Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| 31 de ani de libertate: Sebeșul la Revoluția Română din Decembrie ‘89

Publicat

în

În fiecare an, în săptămâna 16-22 decembrie ne amintim de Revoluția din 1989, de cei care au luptat și s-au sacrificat atunci pentru a pune capăt unui regim anacronic și pentru a readuce speranța unui popor care timp de aproape o jumătate de secol trăia în teroare. Evenimentele petrecute la finalul acelui an, au fost hotărâtoare pentru evoluţia de mai târziu a României şi pentru parcursul european al acesteia, putând afirma că îndârjirea cu care s-a luptat în acel „decembrie însângerat” a făcut posibil tot ceea ce trăim în prezent.

Schimbările cu caracter revoluţionar care au cuprins, în anul 1989, această parte a Europei au fost posibile datorită unor factori interni, specifici fiecărui stat în parte, şi internaţionali, care au condus la o relaxare a relaţiilor dintre Est şi Vest.

În paralel cu o acută criză economică, care afecta de statele socialiste din estul Europei, în anii ’80 ai secolului trecut, mai multe acorduri încheiate între cele două superputeri, SUA şi URSS, la care se adăuga şi politica internă promovată de liderul reformist de la Moscova, Mihail Gorbaciov, au condus la răsturnarea conjuncturii politice internaţionale, situaţie în care au fost posibile schimbările survenite în cadrul blocului comunist în anul 1989. În condiţiile în care URSS părea că nu se împotrivește, rând pe rând, statele din estul Europei treceau la democrație, graţie unor reforme pornite, de cele mai multe ori, dinspre societatea civilă.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, la sfârşitul anului 1989, Polonia, Ungaria, Republica Democrată Germană, Cehoslovacia şi Bulgaria părăseau ceea ce pentru 45 de ani fusese numit „lagărul socialist”. Singurul stat din Europa de Est în care, cel puţin aparent, nu se întâmpla nimic era Republica Socialistă România, în care familia Ceauşescu, sprijinită de redutabila Securitate, guverna încă cu mână forte. Însă, România nu putea rămâne pentru mult timp în afara schimbărilor revoluţionare care cuprinseseră această parte a Europei.

Începută la 16 decembrie la Timişoara, revoluţia română a cuprins în scurt timp şi alte oraşe, precum Arad, Lugoj, Cugir, Sibiu sau Cluj-Napoca, evenimentele precipitându-se începând cu data de 21 decembrie, când, la Bucureşti, Nicolae Ceauşescu a organizat un miting de susţinere care, în cele din urmă, a scăpat de sub control, oferind posibilitatea unora dintre participanţi să se manifeste împotriva regimului. În ciuda represiunii, grupuri de protestatari au rezistat cu îndârjire pe străzile capitalei. În cursul zilei de 22 decembrie, soţii Ceauşescu au părăsit Bucureştiul, acest moment consfinţind victoria revoluţiei.

Armata a fraternizat cu protestatarii, iar Televiziunea Română a devenit locul din care puterea, ce se închega în acele zile, își transmitea în teritoriu directivele. Arestați în seara zilei de 22 decembrie, Nicolae și Elena Ceaușescu, au fost judecați și condamnați la moarte. În data de 25 decembrie, cei doi au fost executați prin împușcare. Preţul plătit pentru schimbarea regimului în ţara noastră a fost unul foarte mare, între 16 și 31 decembrie pierzându-și viața 1204 persoane, dintre care 1032 după 22 decembrie.

Evenimentele revoluționare de la Sebeș au început în dimineața zilei de 22 decembrie, locuitorii orașului fiind la curent cu ceea ce se întâmpla la Timișoara, unii informându-se de la Radio Europa Liberă, iar alții de la studenții sebeșeni care studiau în orașul de pe Bega. Joi, 21 decembrie 1989, mai mulți muncitori de la Combinatul de Prelucrarea Lemnului au început mobilizarea colegilor din schimburile 2 și 3, îndemnându-i să participe a doua zi, la ora 9, la o manifestație împotriva regimului comunist. În dimineața zilei de 22 decembrie s-a întrerupt activitatea și, la ora 9, după ce a sunat sirena fabricii, cca. 100 de persoane au plecat încolonate spre celelalte fabrici din oraș, scandând lozinci anticomuniste. În cartierul Mihail Kogălniceanu coloanei i s-au alăturat încă aprox. 30 de persoane.

După ce a trecut de sediul fostei Miliții, în condițiile în care nu s-au produs evenimente violente, coloana a devenit tot mai numeroasă. Ulterior, aceasta s-a deplasat spre fabrica Căprioara, unde i s-au alăturat alți 100 de muncitori. De acolo, s-a îndreptat spre Fabrica de Ciorapi, numărul participanților crescând în continuare.

