Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Artefacte din Mormântul Princiar dacic de la Cugir expuse, în iunie, la Muzeul Național al Unirii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, Mormântul Princiar dacic de la Cugir, fiind expuse artefacte descoperite în anul 1979, cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate în cetatea dacică.

Acestea au fost prezentate cu ocazia manifestării ”Exponatul lunii iunie”.

Exponatul lunii iunie la Muzeul National al Unirii11Mormântul Princiar a fost descoperit în 1979 cu ocazia săpăturilor efectuate în Cetatea Dacică de la Cugir de către reprezentanții arheologi Ioan Horațiu Horațiu Crișan de la Institutul de Istorie al Academiei Române din Cluj-Napoca și Florin Medeleț de la Muzeul Batatului din Timișoara.

Mormântul făcea parte dintr-o mică necropolă aparţinând foarte probabil familiei aristocratice care a stăpânit cetatea de la Cugir în perioada Regatului dac. Acesta a fost considerat „princiar” datorită inventarului funerar bogat descoperit în interiorul său, transmit reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia

Defunctul, găsit în Mormântul Princiar, era un personaj important al comunităţii dacice de la Cugir. Înainte de înhumare a fost aşezat pe un rug funerar, într-un car ceremonial, împreună cu întreaga sa panoplie de arme: o sabie lungă, o lance, un pumnal curb şi un scut. El era echipat cu o cămaşă de zale, iar pe cap purta un coif de fier. De asemenea, pe rug se aflau şi trei cai, împreună cu harnaşamentul lor. Unul dintre cai era ornamentat pe frunte cu o placă de aur modelată în forma unui animal stilizat. După arderea defunctului şi a întregului inventar, resturile rămase au fost strânse în centrul platformei săpate în panta dealului pe care s-a desfășurat incinerarea.

Lângă resturile incinerate au fost depuse un vas de gătit dacic, o fructieră dacică de mari dimensiuni folosit pentru mâncat la banchetul funerar desfăşurat cu ocazia înmormântării şi un vas de bronz pentru consumul de vin produs într-un atelier roman din Italia. Peste toate acestea s-a ridicat apoi un tumul (o movilă) de piatră şi pământ. La ridicarea movilei funerare (având o înălţime de câţiva metri) a participat probabil întreaga comunitate a dacilor din cetatea de la Cugir, fiind necesar un mare volum de muncă. Acest fapt demonstrează încă o dată importanţa socială pe care o avea defunctul şi familia sa în cadrul comunităţii, mai arată Muzeul Național al Unirii.

După 37 de ani de la descoperirea acestui mormânt, el rămâne în continuare unic în arheologia dacică prin bogăţia inventarului funerar. Piesele din mormântul de la Cugir se numără printre exponatele de referinţă din patrimoniul muzeului albaiulian.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă în fiecare lună un exponat al lunii.

[nggallery id=2247]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea