un bărbat de 30 de ani, din comună, în timp ce conducea un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare