Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO Abrud: Peste 500 de moţi i-au comemorat pe românii căzuţi în luptele cu maghiarii din 1848-1849

Alexandra Mates

Publicat

în

Sub egida „Să purtăm tricolorul”, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere “Detunata – 5 Moţi” din Abrud a organizat astăzi,  9 mai,  o manifestare de comemorare a evenimentelor din 1848 – 1849 când, pe lângă cei căzuţi în luptă, un grup de 88 de români, locuitori ai oraşului Abrud, au fost ucişi din ordinul maiorului Hatvany şi au fost înhumaţi în gropi comune în cimitirele bisericilor din oraş.  

La manifestare au participat deputatul din Colegiul Apuseni – Teiuş, Ioan Dîrzu, prefectul Gheorghe Feneşer, subprefectul Cornel Murg, primarii din Abrud – Nicolae Simina, Stremţ – Traian Ştefan Popa, Teiuş – Mirel Hălălai şi Ciuruleasa – Radu Tuhuţ, Victor Bercea – preşedintele Consiliului Naţional al Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu”, alături de alţi aproape 500 de localnici.

„Nu avem dreptul să uităm ce s-a întâmplat în urmă cu 164 de ani şi trebuie să cinstim memoria celor 88 de abrudeni care au sfârşit în chinuri groaznice”, a declarat  deputatul Ioan Dîrzu, în discursul său.

Comemorarea a debutat la ora 12.00,  cu o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane la bustul lui Avram Iancu din centrul oraşului Abrud şi a continuat, între orele 14.00 – 16.00, cu simpozionul “Lacrima tunului de cireş” dedicat revoluţiei din anul 1948-1949.

 La reuniune au participat: prof. univ. dr. Mircea Tomuş şi prof. univ. dr. Ioan Mariş – de la Sibiu, Tudor Roşu şi Constantin Inel (îmbrăcat în costumul lui Avram Iancu) – de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi prof. Cornelia Anca.

În cadrul manifestărilor, Ordinul Sfânta Fecioară Maria – Cavalerii templului, prin marele comandor Liviu Pandele, a donat Bisericii ortodoxe „Pogorârea Sfântului Duh” din Abrud o parte din Gorunul lui Horea, purtând pe cutie ştampila Patriarhiei Române.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea