FOTO: „Artă +5” – expoziţia UAP de la Alba Iulia, una ce atenuează minusurile contemporaneităţii

Finele săptămânii trecute, le-a adus oamenilor cu simţ estetic din Alba Iulia şansa de a asista la expoziţia „Artă +5”.Arta +5 Alba Iulia 16

Organizator a fost Uniunea Artiştilor Plastici – „cea a minţilor luminate şi a trupurilor încercate din Capitala Spirituală a României” – prin cinci din membrii ei: prof. dr. Traian Mârza, prof. Romi Adam, Ioana Raica, Ilie Toader şi Mircea Năstase. Fiecare a prezentat în Studio (fostul Habitat) din şanţurile Cetăţii Alba Carolina, exponate (grafică şi pictură în ulei pe pânză sau pe lemn) realizate majoritatea în cursul anului 2015.

INFORMARE COVID-19

Traian Mârza a precizat că „s-a decis expunerea lucrărilor în spaţii nonformale pentru a veni cu arta în proximitatea cetăţenilor, spre a le restitui valori puţin cunoscute. Ele aparţin unor artişti cu har, ce se orientează cu drag spre creaţie când e timpul”. I-a urmat Mircea Năstase ce a făcut o „radiografie” a artistului contemporan cu problemele de care se izbeşte. A afirmat ferm „suntem un grup de 5 creatori plastici de valoare, ce încercăm să aducem valoarea spre dumneavoastră. Artistul zilelor noastre e izolat, pe cale de dispariţie, expune din când în când, dacă are ceva de spus. Trăim drama unui vedetism ieftin, fiindcă nu există o critică obiectivă ce să ierarhizeze valorile. Arta a avut un caracter solemn de-a lungul vremurilor, dar azi e un exerciţiu strict personal. Arta plastică de calitate s-a văzut şi ea maltratată, pusă la colţ de incultură. Cea autentică trebuie să fie departe de compromisuri, iar artistul se impune să aibă curajul de a se exprima pe sine, el putând fi considerat un erou”.

Ioana Raica a rostit: „Pe simeze fiecare ne-am pus gândurile şi simţirile. Aici vedeţi câte o părticică din noi. Sunt o adeptă a abstractului în artă, ruptă în bucăţi, recompusă şi redusă la o formă sintetică”. Romi Adam a accentuat că lucrările sale „redau doar oameni – copii, tineri, maturi – fiind axate şi pe autoportret, în care găseşte statornicia şi schimbarea chipului. Lor le e tipică o anume alertă, ca ritm de finalizare”. Spaţiul expoziţional l-a definit ca „unul unde artele se pot întâlni, iar artiştii îşi dezvelesc sufletele înaintea privitorilor”.
Despre Ilie Toader colegii au spus că „e ca o icoană – te temperează cu privirea şi tăcerea lui. Are o tehnică suavă, piesele fiindu-i delicate, exprimând puritate”.
În final, Vasile Remete a încântat cu versurile sale, iar cei de faţă au fost îndemnaţi să „primească provocarea artiştilor – de a descifra sentimentele ce se degajă din piesele expuse”. Pentru încă două săptămâni, în locaţia indicată, puteţi afla şi dumneavoastră tainele lucrărilor, ele rămânând accesibile publicului. Nu ezitaţi să le descoperiţi splendoarea!

Articol semnat de Ioan Adrian POPA

Dan HENEGAR

1 comentariu

Pop 9 octombrie 2015 at 22:40

felicitari, foarte frumoasa initiativa si creatiile pictorilor!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...