Din acel loc manifestanții intenționau să se deplaseze la Petrești, la Fabrica de Hârtie, însă la intervenția prof. Nicolae Afrapt, au pornit spre Primărie, pe traseul: str. Spitalului, str. Traian, bulevardul Lucian Blaga. Acolo s-au strâns, într-o primă fază, 600-700 de oameni, ulterior mobilizându-se tot mai mulți sebeșeni. La insistențele protestatarilor, primarul de atunci, Dumitru Crișan, a demisionat, conducerea orașului fiind preluată de către un comitet revoluționar. Din fericire, evenimentele revoluționare de la Sebeș, spre deosebire de ce s-a întâmplat în alte orașe, s-au desfășurat fără violențe, neînregistrându-se victime.

Publicitate

Curier Județean

Pericole publice pe șoselele din județul Alba: Șoferi prinși băuți la volan sau fără permis de conducere

Publicat

în

Pericole publice pe șoselele din județul Alba: Șoferi prinși băuți la volan sau fără permis de conducere

La data de 19 ianuarie 2022, în jurul orei 08.30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 39 de ani, din comuna Berghin, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Electrica Furnizare Discount

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

·La data de 19 ianuarie 2022, în jurul orei 23.20, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr, de 20 ani, din comuna Șibot, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Curier Județean

Ziua Unirii Principatelor: Primarul Iașiului se așteaptă ca AUR să provoace incidente. „Va fi un 24 ianuarie fierbinte”

Publicat

în

Ziua Unirii Principatelor: Primarul Iașiului se așteaptă ca AUR să provoace incidente. „Va fi un 24 ianuarie fierbinte”

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, afirmă că nu se va organiza ca în alţi ani vreo manifestare populară la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor, în condiţiile unei creşteri importante a numărului cazurilor de Covid, dar că 24 ianuarie va fi o zi „fierbinte” pentru că „există o agitaţie naţională pe care o provoacă AUR”.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

„Este clar că din cauza creşterii numărului de cazuri nu vom mai face manifestare populară. Nu ne este frică de AUR. Nu vreau să pun pe nimeni în pericol şi să vedem zgâlţâindu-se vaccinişti şi antivaccinişti prin jurul statuii bietului Alexandru Ioan Cuza care se uită probabil din cer şi îl buşeşte râsul. Nu pot face o selecţie în piaţă între vaccinaţi şi nevaccinaţi, iar hora nu o putem face cu atâţia metri între oameni. Toate manifestările se vor organiza la interior, în diverse instituţii”, a declarat Mihai Chirica.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Edilul ieşean a mai afirmat că nu vrea „circ” în oraş pe 24 ianuarie şi că nu va permite „acte de indecenţă” faţă de instituţiile statului.

„Va fi un 24 ianuarie fierbinte. Există o agitaţie naţională pe care o provoacă AUR, prin care vor să demonstreze reţeta de fabricare a apei calde. Lucrul acesta s-a descoperit însă de multă vreme, încât nu merită să ne mai batem capul”, a afirmat, miercuri, primarul Chirica, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că momentul 24 ianuarie trebuie tratat cu bun-simţ, cu patriotism decent şi cu responsabilitate.

sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Curier Județean

Ajutor de stat pentru creșterea animalelor în 2022. Care este valoarea și cum va fi acordat

Publicat

în

Ajutor de stat pentru creșterea animalelor în anul 2022. Care este valoarea și cum va fi acordat – proiect

Valoarea maximă a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor este de 96 milioane de lei pentru anul 2022, din care 72,771 milioane de lei din credite bugetare, suma încadrându-se în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759,25 de milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), scrie agerpres.ro

„Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2022 este de maximum 96.000 mii lei credite de angajament, din care 41.664 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 54.336 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 72.771 mii lei credite bugetare, din care 31.583 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 41.188 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2022”, se menţionează în document.

Citește și: Ajutor de MINIMIS 2022, pentru cultivatorii de legume românești: Cine este eligibil să primească 4.000 de euro

Prin prezentul proiect se stabileşte valoarea totală maximă a ajutorului de stat aprobat pentru perioada 2015 – 2022 necesară acoperirii costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Electrica Furnizare Discount

Repartizarea sumelor, pe specii, se realizează proporţional cu sumele solicitate prin cererile iniţiale anuale.

Schema de ajutor de stat are perioada de aplicare până în data de 31 decembrie 2022.

„Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii animalelor”. conform proiectului.

Citește și: Ajutor de MINIMIS 2022, pentru producția de usturoi: Criteriile de eligibilitate

Intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice, respectiv de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Potrivit proiectului, solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menţionate anterior, acreditate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) „Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menţionate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.

Citește și: Amenzi URIAȘE la vânzarea laptelui din fermele de vaci, oi, capre și bivolițe – proiect ANSVSA

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1 – 15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Proiectul completează articolul 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare