Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| 238 de candele au fost aprinse în amintirea conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| 238 de candele au fost aprinse în amintirea conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan

Un număr de 238 de candele, simbolizând anii trecuți de la martiriul conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, au fost aprinse și depuse, marți seara, la Obeliscul din Cetatea Alba Iulia, monument construit special în memoria acestora.

Manifestările organizate în cadrul evenimentului „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române” au debutat la ora 11:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia cu intonarea Imnului Național al României de către Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș, moment urmat de o alocuțiune privind semnificația evenimentului și depuneri de coroane și jerbe de flori. La ora 11:45, programul a continuat la monumentul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia cu intonarea imnului, urmată de un ceremonial religios, alocuțiuni și depuneri de coroane și jerbe de flori.

La ora 19:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan a avut loc evenimentul „Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan” care a cuprins o prezentare istorică susținută de IOANA URSU, muzeograf Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, un moment de reconstituire istorică: „HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN” (coordonat de TUDOR ROȘU, istoric și director adjunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia), un recital în interpretarea Grupului instrumental tradițional al Ansamblului Folcloric al Județului Alba și depunerea a 238 de candele în memoria martirilor și eroilor națiunii române, la 238 de ani de la martiriul acestora.

Evenimentul „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române” a fost organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Instituția Prefectului, Primăria Municipiului Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, cu sprijinul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele Horea, Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan) au fost conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Aceasta a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage împotriva constrângerilor la care era supusă. Răscoala a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moții din Munții Apuseni au câștigat mai multe drepturi precum libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului precum și dreptul la educație.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în fața porții a treia a Cetății Alba Carolina. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Societății Astra și a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea