Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Autostrada Orăștie – Sibiu inaugurată fără Ponta și Șova. Circulația rutieră a fost deschisă! Sebeșul în noua eră!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urmă cu puțin timp (ora 15.00), directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a inaugurat loturile I și II ale Autostrăzii Orăștie – Sibiu. Evenimentul a avut  loc la centrul de mentenanță al autostrăzii situat pe raza comunei Pianu.

UPDATE: Începând cu ora 15.10 circulația pe autostradă este deschisă oficial pentru toate autovehicule

Înainte de momentul festiv, Narcis Neaga împreună cu prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă, deputatul  de Alba, Ioan Dârzu și prefectul de Hunedoara au susținut o conferință de presă.

La eveniment au mai fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean Alba, Florin Roman și Alin Cucui, viceprimarul Sebeșului, Adrian Bogdan, consilieri locali din Alba Iulia și Sebeș, șeful IPJ Alba, chestorul principal de poliție Nicolae Căbulea, reprezentanți ai constructorilor Strabag și Straco și numeroși jurnaliști.

Începând de astăzi autovehiculele pot circula neîntrerupt pe circa 82 de kilometri de autostradă, între Deva și Cunța (loturile I, II), respectiv Săliște – Sibiu (lotul IV). Lotul III, de la Cunța la Săliște urmează să fie finalizat anul viitor.

Deși, timp de mai multe ore, au fost așteptați de o armată de jurnaliști premierul Victor Ponta și ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, nu au mai ajuns la inaugurarea acestor două loturi, deși au fost prezenți mai devreme la tăierea panglicii la o nouă hidrocentrală pe Olt, în județul Sibiu.

Directorul CNADNR, Narcis Neaga a precizat că premierul Victor Ponta a plecat împreună cu ministrul Dan Şova mai devreme pentru că a fost sunat că se va lăsa ceaţa la Bucureşti şi avionul nu va mai putea ateriza.

„Pentru mine acest drum este foarte important. Alături de mine sunt oameni politici cărora le mulţumesc pentru sprijinul care ni l-au acordat în finalizarea acestui proiect.  Doua lucruri sunt importante: determinarea constructorului de a face lucrarea, iar al doilea lucru este finanţarea proiectului, şi ceea ce pot sa spun este că până în această clipă nu există nicio datorie financiară faţa de constructor. Că nu este nicio datorie subliniază determinarea factorului politic, determinarea guvernului de a rezolva proiectele de infrastructura. Inauguram astăzi doua tronsoane de infrastructură realizate de firmele Strabag şi Straco. Cel mai important este cel finalizat de Straco, pentru că cetăţenii vor scăpa de calvarul care era până acum în Sebeş, acesta fiind un nod fierbinte al României. Un alt lucru pe care aş dori sa vi-l comunic este că de astăzi avem un concesionar pe viitoarea autostradă Comarnic Braşov”, a spus directorul CNADNR, Narcis Neaga.

Proiectul “Construcţia autostrăzii Orăştie – Sibiu” este finanţat prin Fondul de Coeziune, Axa Prioritară 1 – „Modernizarea şi dezvoltarea Axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem durabil de transport şi integrării acestuia în reţelele de transport ale UE”. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune în procent de 85% şi de Guvernul României în proporţie de 15%.

– Lotul I Orăştie-Sibiu, km 0+000 – km 24+110

Lotul 1 are o lungime totală de 24,110 kilometri. Valoarea totală a contractului „Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 1 km 0+000 – km 24+110” este de 551.041.792,37 lei fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 35,42%.

– Lotul II Orăştie-Sibiu, km 24+110 – km 43+855

Lotul 2 are o lungime totală de 19,745 km. Valoarea totală a contractului „Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 2 km 24+110 – km 43+855” este de 377.780.208,81 lei fara TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 43,69%.

– Lotul IV Orăştie-Sibiu, km 65+965 – km 80+070

Lotul 4 are o lungime totală de 16,610 km. Valoarea totală a contractului „Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot IV km 65+965 – km 80+070 este de 530.780.773,26 lei fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 40.03%.

Județul Alba „sub semnul autostrăzilor”: Astăzi au fost desemnați câștigătorii licitației pentru construirea Autostrăzii Sebeș-Turda. Lucrările încep anul viitor!

„Tot astăzi la sediul companiei a fost finalizată selecţia constructorilor pentru viitoarea autostrada Sebeş-Turda. Au fost selecţionate consorţiile care pot construi această autostrada. Această autostradă între Sebeş şi Turda este in exclusivitate decizia lui Ponta şi Şova. Nu există influenţe de altă natura! Asta ca să lămurim lucrurile pentru toţi din sală”, a mai precizat directorul CNADNR.

Dragoş Suciu şi Bogdan Presecan

[nggallery id=909]

[nggallery id=910]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire Un complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii va fi construit la Alba Iulia, Printr-o investiție de peste 3 milioane de lei. Vineri, 26 aprilie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea