Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Albaiulienii vor reabilitarea școlilor, zone verzi și străzi reparate – concluzii ale ”Barometrului Comunității Locale” din municipiul Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ședința Consiliului Local de joi au fost prezentate primele rezultate ale studiului denumit ”Barometrul Comunității Locale”, realizat de Universitatea ”1 Decembrie 1918” și finanțat de Primăria Alba Iulia cu 320.000 de lei.

IMG_1142Prin acest proiect, ce se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, municipalitatea află cum se raportează cetăţenii la dezvoltarea municipiului, dacă sunt sau nu mulțumiți de procesul administrativ, inclusiv de dezvoltarea economică a orașului; care sunt nevoile mediului de business local, respectiv a forţei de muncă, prin preluarea de propuneri de la cetăţenii oraşului asupra proiectelor de dezvoltare urbană.

Pentru cunoaşterea calităţii vieţii şi a evoluţiei acesteia în rândul principalelor straturi ocupaţionale şi rezidenţiale din municipiu, şi nu în ultimul rând, pentru cunoaşterea coeziunii sociale prin instituirea unei cercetări anuale multimetodologice, s-au organizat 3 grupuri de albaiulieni pe eşantioane reprezentative, care au fost consultați, făcându-se o anchetă directă în luna noiembrie 2014, şi o anchetă on-line pe perioada întregului an, ale cărei rezultate au fost sintetizate într-un volum prezentat astăzi consilierilor locali. Aceleași demersuri vor fi făcute și pentru anii 2015, 2016 și 2017.

Din datele prezentate rezultă că albaiulienii sunt mulțumiți de rezultatele celui mai important proiect de dezvoltare urbană din municipiu – reabilitarea Cetății Alba Carolina și consideră că acesta își va îndeplini scopul propus – atragerea de turiști. Ca propuneri de îmbunătățire sunt menționate: mai multe spații verzi, zone de agrement, promovare intensă, o mai mare densitate a evenimentelor și activităților culturale și de divertisment.

În ceea ce privește calendarul evenimentelor din oraș, deși l-au apreciat, albaiulienii vor mai multe concerte, spectacole, concursuri și festivaluri, astfel că recomandarea sociologilor este o analiză a rezultatelor în Consiliul Local și înlocuirea evenimentelor cu mai puțină priză la public, cu altele, mai atractive.

Totodată, cetățenii consideră că viitoarele proiecte ale administrației locale trebuie să vizeze, în primul rând, reabilitarea clădirilor de învățământ – școli și grădinițe; amenajarea și refacerea parcurilor și zonelor verzi: reabilitarea/ modernizarea străzilor; amenajarea de parcări; construirea unor centre sociale pentru populația dezavantajată; extinderea și reabilitarea sistemului de iluminat stradal.

Continuarea lucrărilor de restaurare în Cetatea istorică se află abia pe locul șase în Topul importanței în dezvoltarea urbană, potrivit participanților la studiu. Aceștia își mai doresc piste de biciclete și alei pietonale modernizate, o sală polivalentă sau un stadion renovat. În mare majoritate, ei s-au arătat favorabili demarării unui amplu proiect de reabilitare termică, pentru care primăria încearcă să obțină de la Uniunea Europeană, în sesiunea de finanțare REGIO 2014 – 2020.

De asemenea, cei intervievați consideră că primăria trebuie să se implice mai mult în problemele Asociațiilor de Locatari și să aibă în vedere proiecte de infrastructură pentru reabilitarea instalației de alimentare cu apă și a canalizării din subsolul blocurilor, să ia măsuri de dezinsecție/deratizare și să se implice mai mult în asigurarea ordinii și liniștii publice din cartiere.

Studiul relevă și un nivel destul de ridicat al satisfacției cetățenilor față de serviciile Primăriei, dar și o creștere a nivelului așteptărilor pe care le au, solicitând un acces mai facil și mai rapid la informații cu caracter public și la serviciile oferite, principalele probleme reclamate fiind birocrația și excesivă și disfuncțiile în procesul de comunicare cu publicul.

În privința dezvoltării economice a orașului, majoritatea celor intervievați consideră că aceasta trebuie pusă în prim-plan. Albaiulienii sunt în principal nemulțumiți de situația locurilor de muncă pe care o consideră ”rea” sau ”foarte rea” și cer municipalității implementarea de măsuri de încurajare și atragere a investitorilor. Din acest punct de vedere locuitorii municipiului își doresc o economie bazată, mai degrabă, pe industrie, decât pe turism, dar consideră că trebuie încurajate și activitățile economice din domeniul sănătății, serviciilor, comerțului, transporturilor etc.

Studiul a fost realizat de colectivul Centrului de Cercetări Sociologice al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și a fost coordonat de Lucian Marina și Mihai Pascaru.

[nggallery id=133]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea