Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO. 13 piese din aur de 24 de karate, care au o puritate de peste 99%, expuse la Sala Unirii din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Treisprezece piese din aur de 24 de karate, care au o puritate de peste 99%, sunt expuse la Sala Unirii din Alba Iulia în perioada 28 iunie – 24 iulie. Organizatorii acestei inedite expoziții au informat că este pentru prima dată în Europa când podoabe de aur de o asemenea puritate sunt expuse în public.

aur01

Vernisarea expoziției ”Magia aurului. De la antic la modern. Atelier de bijuterie Victoria Geutskens”, în cadrul căreia sunt expuse cele 13 piese de aur de 24 de karate, lucrate manual, a avut loc, marți seara, la ea participând circa 40 de persoane. Artizanul acestor bijuterii, Victoria Geutskens, a declarat că filigranul este tehnica de execuție a pieselor expuse.

”După topirea aurului și turnarea lui în lingou, urmează laminarea apoi trefilarea aurului până ce acesta ia forma de sârmă subțire cu grosimea de 0,30 milimetri. Sârma rezultată se răsucește în două apoi se aplatizează. Din sârma cu grosime de 0,8 milimetri aplatizată se dă forma exterioară a filigranului după care cu o pensetă se modelează umplutura filigranului. Filigranul în tehnica ”pânză de păianjen” se realizează trecând firul de aur răsucit apoi aplatizat printre două roți zimțate, astfel ia forma de zigzag și combinat cu o sârmă răsucită și aplatizată se realizează dantela în filigran. Lipirea filigranului se face cu pudră de lipitură care rezultă din pilirea barei de lipitură”, potrivit Victoriei Geutskens, care deține unul dintre ultimele mici ateliere în arta filigranului din România.

Întrebată care ar fi prețul bijuteriilor expuse, Victoria Geutskens a afirmat că la prețul bursei gramul ar ajunge la 190 de euro, iar cel mai greu obiect cântărește 18 grame. Bijuteriile au o puritate de 999/1000.

Potrivit organizatorilor acestei expoziții, câteva din bijuteriile create de Victoria Geutskens sunt piese unice realizate din aur pur de 24 de karate, ornamentate cu perle, smaralde, rubine sau safire. Piesele prezentate pentru prima dată într-o expoziție muzeală, ca și colecție, reprezintă o premieră europeană, fiind certificată autenticitatea aurului pur prin înregistrarea (baterea) la Banca Națională a României.

Expoziția este organizată de  Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și poate fi vizitată în perioada 28 iunie – 24 iulie.

[nggallery id=2370]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea