Rămâi conectat

Curier Județean

Foto| Astăzi la Cugir: S-a inaugurat Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Biroul situat în incinta Parcului Industrial Cugir a avut loc astăzi deschiderea Centrului Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională (CROFP) în cadrul proiectului ,, Oportunități sporite pentru șomeri și persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru și Nord -Vest, pentru participarea viitoare pe o piață a muncii modernă, flexibilă și inclusivă,,.

proiect Cugir010Proiectul este un demers al Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Asociația pentru infrastructură Regională și Dezvoltare Someș-Dej, AJOFM Alba, Asociația ASMEA Ocna Mureș, IBS-CEMES Institut GmbH Germania și Asociația Prometeu Câmpia Turzii. Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul Major de Intervenție 5.1,, Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare, are o valoarea totală de 12.861.652,00 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 12.604.418,96 lei. Perioada de implementare este de 18 luni, începând cu 4 aprilie 2014.

După cum arăta doamna Marinela Verdeș-managerul de proiect, ,,Obiectivul proiectului este creșterea capacității de ocupare a persoanelor fără un loc de muncă din regiunile Centru și Nord –Vest, prin dezvoltarea și implementarea unor măsuri active de ocupare corelate cu aptitudinile individuale, educația, potențialul de muncă, și oportunitățile de pe piața muncii Astfel, pentru atingerea obiectivului se vor derula o serie de acțiuni destinate unui număr de 2.400 de șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă din regiunile Centru și Nord-Vest.

Totodată, proiectul își propune diversificarea serviciilor de ocupare și formare profesională din cele două regiuni prin crearea primului Centru Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională, în domeniul tehnologiilor de vârf și al proceselor asistate de calculator, în conformitate cu standardele internaționale din industria constructoare de mașini,,.

La rândul său dr. ing. Emil Nicolae Muntean-Expert coordonator Centru Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională a spus: ,,S-a transformat în certitudine un proiect rezultat din dorința Parcului Industrial de a oferii servicii suplimentare agenților economici care desfășoară activitatea în Cugir, reușind să pregătim personal în meserii de care aceste societăți au nevoie. Este un proiect serios, de mare anvergură, bine gândit de către colegii de la Consiliul Județean Alba, un parteneriat între două regiuni, Centru și Nord-Vest, pe de-o parte și împreună cu o instituție din Germania pe de altă parte.

Prin cele două birouri de servicii de ocupare care funcționează in cadrul CROFP, se oferă servicii de Informare Consiliere, Mediere, Consiliere Antreprenorială și Mentorat. În cadrul acestui Centru se desfășoară pregătirea teoretică și practică pentru tehnicieni proiectanți CAD (2 grupe), Operatori pentru mașini cu comandă numerică asistată de calculator CNC(8 grupe).

Centru oferă de asemenea cursuri acreditate pentru competențe comune mai multor ocupații (informatice, antreprenoriale, engleză, germană). Tot aici vor fi pregătite persoane pentru meserii cum ar fi strungari (1 grupă și instalatori (1 grupă),,. Emil Muntean a mai precizat că există o bună colaborare cu Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu, care oferă sălile de curs, dar și cu agenții economici din PIC care pun la dispoziție mașinile pentru activitatea practică. Potrivit expertului coordonator, cursurile durează 5 luni, din care 2 luni sunt afectate activității teoretice și 3 luni activității practice. Muntean a ținut să mai adauge că există săli de cursuri dotate cu 24 de calculatoare, iar peste nu mult timp vor fi primite și cele 2 CNC-uri care vor fi amplasate în atelierul de la parter, gata pregătit.

În completarea celor relatate de Emil Muntean a venit și directorul tehnic al PIC dr. ing. Radu Roșian care a precizat că la această dată există în derulare, 8 serii de cursanți pentru operatori CNC, 1 serie de strungari, 1 serie rectificatori și 1 serie frezori-rabotori. ,,O serie de operatori CNC a dat deja examenele, iar cealaltă urmează să susțină proba teoretică în cursul săptămânii viitoare,, a spus Roșian.

La evenimentul inaugural al Centrului de la Cugir au mai luat parte: Florin Roman-vicepresedinte al Consiliului Județean Alba, Horia Rotche-viceprimarul orașului Cugir, Marinela Verdeș-manager de proiect, Georgeta Giurgiu-Asociația Prometeu, Ionel Dincu-AIRDD-Someș Dej, Birgit Schliwenz-Germania, Raluca Ivan –manager de comunicare, Maria Popa –asistent manager, Marian Aitai -director economic la Consiliul Județean Alba, membri ai echipei de proiect, reprezentanți ai agenților economici din oraș.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=17]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea