Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| „Ardeal”- O nouă colecție marca Straiu’, a designerului vestimentar internațional Ioana Sămărghițan. Motive tradiționale și croi contemporan, combinate în ținute unicat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Ardeal”- este cea mai nouă colecție marca Straiu’, a designerului vestimentar internațional Ioana Sămărghițan, în care motivele tradiționale și croiul contemporan se combină în ținute unicat.

Ioana Sămărghițan, din Cugir, ne surprinde din nou cu modelele inedite ale creațiilor sale. Prin colecția „Ardeal”, Straiu’ vă propune o călătorie în Carpații Meridionali. Pornind din Uricani, de la Momârlani, până la Sibiu. O călătorie încărcată de emoție, în descoperirea motivelor tradiționale ardelenești.

Pe o linie clasică cu croiuri simple, am încercat să împletim trecutul cu prezentul și am lăsat spațiul necesar pentru viitor. Vă prezentăm o colecție începută acum, dar pe care nu dorim să o închidem. Un pic în temă și în pas cu ardelencele din trecut, care nu încheiau complet o ie niciodată, lăsând locul pentru perfecțiune divinității.

Am păstrat în colecție paleta cromatică (alb-negru) cu mici detalii colorate, motivele tradiționale din zona de referință și poziția lor. Amprenta Straiu’ o găsiți în linia de croi contemporană.

Spre deosebire de zona Sibiului, unde motivele și cusăturile sunt dispuse pe verticală, în zona Momârlanilor țesătura din cămășile bărbătești are linii orizontale. O metodă diferită de alte zone din România și chiar din satele vecine.

Straiu’ vă propune atât o rochie inspirată din cămașa Momârlanilor cât și o cămașă unisex.

Călătorind spre Sibiu, am făcut un popas și la Cugir, unde ne-am oprit și am creat un motiv „cujir”. Un jir stilizat, motivele fiind dispuse la fel ca pe ia tradițională de Sălişte-Sibiu. Straiu’ îl propune atât în broderie manuală cât și digitală.

Îmbrăcați cu ia nouă „cujir” , ne îndreptăm spre Sibiu. Ajunși acolo, ajutându-ne de „cârligul ciobanului” am creat o rochiță vaporoasă de vară. „Cârligul ciobanului” este unul dintre cele mai reprezentative și mai întâlnite motive din zonă, ușor de remarcat, în formă de „S” întors.

De aici, într-o zi, o să ne continuăm drumul spre Făgăraș. Dar nu acum. Acum ne bucurăm de venirea verii, de aerul curat de munte, în Ardeal. Ne bucurăm de timpul prețios și de faptul că putem să vă prezentăm o colecție nouă, cu un concept diferit. Rochițe pe croiuri simple, pentru toate vârstele, pentru toate siluetele și pentru orice ocazie.

Motivele tradiționale au fost purtate cu bucurie și mândrie la sărbători speciale, dar și în viața de zi cu zi. Ne dorim același lucru și pentru colecția „Ardeal”. O colecție cu broderie manuală, în care am cusut în motive și gânduri bune și speranță.

Să fie cu bucurie și noroc!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea