FOTO: A 5-a ediție a campaniei „Nu am făcut destul”, la Ighiu și Bistra. Au fost testate gratuit 165 de persoane

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, organizează a 5-a ediție a campaniei „Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

În județul Alba, campania a ajuns în localitățile Ighiu și Bistra, unde au fost testate 165 de persoane (138 de femei și 27 de bărbați) .

USR - Alegeri parlamentare 2020

La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat în funcție de caz mamografie sau biopsie.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, iar medicii le-au recomandat în funcție de caz mamografie sau biopsie.

De asemenea, la Bistra medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele.

Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj au efectuat controale gratuite: la sâni (palpare, și unde a fost cazul ecografie și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, măsurarea vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, măsurarea  vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei).