Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

FOTO: Azi, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost primul semnatar în ”Cartea Centenar”, o reeditare a ”Cărții de Aur” de la 1929

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Președintele României, Klaus Iohannis a fost, astăzi, primul semnatar al Cărții Centenar, o reeditare a Cărții de Aur a Serbărilor Unirii, datată în 1929 și reprezentând una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

La Cotroceni, în prezența unei numeroase delegații a județului, condusă de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și de Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, a avut loc ceremonia de semnare în Antologia de semnături ”Cartea Centenar”, primul semnatar fiind însuși președintrele României. El a semnat cu un stilou special creat pentru această ocazie, instrument confecționat de Casa Poenari dintr-o bucată de lemn din Gorunul lui Horea.

Prin semnăturile personalităților contemporane, la o distanță de aproape un veac de la crearea ”Cărții de Aur”, Antologia de semnături ”Cartea Centenar” își propune să devină o piesă istorică.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ceremonie au fost invitați să semneze, într-o ordine orientativă, pe lângă președintele României, primul-ministru, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, senatori, deputați, familia regală, președintele Academiei Române, președintele Consiliului Județean Alba, primarul municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din România, veterani de război, precum și alte personalități contemporane marcante.

*”Cartea Centenar” – punte de legătură între trecut și viitor

Inițiativă a CJ Alba în colaborare cu Muzeul Unirii Alba Iulia Antologia de semnături ”Cartea Centenar” este un proiect realizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Ideea de la care a pornit acest proiect este ”Cartea de Aur” a Serbărilor Unirii, una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Scopul proiectului este de a realiza, în anul Centenar, o a doua ”Carte de Aur” a Serbărilor Unirii, o ediție aniversară dedicată Centenarului.

”Cartea de Aur” a Serbărilor Unirii considerată prima de acest fel, datată în anul 1929, a fost concepută ca o operă de artă unică din dorința și pe cheltuiala principesei Alexandrina Gr. Cantacuzino. Este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, aparținând patrimoniului cultural național mobil. Aceasta fusese gândită drept o antologie de semnături a celor ce, într-un fel sau altul, au desăvârşit idealul naţional. Menită a păstra peste generaţii numele celor ce au trudit pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, cartea a fost donată în anul 1929 muzeului din Alba Iulia, constituind la vremea aceea una dintre cele mai valoroase piese ale muzeului.

Cu prilejul Serbărilor Unirii, ce s-au desfășurat la Alba Iulia, la 20 mai 1929, muzeul a primit numele de Muzeul Unirii. Ineditul exemplar a fost ornamentat, asemenea incunabulelor medievale, prin pictare tradițională, în stilul Art Nouveau, de către pictorița Cecilia Cuţescu Storck (1879-1969). Filele, din pergament gros, au fost lucrate independent şi apoi legate două câte două, cu excepţia fasciculei finale care a fost prinsă de un cotor de hârtie mai groasă. Miniaturile au fost realizate în acuarelă cu accente în tuş sau pastel iar fondul chenarelor a fost realizat în pulbere fină de aur sau argint.

Personalități care au semnat în “Cartea de Aur”: Familia Regală a României; Regența: Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea, Gheorghe Buzdugan; Corpul diplomatic din străinătate, Edgar Mavrocordat, Grigore Bilciurescu, Constantin Longo Rasconu; Crucea Roșie română: Regina Maria; Reuniunea femeilor române: Maria B. Brâulescu.

*”Cartea Centar”, decorată cu elemente ce se regăsesc în Sala Unirii

Coperțile acestui volum sunt îmbrăcate în piele de culoare maro cu două încuietori și patru butoni din metal. Decorul butonilor de sprijin sunt o interpretare a celor de pe prima carte. Prin caracteristicile sale aceasta se înscrie în categoria pieselor bibliofile.

Decorul pentru Coperta 1 este constituit din două elemente grafice aurite inspirate dintr-o friză decorativă aflată în interiorul Sălii Unirii. Între cele două elemente grafice se înșiruie 16 elemente grafice derivate dintr-un medalion aflat în Sala Unirii. În centru este poziționată actuala stemă a României. Pentru Coperta 2 s-au folosit aceleași elemente grafice ca și pe prima copertă. Decorul din centrul coperții, realizat emboss, reprezintă un mix de elemente arhitectonice din interiorul Sălii Unirii.

Filele realizate din hârtie manuală filigranată sunt înnobilate cu ornamente pictate și realizate în creion, ceea ce aduce un plus de simbolistică volumului.

Cartea este prevăzută pentru semnături ale invitaților de onoare ca parte în cadrul Ceremoniei de Semnare în Antologia de semnături ”Cartea Centenar”. Fiecărei personalități contemporane marcante îi va fi dedicată câte o pagină. Aceștia vor face câte o înscriere pe pagină, sub formă de autograf, însoțit de numele instituției pe care o reprezintă, funcția, numele și prenumele și data semnării.

*Stilou ”Poenari” din lemn din Gorunul lui Horea și aparat foto din lemn de cireș pentru ceremonie

Ceremonia de semnare s-a dorit a fi un eveniment complex, care a urmat un principiu unic de organizare începând de la expunerea și prezentarea volumului, semnarea acestuia cu un stilou ”Poenari”, până la ședința foto. La fel ca semnătura celor care au luat parte la acest moment, și instrumentul de scris este unic, cu atât mai mult când acesta are aspectul și povestea „Poenari”.

Românul Petrache Poenaru, în anul 1827, a fost cel care a brevetat în Franța invenția ”Condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”. Preluând metoda lui Petrache Poenaru, Lucian Poenari a adus un plus de eleganță prin transformarea unui instrument de scris într-un accesoriu personalizat.

Lucian Poenari a realizat o operă originală, dedicată Centenarului, un stilou unic, meșterit cu migală din esență de lemn și combinat cu diferite materiale inedite. În șlefuirea stiloului și a peniței acesta a ținut cont de caracteristicile hârtiei precum și de faptul că acesta va trebui să reziste la peste 100 de stiluri de scris. În confecționarea stiloului acesta a folosit o ramură din Gorunul lui Horea, un gorun vechi de circa 400 de ani, aflat în Cimitirul Eroilor din satul Țebea, județul Hunedoara.

Ceremonia de Semnare s-a finalizat cu o ședință foto în fața drapelului României. Fotografiile vor fi realizate în tehnica fotografiei pe sticlă, aceeaşi cu cea folosită acum 100 de ani de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, cu un aparat foto din lemn de cireş. Acesta a fost cumpărat pe bucăţi şi recondiţionat. Obiectivul are peste 100 de ani, este englezesc, lucrat manual şi foarte luminos.

Fotografiile realizate, stiloul ”Poenari”, Antologia de semnături ”Cartea Centenar” alături de ”Cartea de Aur” a Serbărilor Unirii vor deveni piese de bază în expoziția permanentă din Sala Unirii din Alba Iulia, al cărei vernisaj va avea loc la 1 Decembrie 2018.

[nggallery id=6352]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Alba Iulia Music & Film Festival 2022 debutează astăzi, în prim-planul manifestărilor aflându-se deschiderea oficială a manifestărilor și concertul Corinei Chiriac.

CITEȘTE ȘI: 19-21 august 2022| PROGRAMUL Alba Iulia Music & Film Festival: Filme, concerte live și invitați de marcă, în Cetatea Alba Carolina

Sute de persoane erau prezente în Piața Cetății pentru a se bucura de spectacol și de filme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comedia Cel mai bun șef, care a strâns șase premii Goya anul trecut, și doamna muzicii românești, Corina Chiriac, vor deschide festivalul, care va pendula, de la început până la sfârșit, între umor și dramă.

VINERI 19 AUGUST

Piața Cetății
20:00-Deschiderea oficială a festivalului: concert Corina Chiriac

21:00– FILM: Cel mai tare șef (The Good Boss), 2021, Spania, regia: Fernando León de Arano/ 1h 56

Piața Vestică
21:00– FILM: Nunți, botezuri, înmormântări, 2022, România, regia: Alexandru Lustig / 2h1min.

Esplanada Obeliscului
20:45– FILM: Capra cu trei iezi, 2022, România, regia: Victor Canache / 1h 23min.

Grădina Cetății
21:00– FILM: Insula, 2021, România, regia: Anca Damian/ 1h 24min.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane de lei pentru restul de executat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane pentru restul de executat

Lucrările la lotul 1 al drumului județean 107I, supranumit și „Transalpina de Apuseni”, cel mai lung, cel mai spectaculos și cea mai mare investiție într-un drum județean, vor fi reluate în curând.

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuție de lucrări pentru proiectul “Modernizare drum județean DJ 107 I : Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat –DN74 (Cerbu)“/ Lot 1 – rest de executat.

Valoarea totală estimată este de 127.271.770,22 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consiliul Judeţean Alba a reziliat în urmă cu trei luni contractul pentru modernizarea lotului 1 a drumului cunoscut ca ”Transalpina de Apuseni”, motivul principal fiind reprezentat de faptul că antreprenorul principal nu a putut oferi o altă garanţie a contractului după falimentul City Insurance.

Lucrările pe acest tronson de drum în lungime de 43.510 km constau în:

– Reabilitare părții carosabile prin execuție fundație din balast și piatră spartă și două straturi de mixturi asfaltice.
– Construire/reabilitare poduri și podețe
– Preluarea apelor pluviale printr-o reţea de canalizare din conducta cu diametrul D = 500 mm şi guri de scurgere cu sifon si depozit
– Execuție șanțuri și rigole din pământ sau pereate
– Consolidare corp drum cu zid de sprijin și rigolă ramforsată
– Montare parapeți flexibili pe fundații izolate/adâncite
– Semnalizare orizontală și verticală
– Accese la proprietăți
– Amenajare drumuri laterale
– Amenajare piste de bicicliști și trotuare
– 9 staţii noi de autobuz.

”Transalpina de Apuseni” face legătura între DN74 şi DJ 107M prin Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, la altitudini de peste 1000 de metri, pe o lungime de 78,43 de kilometri.

Proiectul mai prevede amenajarea a 6,7 kilometri de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până luni după masa. Zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până luni după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 22 august, la ora 16:00.

COD GALBEN

În intervalul 20.08.2022 ora 12:00 – 22.08.2022 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj), Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt –afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea