Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fosta angajată a CEC Bank Zlatna, Elena Meteșan, care a furat un milion de euro din banii clienților și i-ar fi donat la biserici, a scăpat de al doilea dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fosta angajată a CEC Bank Zlatna, Elena Meteșan, care a furat un milion de euro din banii clienților și i-ar fi donat la biserici, a scăpat de al doilea dosar penal

Elena Meteșan, fostă angajată a CEC Bank, care în decurs de 10 ani a sustras peste 1 milion de euro din banii clienților, pe care a susținut că i-a donat la biserici și la persoane sărace, a scăpat definitiv de al doilea dosar penal, ca urmare a prescripției faptei.

Femeia (Elena Meteșan) era angajată a agenției CEC din orașul Zlatna și a fost trrimisă în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale, deoarece a falsificat un număr de 368 de documente interne ale băncii.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din județul Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, definitiv, marți, 30 mai 2023,, că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus încetarea procesului penal, menținând hotărârea anterioară a Judecătoriei Alba Iulia.

Magistrații au anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și 40.000 de lei. Instanța a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva femeii, care a cerut ca fosta angajată să fie obligată la plata sumei de 1.928.278,39 lei cu titlu de daune materiale, reprezentate de contravaloarea sumelor cu care au fost despăgubiţi clienţii băncii care au promovat acţiuni civile ulterior pronunţării unei hotărâri definitive în dosarul penal. Hotărârea instanței de fond a fost contestată doar de către partea civilă, CEC Bank.

Prescrierea faptei a fost determinată de hotărârea Curții Constituționale din 2022., care a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Condamnată în 2018 la închisoare cu executare

Elena Meteșan a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut în sarcina acesteia fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. Femeia a fost obligată să restituie aceşti bani, dar neavând venituri s-a constatat că nu are cum să plătească uriaşa sumă. Bani delapidaţi au fost plătiţi, în final, de către CEC Bank către clienţii care şi-au pierdut sumele depuse în conturi.

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă și de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018. Femeia are 61 de ani şi a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea