FOTO: A început sacrificarea mieilor de Paşti la toate centrele din Alba. Care sunt preţurile probabile
Reprezentanţi DSVSA Alba au anunţat astăzi că toate cele nouă centre de sacrificare a mieilor şi-au început activitatea. În Alba Iulia sunt aprobate centrele temporare aparţinând Marius Prod, pe strada Livezii, nr. 37 A, şi Uţu SRL în Miceşti. La centrul din spatele Alba Mall carnea de miel se vinde la 20 de lei kilogramul la carcasă şi 10 le kg în viu, dar preţurile sunt negociabile. De altfel majoritatea preţurilor frecventate la toate unităţile temporare din judeţ sunt 10 – 15 lei/kg în viu şi 20 – 25 lei la carcasă. Ieri comercializarea cărnii de miel a început la Sebeş şi Câmpeni, în total fiind sacrificaţi aproximativ 100 de animale.
Conform DSVSA Alba carnea de miel obţinută în unităţile de tăiere provizorii poate fi comercializată în viu sau la carcasă, la faţa locului sau în halele agroalimentare autorizate. Celelalte şapte unităţi de sacrificare temporară, administrate de primării prin intermediul medicilor veterinari şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar sunt la Sebeş, Ocna Mureş, Aiud, Teiuş, Abrud, Câmpeni – două.
Pentru prevenirea toxiinfecţiei alimentare, medicii veterinari din cadrul DSVSA vor efectua în continuare controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare în târgurile de animale, abatoare, pieţe şi unităţile de tranşare, precum şi în alte unităţi unde se comercializează alimente de origine animală.
Toxiinfectia alimentară este o afecţiune digestivă destul de frecventa, indiferent de anotimp, însa sezonul sau climatul cald favorizează apariţia acesteia, în principal din cauza multiplicarii rapide a bacteriilor în produsele contaminate, spun specialiştii.
Toxiinfectia alimentară se caracterizează prin semnele şi simptomele apărute odată cu ingestia de alimente contaminate cu germeni sau toxine bacteriene, de regulă apărând focare de infecţie localizate în colectivităţi.
Nutriţioniştii spun: Carnea de miel este gustoasa si bogata in proteine, dar are o concentraţie destul de mare de colesterol. Foarte apreciată în perioada Sărbătorilor de Paşte carnea de miel trebuie savurata, dar cu măsura. La fel ca iedul, mielul face parte din categoria cărnii roşii, fiind o sursă bogată şi sănătoasa de proteine, atât timp cât este consumata cu moderaţie.
Beneficii: Datorita conţinutului nutriţional, carnea de miel este un bun aliat împotriva stărilor de astenie, are efecte benefice pentru subponderali şi anemici şi se pare că revigorează sistemul reproducător, ajutând totodată la buna funcţionare a tractului gastrointestinal. Carnea de miel conţine cantităţi însemnate de fier şi de seleniu, precum si vitaminele B12 si B3, care oferă protecţie organismului, întărind sistemul nervos si nu numai. Este o carne bogata in potasiu, fosfor si zinc, dar conţine şi acid folic, calciu şi vitamina E toate de mare ajutor sistemului imunitar.
[nggallery id=1510]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii