Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: ”Alba coase ie!”, un nou atelier dedicat autenticității la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia

Publicat

în

Joi, 23 februarie 2017, la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a Atelierului ”Alba coase ie!”. Evenimentul a fost unul încărcat de emoție, dar și de bucurie, o întâlnire între cei care doresc să transmită tradiția mai departe și cei care sunt dornici să învețe acest vechi meșteșug.

Lansarea Atelierului de cusut ie s-a bucurat de prezența unor invitați speciali, care au vorbit despre munca lor pentru a readuce în actualitate ia românească, într-o formă cât mai autentică. Doamna Mariana Mereu, membru fondator al Asociației Vatra din Geoagiu de Sus, a povestit despre eforturile asociației de a învia tradițiile locale, inclusiv cele legate de realizarea iilor și cămășilor populare, de la plantarea cânepii și țeserea pânzei, până la coaserea și decorarea obiectelor de îmbrăcăminte. Cel mai greu le-a fost oamenilor să obțină autorizațiile necesare pentru a putea planta cânepa, demers care a însemnat multe drumuri la instituții, prin țară. Au reușit, așa că anul trecut au organizat Ziua Cânepii, cea în care au făcut un eveniment local din spălatul cânepii. A fost un succes, televiziuni din România, Turcia și California venind să filmeze reconstituirea acestui eveniment. De altfel, un film despre felul în care era prelucrată tradițional cânepa va fi realizat cu implicarea asociației.

Special pentru lansarea Atelierul de cusut ie, membrii Asociației Vatra au adus la Alba Iulia o colecție de ii și cusături vechi, pentru a fi sursă de inspirație pentru femeile care încearcă să deprindă această artă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doamna Maria Anca din Livezile, meșter popular specializat în coaserea iilor, a vorbit despre felul în care și-a descoperit pasiunea pentru coaserea iilor, dar și despre cum a învățat, pe parcurs, să realizeze replici ale iilor vechi, atât ca model cât și ca tehnică de realizare. Am admirat deschiderea sa de a împărtăși și altora din experiența sa.

Doamna Olivia Bărbuță, etnograf, a vorbit despre ie, sub cele mai diferite aspecte: vechime, tehnici de realizare, rolul social al acesteia etc. Ea a desființat mitul că ia din zona Alba Iulia ar fi tradițional decorată doar cu modele de culoare neagră, precizând că înainte de primul război mondial și iile din această zonă erau mult mai viu colorate. Doamna Olivia Bărbuță a răspuns cu drag tuturor întrebărilor care i-au fost puse, fiind apreciată unanim ca ”o adevărată comoară vie”.

Un moment artistic foarte sensibil a fost susținut de doamna Norica Hașa, care a recitat poezii creație proprie, precum și de doamna Maria Juncan, membră a Asociației Vatra, care ne-a încântat din nou cu vocea ei minunată.

Coordonatoarea Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, Ana Cosma, a lansat cu această ocazie și un proiect adiacent, prin care dorim să realizăm o colecție de fotografii vechi cu părinți, bunici și străbunici îmbrăcați în costume populare. ”Astăzi am dat startul unui proiect de suflet, ”Alba coase ie”, proiect care îmi doresc să devină declarația noastră de dragoste față de mame, bunici, străbunici, fără de care astăzi nu am fi fost aici. Urmează să formăm grupul de femei dornice să își meșterească propria ie și apoi să parcurgem modulele necesare însușirii canoanelor ce stau la baza cusutului cămășii autentice românești din județul Alba. De asemenea, ne gândim la o expoziție de ii cusute de noi, replici ale unor cămăși mai vechi de 100 de ani, cu ocazia Zilei universale a iei din 2018, anul marelui Centenar al Unirii. Între timp, lansăm o nouă provocare: dorim să strângem o colecție mare de copii ale fotografiilor în care cei dragi nouă sunt îmbrăcați în costume populare din județul Alba. În acest sens, așteptăm fotografiile pe adresa de mail [email protected], cu rugămintea de a se preciza localitatea și anul în care a fost realizată fotografia”, a transmis Ana Cosma.

Atelierul de cusut ie de la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia va avea întâlniri bilunare sau lunare, în funcție de disponibilitatea mentorilor, și va fi structurat pe module. Primul se va referi la alegerea materialului și croirea iei. Persoanele care doresc să se înscrie la acest atelier sunt rugate să transmită un email cu datele de contact la adresa [email protected], în care să precizeze și începând cu ce oră ar putea participa.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

[nggallery id=3470]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Publicat

în

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat faptul că postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia a fost ocupat de către Ana Maria Bleanț, în urma câștigării concursului.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu doamna Ana Maria Bleanț, care va ocupa, în urma câștigării concursului, postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia și cu doamna Adina Gădălean, fostul director interimar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doamna Ana Maria Bleanț vine cu o experiență vastă, de aproximativ 20 de ani, în domeniul asistenței sociale, dobândită în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, care sunt sigur că o va ajuta la o bună coordonare și conducere a Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiu.

Pe această cale transmit un mesaj de mulțumire doamnei Adina Gădălean, pentru profesionalismul și dedicarea de care a dat dovadă în desfășurarea activității sale, iar doamnei director Ana Maria Bleanț îi urez mult succes, putere de muncă și reușite în noua funcție din cadrul instituției”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, participă la Campionatele Europene de Box

Publicat

în

Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, participă la Campionatele Europene de Box

Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia și pregătit de către Andrei Dărămuș, face parte din lotul României care a făcut deplasarea în Turcia, la Erzurum, pentru a boxa la Campionatele Europene de Cadeți.

„Așa cum am mai spus, e un copul foarte bun, talentat, care dacă se va ține de muncă va ajunge departe. Sperăm să aducă o medalie! Sunt convins că nu va fi ușor deoarece va intra în ring cu cei mai buni, dar am mare încredere în el”, a transmis antrenorul Andrei Dărămuș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fățan Luca Petru, sportiv în vârstă de 14 ani care boxează la categoria de greutate 66 de kilograme, se află la lotul național sub coordonarea profesorului Titi Tudor, fiind convocat în luna iulie.

Campionatul European de Box – Cadeți se desfășoară în perioada 10-21 august, iar sportivul nostru va boxa în următoarele zile.
Pentru CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) este o mare onoare să aibă sportivi, la mai multe discipline, care concurează la cel mai înalt nivel. Mult succes sportivilor din județul Alba!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| „Canal navigabil” pe o stradă din Abrud după o rupere de nori: Apa a umplut de pietre și noroi și o stradă din Reciu

Publicat

în

VIDEO| „Canal navigabil” pe o stradă din Abrud după o rupere de nori: Apa a umplut de pietre și noroi și o stradă din Reciu

Cetățenii orașului Abrud s-au trezit miercuri cu străzile sub ape după o rupere de nori. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

La fel și în Reciu, ploaia torențială de astăzi a scos pe drum noroi și pietriș.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 11 august.

Video: facebook – Claudia Bar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare