Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: 28 de cursanţi vor primi atestatul de bucătar obţinut în cadrul derulării unui proiect în Cugir

Publicat

în

Curs de bucatari Cugir 016Restaurantul „Royal” din Cugir a găzduit luni seara susţinerea concursului culinar pentru specializarea în meseria de bucătar la care au participat 28 de localnici, participanţi la o sesiune de cursuri de pregătire desfăşurate în perioada 14 ianuarie -31 mai, în cadrul proiectului: „Calificarea în turismul balnear – o şansă pentru viitor”. 

Ei au realizat 720 de ore de formare, dintre care 240 ore teorie şi 480 ore practică.  Aceştia şi-au dat concursul la proba practică pe baza pregătirii a câte un preparat special care a fost prezentat în faţa unei comisii de evaluare formata din: Monica Gaşpar reprezentant Agenţia Judeţeana Prestări Sociale Alba – preşedintele comisiei, Oanea Florea lector pentru disciplina de bucătar, Emil şi Emilia Cetean – lectori.

În acest cadru, cursanţii au venit în faţa comisiei de examinare, unde au prezentat cate un preparat special pregătit, ales împreună cu lectorul de curs, profesorul Emil Cetean, au explicat felul în care au pregătit preparatul şi materia primă folosită la acesta. Pe baza evaluărilor făcute a fost notat fiecare cursant, iar în funcţie de media aritmetica obţinută la examenul scris şi practică s-a stabilit nota finala, notele obţinute de cursanţi fiind de 9 si 10.
Cursanţii vor primi în perioada ce urmează o diploma recunoscută în Uniunea Europeană, o subvenţie de 740 lei, iar pentru a avea un ghid cât mai autorizat de informaţii privind o serie de reţete ale artei culinare au primit deja, un Manual al bucătarului.

Electrica Furnizare Discount

Demersul face parte din proiectul „Calificarea în turismul balnear – o şansă pentru viitor” , coordonat de Organizaţia Patronala a Turismului Balnear din Romania, proiect cofinanţat din Fondul Social European, în cadrul POSDRU 2007 – 2013, care a debutat la data de 1 iulie 2010 şi se derulează pe o perioada de 3 ani.

Potrivit declaraţiei făcute de Andra Lenţ, expert formator pe termen lung, in cadrul programului, iniţiativa promovează accesul la cursuri de calificare si recalificare, în turismul balnear, precum şi diversificarea ofertelor de dezvoltare profesională continuă, adaptarea la noile cerinţe de piaţă. „De acest proiect au beneficiat 4000 de angajaţi, dintre care 2000 vor fi calificaţi în 13 meserii, menite să completeze lipsa calificării în unele ocupaţii de baza să promoveze performanţa şi orientarea pe plan profesional, reprezentând principale nevoi pe care le-am identificat în cadrul unui studiu preliminar”, ne-a declarat Andra Lenţ.
De la expertul în formare profesională am mai aflat ca partener la „Calificarea în turismul balnear – o şansă pentru viitor” a fost F.M.T.-Formare Managerială în Turism – firma furnizare de formare profesională cu sediul în Braşov, lider pe piaţa de formare profesională în România, care numără peste 3000 de persoane certificate în ocupaţiile de: bucătar, ospătar, administrator pensiune turistica, agent de turism, cameristă.

Autor: Constantin Predescu

Publicitate

Curier Județean

Ajutor de stat pentru creșterea animalelor în 2022. Care este valoarea și cum va fi acordat

Publicat

în

Ajutor de stat pentru creșterea animalelor în anul 2022. Care este valoarea și cum va fi acordat – proiect

Valoarea maximă a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor este de 96 milioane de lei pentru anul 2022, din care 72,771 milioane de lei din credite bugetare, suma încadrându-se în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759,25 de milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), scrie agerpres.ro

„Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2022 este de maximum 96.000 mii lei credite de angajament, din care 41.664 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 54.336 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 72.771 mii lei credite bugetare, din care 31.583 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 41.188 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2022”, se menţionează în document.

Citește și: Ajutor de MINIMIS 2022, pentru cultivatorii de legume românești: Cine este eligibil să primească 4.000 de euro

Prin prezentul proiect se stabileşte valoarea totală maximă a ajutorului de stat aprobat pentru perioada 2015 – 2022 necesară acoperirii costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Electrica Furnizare Discount

Repartizarea sumelor, pe specii, se realizează proporţional cu sumele solicitate prin cererile iniţiale anuale.

Schema de ajutor de stat are perioada de aplicare până în data de 31 decembrie 2022.

„Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii animalelor”. conform proiectului.

Citește și: Ajutor de MINIMIS 2022, pentru producția de usturoi: Criteriile de eligibilitate

Intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice, respectiv de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Potrivit proiectului, solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menţionate anterior, acreditate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) „Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menţionate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.

Citește și: Amenzi URIAȘE la vânzarea laptelui din fermele de vaci, oi, capre și bivolițe – proiect ANSVSA

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1 – 15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Proiectul completează articolul 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din Alba, prins la volan fără permis de conducere: S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Bărbat din Alba, prins la volan fără permis de conducere: S-a ales cu dosar penal

Un un bărbat, de 57 de ani, din comuna Șibot, a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107 U, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La data de 18 ianuarie 2022, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 57 de ani, din comuna Șibot, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107 U, pe raza comunei, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

Acțiune a polițiștilor din Blaj, împreună cu RAR: Două mașini depistate cu defecțiuni tehnice și două certificate de înmatriculare reținute

Publicat

în

Acțiune a polițiștilor din Blaj, împreună cu RAR: Două mașini depistate cu defecțiuni tehnice și două certificate de înmatriculare reținute

Poliţiştii rutieri din Blaj, împreună cu RAR–ul, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost controlate 29 de autovehicule. Două au fost depistate cu defecțiuni tehnice.

La data de 18 ianuarie 2022, poliţişti rutieri din Blaj, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe raza municipiului Blaj, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, din care două pentru defecțiuni tehnice, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Au fost reținute două permise de conducere și retrase două certificate de înmatriculare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare