Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO: A debutat Openul Internațional de Șah al României, la Alba Iulia. Autorități locale și județene, prezente la festivitatea de deschidere de la Hotel Transilvania

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Open International Sah Alba Iulia 38Municipiul Alba Iulia găzduiește, în aceste zile, mai multe turnee șahiste naționale și internaționale, la care vor participa maeștri de renume mondial, dar și tineri șahiști români. Miercuri, la Hotel Transilvania din Alba Iulia a debutat evenimentul central – Openul Internațional de Șah al României, organizat în premieră în ”Cealaltă Capitală” de Federația Română de Șah și CSU Alba Iulia. Este vorba despre un turneu select, unde drept de participare au doar jucătorii cu rating FIDE peste 2300 și juniori cu rating FIDE peste 2200. La festivitatea de deschidere au fost prezente și oficialități locale și județene.

 Cel mai puternic turneu de șah organizat vreodată în județul Alba, Openul Internațional al României a debutat, miercuri, ora 15.00, la Alba Iulia. Festivitatea de deschidere a avut loc la Hotel Transilvania, acolo unde se vor desfășura și turneele.

Evenimentul a fost deschis cu Imnul Național al României, interpretat de Alexia Trif, elevă la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, după care au luat cuvântul gazdele evenimentului.

Open International Sah Alba Iulia 11În cadrul festivității, a avut loc și un vernisajul expoziţiei de pictură cu tematică şahistă, realizată de elevi de la Liceul de ”Artă Regina” Maria. De asemenea, pe lângă aceste lucrări, cei prezenți au putut admira, în holul hotelului, o tablă de șah cu piese imense, un décor inspirat al organizatorilor.

Printrei cei prezenți la festivitatea de deschidere s-au numărat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Competiția ”Openul Internaţional al României” este onorată de prezenţa a 11 mari maeştri internaţionali, 5 maeştri internaţionali şi 10 maeştri FIDE, alături de tineri şahişti români medaliaţi la campionatele naţionale de juniori de anul trecut, la categorii de vârstă între 12 şi 20 de ani.

Favoriţii principali la câştigarea  turneului sunt marele maestru internaţional Andrei Istrătescu (Franţa, rating FIDE 2602), Konstantin Tarlev (Ucraina, 2580), Vlad Jianu (Romania, 2563), Andreas Heimann (Germania, 2560), Szabo Gergely (România, 2548), Vladislav Nevednichy (România, 2546), Pap Gyula (Ungaria, 2545) şi Stelios Halkias (Grecia, 2541), însă surprize pot veni şi din partea unor jucători cu rating puţin sub 2500 ca Marius Manolache (România, 2487) sau Bogdan Deac (România, 2486).

Judeţul Alba va fi reprezentat în competiţie de Mihnea Costachi (16 ani, elev al Colegiului “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia), medaliat cu bronz la campionatele mondiale de juniori în 2014, Adrian Secheres (18 ani, elev al Colegiului “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia), medaliat cu argint în proba de blitz la campionatele mondiale şcolare în 2015, George Ileana (15 ani, elev al Şcolii gimnaziale “Avram Iancu” Alba Iulia), campion mondial şcolar în 2014, Iustin Ciorgovean (15 ani, elev al Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia), juniorul român cu cel mai mare progres în ultimii 2 ani, alături de maiorul Ovidiu Lupu, un experimentat maestru FIDE născut la Cugir şi stabilit în Alba Iulia.

Un moment special va fi şi efectuarea primei mutări la fiecare din cele 9 runde ale turneului, organizatorii invitând pentru acest ceremonial 9 elevi albaiulieni cu rezultate deosebite în diverse domenii de activitate.

“De obicei VIP-urile locale sau politicienii sunt cei invitaţi pentru a efectua prima mutare la turnee. Dar fiindcă Alba Iulia are tineri de mare valoare, nu doar în activitatea şahistă, am ales să invităm pentru acest moment simbolic elevi albaiulieni cu rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate, dar care uneori sunt prea puţin cunoscuţi de comunitatea din care fac parte. Prima mutare a turneului va fi efectuată de Ana Zăhărescu, eleva în clasa a XI-a a Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, medaliată cu aur la Olimpiada internaţională de Neogreacă în 2015 şi la Olimpiada internaţională a Elenismului în 2014. Ana a obţinut multe alte premii în olimpiadele şcolare, dar şi în concursuri de chitară clasică şi pictură, două dintre pasiunile ei. Îi mulţumim Anei Zăhărescu şi celorlalţi elevi invitaţi care ne vor onora cu prezenţa lor la Openul Internaţional al României”, a declarat Marius Ceteraş, director de turneu.

Intrarea la turneu este liberă, organizatorii invitând părinţii şi bunicii să vină alături de copiii şi nepoţii lor să asiste la turneu şi, pentru cei care nu cunosc jocul de şah, să ia un prim contact cu acest minunat joc.

În paralel cu turneul internaţional se va desfăşura şi Openul Judeţului Alba la şah clasic, un turneu cu raportare la Federaţia Română de Şah, la care vor participa în jur de 30-40 de şahişti cu ratinguri FIDE sub 2200.

Partenerii evenimentelor şahiste organizate în luna martie la Alba Iulia sunt Hotel Transilvania, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Florea Grup, Ziarul Unirea, Fundaţia Comunitară Alba, Şcoala gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, Vertical Graphic si TAO Media. (C.M.)

[nggallery id=1767]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale La Târgul de cArte Alba Transilvana, care are loc pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia participă și caricaturistul brăilean Costel Pătrășcanu. Expoziția sta constă în desene pline de umor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea