Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Biroul care i-a aparținut scriitorului Lucian Blaga și unde colosul din lumea literaturii române și internaționale și-a scris unele dintre cele mai importante opere, ar putea rămâne în inima comunității din care omul de cultură provine, conform unui proiect din bugetul propus pentru anul 2022 al Municipiului Sebeș, care dorește achiziționarea sa.

Piesa de mobilier, realizată în stilul Biedermeier (stil artistic care a dominat anii 1815-1848), a fost achiziționată de familia Blaga de la Viena, de la Anticariatul Dorotheum, fiind unul din cele mai cunoscute și căutate obiecte rămase de la Lucian Blaga, reprezentând un interes major pentru instituțiile muzeale, pentru public și un artefact valoros care face parte din patrimoniul cultural național.

Biroul care i-a aparținut lui Lucian Blaga, alături de drepturile de autor, au fost proprietatea unicei sale fiice, Dorli Blaga, decedată la finele anului 2021. În desele sale interviuri, în memoriile „Tatăl meu, Lucian Blaga”, doamna Dorli Blaga menționează această piesă simbol, care se regăsește, de altfel, în fotografiile rămase cu Lucian Blaga, fiind asociată cu cele mai importante scrieri ale sale.

„Descendenții doamnei Dorli Blaga, din considerație pentru Municipiul Sebeș, ne oferă întâietate în vederea achiziționării și ne transmit că evaluarea biroului care i-a aparținut lui Lucian Blaga ar fi suma de 50.000 lei”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș pentru ziarulunirea.ro.

Referatul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, care are în vedere această sumă, face parte din proiectul de hotărâre care prevede aprobarea bugetului general centralizat al Municipiului Sebeș pe anul 2022, precum și estimări pentru 2023-2025, ce va fi dezbătut de consilierii locali ai orașului în cadrul ședinței de mâine.

Lucian Blaga (1895-1961) s-a născut în satul Lancrăm (judeţul Alba) din centrul Transilvaniei. A studiat la Sibiu şi la Brasov şi a urmat studiile teologice la Viena.

După o perioadă de aproape şapte ani în diplomaţie, la Berna si Lisabona, a devenit profesor la Universitatea din Cluj-Napoca, unde s-a creat special pentru el catedra de Filozofia culturii, domeniul principal al activităţii sale de intelectual.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea