FOTO| Asociația Pro Infrastructura: Au început lucrările pe lotul 1 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, secțiunea Sibiu-Boița. „Evident, avem în continuare probleme birocratice”

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat luni ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul 1 al secţiunii 1, Sibiu – Boiţa, din cadrul autostrăzii Sibiu – Piteşti, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).

Contractul de proiectare şi execuţie pentru acest lot, cu o valoare de 612,64 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR şi Compania Porr Construct SRL.

ELIT

„Luni, 30.03.2020, a fost dat ordinul de începere pe Secțiunea 1 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești între Sibiu și localitatea Boița (intrarea în defileul Oltului). Vorbim de un tronson de 13,17 km construit de austriecii de la PORR cu 613 milioane de lei, durata contractuală fiind de 3 ani.

Evident, avem în continuare probleme birocratice, una stringentă fiind scoaterea din circuitul forestier a suprafețelor de pădure de pe lot.

Am vorbit de nenumărate ori despre istoria nefastă a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Primul studiu de fezabilitate din 2008 a fost aspru criticat de specialiștii Comisiei Europene în special pentru volumul extrem de redus de investigații de teren în zonele dificile de munte. Revizuirea studiului a fost contractată în 2015, însă s-a reziliat în 2017, fiind predată documentația doar pentru secțiunile ușoare (1 și 5).

Astfel, din cei 123 km, astăzi avem doar 10% (primul lot) în lucru. Licitațiile pentru tronsoanele 4 și 5 (Tigveni-Curtea de Argeș, 10 km și Curtea de Argeș-Pitești, 30 km) lansate în martie 2019, respectiv iulie 2017, sunt încă nefinalizate. Sectoarele cele mai dificile, de munte (Boița-Cornetu, 31 km și Cornetu-Tigveni, 38 km) sunt în aer, neavând minimul de investigații de teren necesare.

Le dorim succes tuturor actorilor implicați și sperăm să avem o execuție rapidă, fără evenimente nefericite. Cerem oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să plătească la timp facturile antreprenorului și tuturor instituțiilor responsabile să soluționeze rapid problema suprafețelor de pădure intersectate.

De asemenea, solicităm (încă o dată) celor din CNAIR să semneze contractul pe Secțiunea 5, să finalizeze evaluarea ofertelor pe 4 și să lanseze licitația aferentă studiilor geotehnice pe 2 și 3″, au declarat reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

foto: facebook – Asociația Pro Infrastructură

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...