Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: ”Alba coase ie!”, un nou atelier dedicat autenticității la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi, 23 februarie 2017, la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a Atelierului ”Alba coase ie!”. Evenimentul a fost unul încărcat de emoție, dar și de bucurie, o întâlnire între cei care doresc să transmită tradiția mai departe și cei care sunt dornici să învețe acest vechi meșteșug.

Lansarea Atelierului de cusut ie s-a bucurat de prezența unor invitați speciali, care au vorbit despre munca lor pentru a readuce în actualitate ia românească, într-o formă cât mai autentică. Doamna Mariana Mereu, membru fondator al Asociației Vatra din Geoagiu de Sus, a povestit despre eforturile asociației de a învia tradițiile locale, inclusiv cele legate de realizarea iilor și cămășilor populare, de la plantarea cânepii și țeserea pânzei, până la coaserea și decorarea obiectelor de îmbrăcăminte. Cel mai greu le-a fost oamenilor să obțină autorizațiile necesare pentru a putea planta cânepa, demers care a însemnat multe drumuri la instituții, prin țară. Au reușit, așa că anul trecut au organizat Ziua Cânepii, cea în care au făcut un eveniment local din spălatul cânepii. A fost un succes, televiziuni din România, Turcia și California venind să filmeze reconstituirea acestui eveniment. De altfel, un film despre felul în care era prelucrată tradițional cânepa va fi realizat cu implicarea asociației.

Special pentru lansarea Atelierul de cusut ie, membrii Asociației Vatra au adus la Alba Iulia o colecție de ii și cusături vechi, pentru a fi sursă de inspirație pentru femeile care încearcă să deprindă această artă.

Doamna Maria Anca din Livezile, meșter popular specializat în coaserea iilor, a vorbit despre felul în care și-a descoperit pasiunea pentru coaserea iilor, dar și despre cum a învățat, pe parcurs, să realizeze replici ale iilor vechi, atât ca model cât și ca tehnică de realizare. Am admirat deschiderea sa de a împărtăși și altora din experiența sa.

Doamna Olivia Bărbuță, etnograf, a vorbit despre ie, sub cele mai diferite aspecte: vechime, tehnici de realizare, rolul social al acesteia etc. Ea a desființat mitul că ia din zona Alba Iulia ar fi tradițional decorată doar cu modele de culoare neagră, precizând că înainte de primul război mondial și iile din această zonă erau mult mai viu colorate. Doamna Olivia Bărbuță a răspuns cu drag tuturor întrebărilor care i-au fost puse, fiind apreciată unanim ca ”o adevărată comoară vie”.

Un moment artistic foarte sensibil a fost susținut de doamna Norica Hașa, care a recitat poezii creație proprie, precum și de doamna Maria Juncan, membră a Asociației Vatra, care ne-a încântat din nou cu vocea ei minunată.

Coordonatoarea Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, Ana Cosma, a lansat cu această ocazie și un proiect adiacent, prin care dorim să realizăm o colecție de fotografii vechi cu părinți, bunici și străbunici îmbrăcați în costume populare. ”Astăzi am dat startul unui proiect de suflet, ”Alba coase ie”, proiect care îmi doresc să devină declarația noastră de dragoste față de mame, bunici, străbunici, fără de care astăzi nu am fi fost aici. Urmează să formăm grupul de femei dornice să își meșterească propria ie și apoi să parcurgem modulele necesare însușirii canoanelor ce stau la baza cusutului cămășii autentice românești din județul Alba. De asemenea, ne gândim la o expoziție de ii cusute de noi, replici ale unor cămăși mai vechi de 100 de ani, cu ocazia Zilei universale a iei din 2018, anul marelui Centenar al Unirii. Între timp, lansăm o nouă provocare: dorim să strângem o colecție mare de copii ale fotografiilor în care cei dragi nouă sunt îmbrăcați în costume populare din județul Alba. În acest sens, așteptăm fotografiile pe adresa de mail [email protected], cu rugămintea de a se preciza localitatea și anul în care a fost realizată fotografia”, a transmis Ana Cosma.

Atelierul de cusut ie de la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia va avea întâlniri bilunare sau lunare, în funcție de disponibilitatea mentorilor, și va fi structurat pe module. Primul se va referi la alegerea materialului și croirea iei. Persoanele care doresc să se înscrie la acest atelier sunt rugate să transmită un email cu datele de contact la adresa [email protected], în care să precizeze și începând cu ce oră ar putea participa.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

[nggallery id=3470]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

23 decembrie 2024 | Peste 400 de persoane verificate de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore. Au fost constate 68 de abateri de natură contravențională și aplicate amenzi de aproximativ 15.300 lei

Bera Larisa

Publicat

în

23 decembrie 2024 | Peste 400 de persoane verificate de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore. Au fost constate 68 de abateri de natură contravențională și aplicate amenzi de aproximativ 15.300 lei În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea