Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| AVARIA de la barajul lacului de acumulare Tăul Mare: Cu cât a scăzut cota apei până acum. Se folosesc trei motopompe pentru refularea apei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

AVARIA de la barajul lacului de acumulare Tăul Mare: Cu cât a scăzut cota apei până acum. Se folosesc trei motopompe pentru refularea apei

Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicola cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită).

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 18:30 de reprezentanții SGA;

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Forțe și mijloace angrenate la acest moment:
ISU Alba: 13 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 1 microbuz, 2 autoturisme, 1 autospeciale de interventie, 1 barcă BP 4;
ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
IJJ Alba – 4 jandarmi cu 2 auto;
IPJ Alba – 4 politisti cu 2 auto;
SGA- 2 persoane cu 2 auto.

Totodată, au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.
CLSU Roșia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe in vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului deoarece ca urmare a scăderii nivelului apei nu vor mai putea face absorbție.

În cursul zilei de azi s-au efectuat diferite activități în vederea identificării unor soluții cât mai optime și eficiente de organizare a intervenției, astfel:

Personal ABA Mureș și SGA Alba (15 persoane) au monitorizat și măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare, au monitorizat cursul de apa în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului cât și la lacul de acumulare, au efectuat măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistența barajului, s-a verificat cu un sonar adâncimea apei.

În urma acestor măsurători se concluzionează faptul ca din cei 18 m înălțime din zona turnului de manevră, cca 6 m sunt colmatați. În cursul zilei de mâine, se vor face măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare, si reactualizarea curbelor volumetrice.

Personalul Hidroelectrica Sebeș (3 pers cu 1 auto) au verificat integritatea galeriei de golire;
Personal STPS (1 cadru cu 1 auto) și MAPN (2 cadre) au realizat o recunoaștere pentru a identifica soluții în vederea amplasării motopompelor cât mai aproape de luciul apei.

În ultimele zile la Stația meteorologică Roșia Montană s-au înregistrat următoarele precipitații:
30.09.2022 ora 6.00 – 01.10.2022 ora 6.00 = 0.4 l/mp;
01.10.2022 ora 6.00 – 02.10.2022 ora 6.00 = 17.0 l/mp;
02.10.2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 6.00 = 3.4 l/mp;
03.10.2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 16.00 = 6.4 l/mp.

Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea