Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Apa potabilă din județul Alba va veni… pe sub apă! Performanţă a tehnicii şi ingineriei româneşti – Râul Mureş, subtraversat de o magistrală

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Alba Iulia s-a înregistrat, recent, în zona şantierului de la podul peste râul Mureş o mare victorie şi o uriaşă performanţă a tehnicii şi ingineriei româneşti: a fost trasă şi montată prin tunelul forat orizontal la 11 m sub talvegul râului Mureş, prima conductă magistrală de apă potabilă din fontă ductilă din România.

subtraversare Mures30Prin tunelul forat cu un diametru de 1,5 m au fost trase 81 de conducte, fiecare având 6 m lungime şi un diametru de 80 cm şi 110 cm la nivelul mufelor de legătură, după ce, în prealabil, au fost asamblate, poziţionate şi direcţionate de pe un canal provizoriu umplut cu apă. De aici au fost trase apoi, cu ajutorul unor prăjini speciale, cu o lungime de 9 m fiecare, de pe malul drept (în sensul de curgere a râului) pe malul stâng, pe sub râu şi pe sub cele două diguri. Operaţiunea a fost una extrem de pretenţioasă din punct de vedere tehnic, dar şi grea, la propriu şi la figurat, având în vedere gabaritul lucrării şi al utilajelor angrenate, dar şi faptul că s-a lucrat într-o zonă dificilă, cu condiţii caracteristice pentru astfel de lucrări. Ea a solicitat la maximum profesionalismul şi competenţa, inginerilor şi specialiştilor români, cu atât mai mult cu cât în România sau în Europa de Est nu s-au mai executat lucrări de o asemenea complexitate şi tehnicitate. A fost deci o premieră tehnică şi tehnologică, trăită cu mari emoţii de toţi cei prezenţi, de la simplii muncitori şi până la responsabilii proiectului, adică de domnii Daniel Boca – patronul Brexxon – Cala din Târgu Mureş, executantul lucrării, ing. Ciprian Sasu – managerul de proiect, Viorel Lazăr – directorul general al SC Apa CTTA Alba şi Ioan Drăghici – directorul general adjunct al beneficiarului lucrării şi Roland Kraeft Kavi – reprezentantul firmei austriece Tiroler Rohre care a construit şi livrat conductele de fontă ductilă. Operaţiunea de tragere prin tunelul de sub râul Mureş a început în jurul orei 10.00 şi s-a încheiat perfect cu un suces deplin şi meritat în jurul orei 16.30, când din tunel a apărut capul piesei care a ghidat conducta prin tunel şi apoi primele segmente ale conductei înseşi. Momentul de mare bucurie a fost salutat cu spargerea unei sticle de şampanie de conductă, cum se face la botezarea navelor. Întreaga operaţiune a fost dirijată computerizat de către şeful de şantier, Ciprian Sasu, un specialist de înaltă clasă ce a trecut aici cu brio unul dintre importantele examene ale vieţii sale profesionale.

Tot în premieră pe şantierul de la Oarda au fost folosite utilaje şi maşini de mare forţă şi tehnicitate, unicat în ţară, între care şi un utilaj de foraj dirijat cu o putere de tragere de 250 de tone/forţă. Pentru tragerea prin tunel a conductei s-au utilizat doar 60 de tone/forţă şi asta pentru că tunelul a fost perfect executat.

Odată încheiată subtraversarea, conducta de fontă care este tratată la exterior cu o folie specială anticorozivă, iar la interior cu un strat dur de ceramică ce asigură o mare fluiditate, dar şi o securitate deplină pentru potabilitatea apei, urmează să fie supusă, din nou, testelor de presiune şi apoi racordată la priza de apă de la magistrala ce vine din Munţii Sebeşului. Ea va înlocui una dintre conductele care traversează acum aerian râul Mureş şi care se află într-un stadiu avansat de uzură după 40 de ani de exploatare. Urmează să aibă loc şi subtraversarea celei de-a doua conducte, spre sfârşitul acestei luni.

S-a apelat la această soluţie de înlocuire a vechilor conducte ţinând seama de progresele făcute de tehnicile şi tehnologiile din domeniu. Opţiunea pentru soluţia subtraversării râului Mureş a fost un act de curaj şi responsabilitate asumat în primul rând de directorul SC Apa CTTA Alba, Viorel Lazăr, care închieie azi-mâine, printr-o lucrare monumentală o carieră remarcabilă pe frontul ingineriei atât de pretenţioase a magistralelor de apă şi canalizare. O viaţă profesională în care a pus umărul din greu la realizarea a ceea ce numim astăzi Sistemul Microregional de Alimentare cu Apă Potabilă a întregului judeţ. De precizat că lucrarea de subtraversarea râului Mureş a fost finanţată din economiile obţinute în cadrul implementării unui proiect european de peste 100 de milioane de euro, destinat modernizării infrastructurii de apă şi canalizare (reţele de apă, şi canalizare, staţii de pompare, staţii de epurare etc.) care au împânzit judeţul Alba, astfel că la ora actuală dispunem de un sistem modern de distribuire a apei potabile şi de epurare a apelor uzate.

Tuturor felicitări şi spor la treabă în continuare pentru că la Oarda de Jos continuă lucrările de forare la tunelul doi pentru apă potabilă şi la încă un tunel de 0,50 m diametru pentru pozarea unei conducte de canalizare dinspre cartierul Orada spre noua staţie de epurare din cartierul Partoş.

Aceste performanţe, evidenţiază capacitatea şi competenţa constructorilor români. Este însă păcat, mare păcat că bravii noştri constructori şi firmele de construcţii româneşti au fost lăsate la voia sorţii, fiind înlocuite la executarea lucrărilor de investitori alintaţi duios ca investitori strategici, dar care-şi bat joc de intrastructura de toate tipurile, de la cea rutieră la cea de cale ferată şi altele făcând lucrări de mântuială, pe bani mulţi şi şpăgi la fel de mari. Nimeni nu răspunde de gafele făcute, doar antreprenorii români sunt luaţi la puricat şi verificat, doar, doar vor fi toţi lichidaţi ca să aibă firmele străine loc şi mai mult de furat şi şpăguit.

[nggallery id=1593]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea