FOTO. 13 piese din aur de 24 de karate, care au o puritate de peste 99%, expuse la Sala Unirii din Alba Iulia
Treisprezece piese din aur de 24 de karate, care au o puritate de peste 99%, sunt expuse la Sala Unirii din Alba Iulia în perioada 28 iunie – 24 iulie. Organizatorii acestei inedite expoziții au informat că este pentru prima dată în Europa când podoabe de aur de o asemenea puritate sunt expuse în public.
Vernisarea expoziției ”Magia aurului. De la antic la modern. Atelier de bijuterie Victoria Geutskens”, în cadrul căreia sunt expuse cele 13 piese de aur de 24 de karate, lucrate manual, a avut loc, marți seara, la ea participând circa 40 de persoane. Artizanul acestor bijuterii, Victoria Geutskens, a declarat că filigranul este tehnica de execuție a pieselor expuse.
”După topirea aurului și turnarea lui în lingou, urmează laminarea apoi trefilarea aurului până ce acesta ia forma de sârmă subțire cu grosimea de 0,30 milimetri. Sârma rezultată se răsucește în două apoi se aplatizează. Din sârma cu grosime de 0,8 milimetri aplatizată se dă forma exterioară a filigranului după care cu o pensetă se modelează umplutura filigranului. Filigranul în tehnica ”pânză de păianjen” se realizează trecând firul de aur răsucit apoi aplatizat printre două roți zimțate, astfel ia forma de zigzag și combinat cu o sârmă răsucită și aplatizată se realizează dantela în filigran. Lipirea filigranului se face cu pudră de lipitură care rezultă din pilirea barei de lipitură”, potrivit Victoriei Geutskens, care deține unul dintre ultimele mici ateliere în arta filigranului din România.
Întrebată care ar fi prețul bijuteriilor expuse, Victoria Geutskens a afirmat că la prețul bursei gramul ar ajunge la 190 de euro, iar cel mai greu obiect cântărește 18 grame. Bijuteriile au o puritate de 999/1000.
Potrivit organizatorilor acestei expoziții, câteva din bijuteriile create de Victoria Geutskens sunt piese unice realizate din aur pur de 24 de karate, ornamentate cu perle, smaralde, rubine sau safire. Piesele prezentate pentru prima dată într-o expoziție muzeală, ca și colecție, reprezintă o premieră europeană, fiind certificată autenticitatea aurului pur prin înregistrarea (baterea) la Banca Națională a României.
Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și poate fi vizitată în perioada 28 iunie – 24 iulie.
[nggallery id=2370]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]