FOTO: A început sacrificarea mieilor de Paşti la toate centrele din Alba. Care sunt preţurile probabile
Reprezentanţi DSVSA Alba au anunţat astăzi că toate cele nouă centre de sacrificare a mieilor şi-au început activitatea. În Alba Iulia sunt aprobate centrele temporare aparţinând Marius Prod, pe strada Livezii, nr. 37 A, şi Uţu SRL în Miceşti. La centrul din spatele Alba Mall carnea de miel se vinde la 20 de lei kilogramul la carcasă şi 10 le kg în viu, dar preţurile sunt negociabile. De altfel majoritatea preţurilor frecventate la toate unităţile temporare din judeţ sunt 10 – 15 lei/kg în viu şi 20 – 25 lei la carcasă. Ieri comercializarea cărnii de miel a început la Sebeş şi Câmpeni, în total fiind sacrificaţi aproximativ 100 de animale.
Conform DSVSA Alba carnea de miel obţinută în unităţile de tăiere provizorii poate fi comercializată în viu sau la carcasă, la faţa locului sau în halele agroalimentare autorizate. Celelalte şapte unităţi de sacrificare temporară, administrate de primării prin intermediul medicilor veterinari şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar sunt la Sebeş, Ocna Mureş, Aiud, Teiuş, Abrud, Câmpeni – două.
Pentru prevenirea toxiinfecţiei alimentare, medicii veterinari din cadrul DSVSA vor efectua în continuare controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare în târgurile de animale, abatoare, pieţe şi unităţile de tranşare, precum şi în alte unităţi unde se comercializează alimente de origine animală.
Toxiinfectia alimentară este o afecţiune digestivă destul de frecventa, indiferent de anotimp, însa sezonul sau climatul cald favorizează apariţia acesteia, în principal din cauza multiplicarii rapide a bacteriilor în produsele contaminate, spun specialiştii.
Toxiinfectia alimentară se caracterizează prin semnele şi simptomele apărute odată cu ingestia de alimente contaminate cu germeni sau toxine bacteriene, de regulă apărând focare de infecţie localizate în colectivităţi.
Nutriţioniştii spun: Carnea de miel este gustoasa si bogata in proteine, dar are o concentraţie destul de mare de colesterol. Foarte apreciată în perioada Sărbătorilor de Paşte carnea de miel trebuie savurata, dar cu măsura. La fel ca iedul, mielul face parte din categoria cărnii roşii, fiind o sursă bogată şi sănătoasa de proteine, atât timp cât este consumata cu moderaţie.
Beneficii: Datorita conţinutului nutriţional, carnea de miel este un bun aliat împotriva stărilor de astenie, are efecte benefice pentru subponderali şi anemici şi se pare că revigorează sistemul reproducător, ajutând totodată la buna funcţionare a tractului gastrointestinal. Carnea de miel conţine cantităţi însemnate de fier şi de seleniu, precum si vitaminele B12 si B3, care oferă protecţie organismului, întărind sistemul nervos si nu numai. Este o carne bogata in potasiu, fosfor si zinc, dar conţine şi acid folic, calciu şi vitamina E toate de mare ajutor sistemului imunitar.
[nggallery id=1510]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Aiudeanul Levi Polgar, pentru a treia oară la startul celui mai greu ultramaraton din lume: „Vom fi cea mai bună echipă, eu și Dumnezeu!”
Aiudeanul Levi Polgar, pentru a treia oară la startul celui mai greu ultramaraton din lume Levi Polgar, care recent a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Aiud, va fi prezent pentru a treia oară consecutiv la startul celui mai greu ultramaraton din lume. Citește și: FOTO VIDEO| Performanță extraordinară! Un sportiv din Alba, […]
Jale la Primăria Alba Iulia: Este lider detașat în topul concedierilor din administrația din Alba conform simulării Guvernului
Jale la Primăria Alba Iulia: Este lider detașat în topul concedierilor din administrația din Alba conform simulării Guvernului Reducerea de posturi ocupate în administrația publică preconizată de Guvernul Bolojan va avea cele mai mari efecte în județul Alba la Primăria Alba Iulia, conform simulării Executivului. Citește și: Premierul Ilie Bolojan: „Zona de administrație locală este […]
CAUZA probabilă a exploziei urmată de incendiu de la Kronospan Sebeș Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Alexandru Crișan, a declarat pentru Agerpres că explozia de luni, 1 septembrie 2025, de la fabrica Kronospan din Sebeș a fost provocată, cel mai probabil, de „producerea scânteilor mecanice” pe fondul supraîncărcării aerului cu […]