FOTO| Alba a obținut marele premiu la festivalul de umor de la Vișeu de Sus – „Zâmbete în prier”: „Despre sănătate”, premiul I la secțiunea „gazel”
FOTO| Alba a obținut marele premiu la festivalul de umor de la Vișeu de Sus – „Zâmbete în prier”: „Despre sănătate”, premiul I la secțiunea „gazel”
„Zâmbete în prier”, unul dintre cele mai longevive festivaluri de umor din România, ajuns la ediția a XXI-a, organizat de Primăria și Consiliul local al orașului Vișeu de Sus, în colaborare cu Uniunea Epigramiștilor din România (UER), și-a desemnat câştigătorii. Cu această ocazie, încă un premiu pentru umor a fost câștigat de către colegul nostru de redacție, Dorel Lazăr.
Sâmbătă, 29 aprilie, la Vișeu de Sus, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de a XXI-a ediții a Festivalului-concurs de satiră și umor „Zâmbete în Prier”, festival la care județul Alba a fost reprezentat de colegul nostru, Dorel Lazăr. Cu peste 150 de lucrări de literatură umoristică înscrise la concurs, festivalul se situează pe locul 2 în țară, după festivalul albaiulian „Alb-Umor”, organizat de către Consiliul Județean Alba, și se încadrează în cele mai importante festivaluri de gen din România.
Colegul nostru a obținut premiul I la secțiunea „gazel”, gen literar conceput și promovat de mare nostru poet ardelean George Coșbuc. Redăm mai jos gazelul câștigător, care a avut ca temă „Despre sănătate”:
– Ceva ce cred că nu se poate:
Reforme azi în Sănătate
S-au încercat și mai-nainte,
Dar n-au fost bine calculate
Iar legile ce-aveau viziune,
Ciudat, dar nu au fost votate.
Ne pleacă medicii de-a valma
La muncă în străinătate
Iar cei rămași nu au salarii
Cum s-ar cădea, nici jumătate.
Medicamentele sunt scumpe,
Nu sunt, sau sunt pe terminate.
Spitale-avem cu igrasie
Și multe chiar dărăpănate
Promit aleșii noi spitale
Și-apoi îi doare-n cot de toate…
-Hai, ia un ceai de tei, bunico,
Că e curată sănătate
Și nu mai cârcoti atâta
Că n-o să faci așa dreptate
La anu’ du-te și votează,
S-avem aleși pe meritate!
La concursul de epigramă au participat 105 dintre cei mai buni epigramiști, 73 de participanți au fost la secțiunea parodie, peste 140 de autori la secțiunea gazel, dar și 50 de autori de carte de umor din România și Republica Moldova. Pe lângă această performanță, colegul nostru a reușit să câștige și locul 2 la concursul de epigrame adhoc.
Potrivit celor declarate de Dorel Lazăr, acesta este primul concurs de marcă de literatură umoristică din acest an, realizat sub egida Uniunii Epigramiștilor din România, cel de al doilea ca importanță urmând să fie organizat la Alba Iulia, Festivalul Internațional de Epigramă și Literatură Umoristică „Alb-Umor”, organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia, Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia și Teatrul „Prichindel”.
Festivalul albaiulian se va desfășura cel mai probabil în perioada 8-9 septembrie în seculara cetate a Albei Iulia și se aşteaptă participarea a peste 350 dintre cei mai talentați umoriști români. „Festivalul concurs de la Vișeu de sus a fost un festival interesant și cu un nivel ridicat al calității materialelor trimise. Organizatorul, Lucian Perța, membru al Uniunii Epigramiștilor din România (UER) și al Uniunii Scriitorilor din România, a și specificat faptul că, datorită valorilor apropiate ale lucrărilor, membrii juriului au avut probleme de departajare a premianților, departajarea câștigătorilor fiind făcută de doar câteva sutimi de notă”, ne-a declarat Dorel Lazăr.
În calitatea sa de coordonator al Festivalului „Alb-Umor” din Alba Iulia, a constatat că rezultatele festivalului de umor din Alba Iulia va fi cel puțin la fel de „strâns” în ceea ce privește calitatea materialelor participante la concursuri, fapt care va pune în dificultate membrii juriului.
„La Vișeul de Sus fost o participare numeroasă și de un ridicat nivel calitativ. Să nu uităm că Alba Iulia a devenit, prin cele 13 ediții de festival de umor pe care le-a organizat, un pol important, poate cel mai important, al umorului românesc de calitate. Acest lucru a fost recunoscut și afirmat în repetate rânduri de domnul George Corbu, președintele UER, la fiecare întâlnire sau festival la care a participat, el specificând faptul că la Alba Iulia, de la început și până în prezent, s-a văzut o organizare bună, «un lucru bine făcut», susținând că municipiul nostru are toate șansele să obțină, pe lângă titulatura de «a doua capitală», şi pe cea de «capitală a umorului românesc»”, ne-a mai spus colegul Dorel Lazăr.
Vasile MATEI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a