Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOCARUL de SALMONELLA de la nunta din Alba: AMENZI de 15.000 de lei, din partea DSVSA Alba, pentru Primăria Cetatea de Baltă și laboratorul de cofetărie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
FOCARUL de SALMONELLA de la nunta din Alba: AMENZI de 15.000 de lei, din partea DSVSA Alba, pentru Primăria Cetatea de Baltă și laboratorul de cofetărie

Inspectorii Serviciului Control Siguranța Alimentelor din cadrul DSVSA Alba au efectuat, pe parcursul acestei săptămâni, două anchete, la laboratorul de cofetărie de unde proveneau prăjiturile și la sala de evenimente a căminului cultural, din Cetatea de Baltă, unde s-a desfășurat nunta.

Anchetele au fost derulate ca urmare a unei informări din partea DSP Alba cu privire la suspiciunea unui episod de toxiinfecție alimentară și în colaborare cu această instituție.

Un control amănunțit a avut loc la sala de evenimente unde s-a desfășurat nunta, respectiv la căminul cultural din comuna Cetatea de Baltă, care nu este înregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Astfel, în această locație este interzisă prepararea produselor alimentare ori comercializarea directă către consumatorul final. Ca urmare a acestei neconformități, primăria Cetatea de Baltă, proprietar al căminului cultural, care a închiriat sala de evenimente, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 984 din 25 august 2005, art. (4), lit. (a), alin. (2). S-a dispus interzicerea desfășurării oricărei activități de alimentație publică întrucât unitatea nu este înregistrată din punct de vedere sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Sala de evenimente a căminului cultural are structură funcțională (vestiar, bloc alimentar, spații de depozitare, cameră de frig, sală de mese, grupuri sanitare), apă curentă (rece și caldă) de la rețeaua publică. Meniul servit a fost preparat în blocul alimentar al sălii de evenimente de către personalul contractat de familia organizatoare. Personalul care a servit meniul preparat nu era calificat (fiind vorba de rude și prieteni ai organizatorilor nunții).

Un recontrol a avut loc, astăzi, 9 septembrie, la laboratorul de cofetărie de unde proveneau prăjiturile, mini eclere, achiziționate de către organizator pentru nuntă (cantitate 13,9 kg, ambalate în caserole a 4 bucăți și transportate de către organizatorul nunții cu mașina proprie fără regim termic, neautorizată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor). Organizatorul nunții a dat o declarație pe propria răspundere potrivit căreia a încărcat, transportat și descărcat produsele alimentare preluate de la laboratorul de cofetărie, fără a exista o sursă externă de contaminare.

S-au verificat toate ingredientele care au intrat în rețeta de fabricație pentru lotul respectiv, iar acestea provin de la unități înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, erau în termen de valabilitate și dețin documente de calitate.

La probele prelevate de pe tegumentele personalului care desfășoară activitate la laboratorul de cofetărie pentru examen coprobacteriologic, rezultatele au fost pozitive pentru Salmonella spp și pentru Stafilococ.

Ca urmare a episodului de toxiinfecție alimentară și a controalelor efectuate s-a emis o ordonanță de suspendare temporară a activității laboratorului de cofetărie, pentru 30 de zile sau până la remedierea deficiențelor, igienizarea ustensilelor și echipamentelor de lucru, tratamentul personalului diagnosticat cu Salmonella spp și Stafilococ.
Laboratorul de cofetărie va fi deschis doar după ce rezultatele probelor alimentare prelevate în programul de autocontrol vor fi conforme, iar starea de sănătate a personalului va fi dovedită prin buletine de analiză corespunzătoare. De asemenea, a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 5.000 de lei pentru folosirea în unitățile alimentare a ustensilelor, recipientelor și utilajelor în stare necorespunzătoare și utilizarea acestora fără igienizare prealabilă, conform Hotărârii de Guvern 984 din 25 august 2005, art. (7), lit. (a), alin. (3), deși unitatea avea în dotare dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătății.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea