Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOCARUL de SALMONELLA de la nunta din Alba: AMENZI de 15.000 de lei, din partea DSVSA Alba, pentru Primăria Cetatea de Baltă și laboratorul de cofetărie

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOCARUL de SALMONELLA de la nunta din Alba: AMENZI de 15.000 de lei, din partea DSVSA Alba, pentru Primăria Cetatea de Baltă și laboratorul de cofetărie

Inspectorii Serviciului Control Siguranța Alimentelor din cadrul DSVSA Alba au efectuat, pe parcursul acestei săptămâni, două anchete, la laboratorul de cofetărie de unde proveneau prăjiturile și la sala de evenimente a căminului cultural, din Cetatea de Baltă, unde s-a desfășurat nunta.

Anchetele au fost derulate ca urmare a unei informări din partea DSP Alba cu privire la suspiciunea unui episod de toxiinfecție alimentară și în colaborare cu această instituție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un control amănunțit a avut loc la sala de evenimente unde s-a desfășurat nunta, respectiv la căminul cultural din comuna Cetatea de Baltă, care nu este înregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Astfel, în această locație este interzisă prepararea produselor alimentare ori comercializarea directă către consumatorul final. Ca urmare a acestei neconformități, primăria Cetatea de Baltă, proprietar al căminului cultural, care a închiriat sala de evenimente, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 984 din 25 august 2005, art. (4), lit. (a), alin. (2). S-a dispus interzicerea desfășurării oricărei activități de alimentație publică întrucât unitatea nu este înregistrată din punct de vedere sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Sala de evenimente a căminului cultural are structură funcțională (vestiar, bloc alimentar, spații de depozitare, cameră de frig, sală de mese, grupuri sanitare), apă curentă (rece și caldă) de la rețeaua publică. Meniul servit a fost preparat în blocul alimentar al sălii de evenimente de către personalul contractat de familia organizatoare. Personalul care a servit meniul preparat nu era calificat (fiind vorba de rude și prieteni ai organizatorilor nunții).

Un recontrol a avut loc, astăzi, 9 septembrie, la laboratorul de cofetărie de unde proveneau prăjiturile, mini eclere, achiziționate de către organizator pentru nuntă (cantitate 13,9 kg, ambalate în caserole a 4 bucăți și transportate de către organizatorul nunții cu mașina proprie fără regim termic, neautorizată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor). Organizatorul nunții a dat o declarație pe propria răspundere potrivit căreia a încărcat, transportat și descărcat produsele alimentare preluate de la laboratorul de cofetărie, fără a exista o sursă externă de contaminare.

S-au verificat toate ingredientele care au intrat în rețeta de fabricație pentru lotul respectiv, iar acestea provin de la unități înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, erau în termen de valabilitate și dețin documente de calitate.

La probele prelevate de pe tegumentele personalului care desfășoară activitate la laboratorul de cofetărie pentru examen coprobacteriologic, rezultatele au fost pozitive pentru Salmonella spp și pentru Stafilococ.

Ca urmare a episodului de toxiinfecție alimentară și a controalelor efectuate s-a emis o ordonanță de suspendare temporară a activității laboratorului de cofetărie, pentru 30 de zile sau până la remedierea deficiențelor, igienizarea ustensilelor și echipamentelor de lucru, tratamentul personalului diagnosticat cu Salmonella spp și Stafilococ.
Laboratorul de cofetărie va fi deschis doar după ce rezultatele probelor alimentare prelevate în programul de autocontrol vor fi conforme, iar starea de sănătate a personalului va fi dovedită prin buletine de analiză corespunzătoare. De asemenea, a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 5.000 de lei pentru folosirea în unitățile alimentare a ustensilelor, recipientelor și utilajelor în stare necorespunzătoare și utilizarea acestora fără igienizare prealabilă, conform Hotărârii de Guvern 984 din 25 august 2005, art. (7), lit. (a), alin. (3), deși unitatea avea în dotare dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătății.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

SCANDAL de SPIONAJ în România: Au loc percheziții DIICOT la o companie din industria energiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL de SPIONAJ în România: Au loc percheziții DIICOT la o companie din industria energiei

Compania NIS Petrol se află în mijlocul unei anchete penale derulată de procurorii români, în care planează suspiciuni de spionaj în favoarea Gazprom.

Mai multe percheziții au fost derulate luni dimineața în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft.

Ancheta penală vizează transmiterea ilegală a unor date informatice şi secrete de serviciu, au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

„La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”, a anunţat DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc la sediul companiei NIS Petrol din Timişoara, puncte de lucru, dar şi locuinţele unor angajaţi.

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei, parte a grupului rusesc Gazprom Neft.

Anchetatorii au ridicat mai multe documente şi computere.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de news.ro, percheziţiile ar avea legătură cu un dosar al DIICOT în care s-ar cerceta transmiterea ilegală de date informatice, de informaţii privind zăcămintele de ţiţei din România, precum şi accesarea ilegală a unor sisteme informatice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| AVARIA de la barajul lacului de acumulare Tăul Mare: Cu cât a scăzut cota apei până acum. Se folosesc trei motopompe pentru refularea apei

Ziarul Unirea

Publicat

în

AVARIA de la barajul lacului de acumulare Tăul Mare: Cu cât a scăzut cota apei până acum. Se folosesc trei motopompe pentru refularea apei

Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicola cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită).

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 18:30 de reprezentanții SGA;

Elit - Gustul Desăvârșit

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Forțe și mijloace angrenate la acest moment:
ISU Alba: 13 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 1 microbuz, 2 autoturisme, 1 autospeciale de interventie, 1 barcă BP 4;
ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
IJJ Alba – 4 jandarmi cu 2 auto;
IPJ Alba – 4 politisti cu 2 auto;
SGA- 2 persoane cu 2 auto.

Totodată, au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.
CLSU Roșia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe in vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului deoarece ca urmare a scăderii nivelului apei nu vor mai putea face absorbție.

În cursul zilei de azi s-au efectuat diferite activități în vederea identificării unor soluții cât mai optime și eficiente de organizare a intervenției, astfel:

Personal ABA Mureș și SGA Alba (15 persoane) au monitorizat și măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare, au monitorizat cursul de apa în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului cât și la lacul de acumulare, au efectuat măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistența barajului, s-a verificat cu un sonar adâncimea apei.

În urma acestor măsurători se concluzionează faptul ca din cei 18 m înălțime din zona turnului de manevră, cca 6 m sunt colmatați. În cursul zilei de mâine, se vor face măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare, si reactualizarea curbelor volumetrice.

Personalul Hidroelectrica Sebeș (3 pers cu 1 auto) au verificat integritatea galeriei de golire;
Personal STPS (1 cadru cu 1 auto) și MAPN (2 cadre) au realizat o recunoaștere pentru a identifica soluții în vederea amplasării motopompelor cât mai aproape de luciul apei.

În ultimele zile la Stația meteorologică Roșia Montană s-au înregistrat următoarele precipitații:
30.09.2022 ora 6.00 – 01.10.2022 ora 6.00 = 0.4 l/mp;
01.10.2022 ora 6.00 – 02.10.2022 ora 6.00 = 17.0 l/mp;
02.10.2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 6.00 = 3.4 l/mp;
03.10.2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 16.00 = 6.4 l/mp.

Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Românii iși cumpără mașini în plină CRIZĂ: Vânzările au crescut cu 8% în ultima perioadă

Culda Ionică

Publicat

în

Românii iși cumpără mașini în plină CRIZĂ: Vânzările au crescut cu 8% în ultima perioadă

Numărul de autoturisme noi înmatriculate în România, în primele nouă ale anului, s-a majorat cu aproape 8% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021, relevă datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate luni de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

La nivelul lunii septembrie 2022, statistica oficială arată că înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 33,38%, faţă de aceeaşi lună din 2021, până la un volum de 11.927 de unităţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit sursei citate, pe primele nouă luni din acest an, aceleaşi înmatriculări au atins valoarea de 95.276 de unităţi, în creştere cu 7,94%, raportat la perioada similară a anului anterior, când au fost consemnate 88.262 de unităţi.

În clasamentul mărcilor înmatriculate în perioada ianuarie – septembrie 2022, pe primul loc de află Dacia, cu 27.709 de unităţi, urmată de Toyota – cu 7.802 de unităţi, Hyundai (7.473), Ford (6.845), Skoda (6.405), Volkswagen (6.136), Renault (5.429), Peugeot (2.802) şi Mercedes (2.669).

În ceea ce priveşte autoturismele second hand, înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins un număr de 28.579 de unităţi, în prima lună de toamnă din acest an, în scădere cu 18,63% comparativ cu septembrie 2021.

Pe acelaşi segment, dar în primele nouă luni ale anului în curs, înregistrările pe plan naţional au ajuns la 241.992 de unităţi, cu 20,69% mai puţine decât în perioada similară din anul precedent (305.140 de unităţi).

Sursă:agerpress.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea