Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Alba Iulia – Sala Unirii: Primire ca în filme a soliilor din Cetăţile de Scaun ale celor trei provincii româneşti

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Am asistat astăzi, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, la cea mai emoționantă primire a soliilor din Cetăţile de Scaun ale celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Dacă până acum, acest moment devenit tradiţie aici în capitala de suflet a românilor, era unul exclusivist, putând participa în Sala Unirii doar oficialitățile, invitații și presa, în acest an, organizatorii au decis ca acest moment să fie împărtășit cu toți românii care doresc să participe. Astfel, ceremonialul care a început la ora 11.30 a avut loc în fața Sălii Unirii,pe latura dinspre  Piața Cetății Alba Iulia.

Soare, solii românești  venite parcă din negura timpurilor și mulți oameni emoționați! Aceasta a fost atmosfera pe care am găsit-o. O atmosferă de zile mari, sau mai bine zis, o atmosferă ideală pentru a comemora 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

Organizatorii evenimentelor de Ziua Națională a României, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, au dovedit că știu cel mai bine cum trebuiesc să arate astfel de manifestări. Mai aproape de oameni și mai libere! Și într-o minunată cetate care a reînviat sentimentul de mândrie națională al localnicilor și al românilor de pretutindeni care se întorc “acasă” la Alba Iulia.

Este pentru al doilea an când Guvernul României nu mai alocă bani pentru manifestările de la Alba Iulia (anul acesta au alocat 15 mii de lei, cu două zile înainte de 1 Decembrie. Bătaie de joc!) și cu toate acestea evenimetele sunt tot mai bine organizate și tot mai mulți români vin să simtă românește la Alba Iulia, de 1 Decembrie.

Am depășit momentul tribunelor imense cu multe scări plantate în fața Catedralei Reîntregirii, unde zeci, sute de politicieni stăteau cocoțați și le vorbeau de sus românilor despre patriotism și unitate națională.

Primirea soliilor este un eveniment de lungă tradiţie, la care participă în fiecare an importante personalităţi româneşti.

Gazdele acestui moment solemn au fost  primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și vicepreședintele CJ Alba – Florin Roman.

În primele rânduri au asistat la primirea soliilor, parlamentari și oficialități locale precum senatorul Teodor Atanasiu, senatorul Alexandru Pereș, prefectul județului Gheorghe Feneșer, chestorul principal de poliție – Nicolae Ioan Căbulea, dar și ministrul de externe – Titus Corlățeanu, fostul premier Victor Ciorbea, președintele PDL – Vasile Blaga, Dan Diaconescu.

Cea mai importantă solie, așa cum a numit-o primarul Mircea Hava, a fost Dorin Chirtoacă, edilul Chișinăului și reprezentantul românilor din Basarabia, care este nelipsit de câțiva ani de la manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia.

Dorin Chirtoacă, primar Chișinău:Din păcate am fost despărțiți fără voia noastră în 1912, în 1940. Acum apropae 20 de ani România a pășit pe un drum cu sens unic spre Europa. În 1993 a semnat acordul de asociere. Acum, după 17 ani, Repubica Moldova pășește pe același drum cu sens unic spre Europa. În cadrul Europei trebuie să ne întâlnim din nou. Nu putem merge în Europa cu identitatea care ne-a atribuit-o Stalin! Putem merge în Europa națiunilor, în Europa demnității și în Europa prosperității. Or identitatea celor de dincolo de Prut este una românească și o știe toaă lumea! Doar cei care nu au curaj nu vor să o mai spună astăzi! Mesajul nostru este următorul: La mulți ani și unitate! Într-o zi va fi dreptate! La mulți ani și fiți pe pace, din sânge, apă nu se face!

După mesajul reprezentanților românilor din Basarabia, a urmat momentul primirii soliilor cu mesajele lor către ţară, rememorându-se momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri, acum 95 de ani.

Mircea Hava primar Alba Iulia: “Fac lucrul acesta de 19 ani și în fiecare an sunt la fel de emoționat. Sunt atât de bucuros când văd atâția români că vin la Alba Iulia de 1 Decembrie. Sunt bucuros când văd că în fiecare an cetățile de scaun sunt aici, când văd că atâția buni basarabeni sunt aici și au venit să spună că vrem România Mare. Noi și voi trebuie să facem lucrul acesta, nimeni nu îl va face în locul nostru! Vă mulțumesc tutoror că ați venit la Alba Iulia! La mulți ani România!

După primirea soliilor, Sala Unirii a fost gazda semnării unui acord de cooperare între județul Alba și frații noștri de dicolo de Prut, din raionul Cahul din Republica Moldova. Ion Dumitrel şi Avram Micinschi au semnat o înţelegere de cooperare între cele două unităţi administrative, care aduce mai aproape momentul inevitabil al unirii celor două republici românești.

Manifestările dedicate împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia continuă în prezența a mii de români de pretutindeni. Trebuie să veniți cu toții la Alba Iulia, în “cealaltă capitală”, să vă convingeți că aici sentimentul românesc național, sentimentul patriotic e mai viu și împărtășit sincer de semenii noștri.

[nggallery id=794]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO: Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept” În data de 17 aprilie, o îngrijitoare de la grădinița „Piticot” din Cugir ar fi fost agresată, mai exact lovită cu pumnul în față, de către o mămică nervoasă, așa cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea